Recenze - Jiskra v popelu

KRUTÝ SVĚT IMPÉRIA | SIROTEK BOJUJÍCÍ O ŽIVOT BRATRA


Autor: Sabaa Tahir
Orig. název: An ember in the ashes
Název série: Jiskra v popelu
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2015, v ČR: 2016
Počet stran: 456
Nakladatelství: Host
Překlad: Petra Johana Poncarová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod krutou nadvládou válečnického Impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii Šerosráz a bude pro ně špehovat, odboj zachrání jejího bratra před popravou.

Elias, nejlepší voják na šerosrázské akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se zkoušek, nemilosrdného klání, z něhož má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši.

Když se Laiiny a Eliasovy cesty na Šerosrázu zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propletené víc, než by si kdy dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.

"Život je plný okamžiků, které nic neznamenají. A pak jednoho dne přijde jediný okamžik, který rozhodne o každé následující vteřině."



POSTAVY:
Laia - je sirotek, když zatknou jejího bratra Darina, rozhodne se ho zachránit i za cenu, že se musí stát otrokyní v Impériu a riskuje vlastní život
Elias - nejlepší voják na akademii a syn Velitelky, je maskou ale tento život nenávidí, chce utéct
Darin - bratr Laiy, na začátku příběhu je zajat Maskou
Keenan - zrzavý bojovník, patří k odboji a poté, co do Šerosrázu dostane Laiu je její spojkou se světem
Helena - vyrostla s Eliasem, je také maskou a je do Eliase zamilovaná, dokáže lidi vyléčit svým zpěvem

OBÁLKA:
Jiskra v popelu dostala novou obálku pro české vydání a já jsem z něj nadšená. Originální obálka se mi nelíbila, a Jiskru házela do úplně jiného pytle příběhů. Česká obálka je originální, temná a zajímavá. Rozhodně se u ní v knihkupectví pozastavíte. Kniha navíc obsahuje mapu celého Impéria a plánek Šerosrázu. Obě mapky jsou v krásné sépiové barvě, která se k ději skvěle hodí.

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Již před třemi lety se začala chystat filmová adaptace, ale bohužel doposud nevyšly další nové informace. Snad se někdy dočkáme, protože film z tohoto světa by mohl být zajímavý.


MOJE HODNOCENÍ: 
Jiskra v popelu mi doma smutně leží už nějaký ten pátek - dokonce tři roky?! Ano, moc se stydím. Chtěla jsem se do ní pustit daleko dřív, ale bohužel jsem neměla tolik času. Teď konečně dozrál čas na její četbu a já jsem na jednu stranu ráda, že nemusím čekat na další díly tak dlouho. Druhý díl mám doma a třetí vyjde co nevidět. 

Příběh se odehrává v epickém fantasy světě - v Impériu. V tomto světě vládne Císař, který ale podle legendy bude brzy nahrazen novým. Této legendě se musí věřit, jelikož Císař nemá vlastního potomka. Z tohoto důvodu je potřeba zvolit nového císaře z mladých Masek. Kdo je to Maska? Bojovník, voják, který se učí na Šerosrázské akademii a při svém učení dostává masku, kterou si musí nasadit na obličej a nosit ji tak, aby mu brzy přilnula ke tváři. Jeden z masek je mladý a nejlepší bojovní z akademie Elias. Elias je navíc synem kruté Velitelky, která ho nenávidí stejně, jako on ji. Elias si masku potají sundává a z tohoto důvodu mu stále nepřilnula ke tváři. On tento typ života nenávidí. Nechce zabíjet.

Laia je mladá, krásná dívka, která je na začátku příběhu svědkem brutálního zavraždění jejích prarodičů a následného zajetí jejího bratra. Jediná možnost, jak bratra zachránit vidí v nalezení Odboje, který jejího bratra do problémů dostal. Odboj nalezne, ale cena za záchranu bratra je velmi vysoká. Musí se nechat jako otrokyně poslat do Šerosráze, aby sloužila Velitelce a špehovala ji. Její jedinou výhodou je, že umí číst, což nikdo z otroků neumí. Takto se Laia dostává do Šerosráze a tím její nesnáze ani zdaleka nekončí, naopak. Sloužit a špehovat nejnebezpečnější ženu v Impériu je velmi těžký úkol. 

Elias i Laia se střídají ve vyprávění, takže můžeme poznat hrdiny i jejich pocity s znepokojení. Samozřejmě že se jejich osudy protnou, a oba, aniž by o tom věděli, bojují za stejnou věc. Ptáte se zda se v této knize objeví i láska? Objeví se tu náznak chemie mezi čtyřmi hrdiny - což je opravdu neobvyklé a upřímně, mně se to líbilo. Samozřejmě, že fandím Laie a Eliasovi, aby se dali dohromady, ale nechme se překvapit jak to dopadne. Osobně jsem na to nesmírně zvědavá.

Celé dny jsem se na ni snažil nemyslet. A nakonec jsem se tomu přestal bránit. Život je už tak dost těžký, ještě abych si ve své vlastní hlavě vytvářel celé místnosti, kam mám zakázaný vstup. 

Kniha je rozdělena na tři části: Nájezd, Zkoušky, Tělo a duše. Třetí část je nejkratší. Kapitoly v Jiskře jsou spíše kratší a ve vyprávění se střídají vždy Elias a Laia. Jelikož se jedná o fantasy příběh, objeví se zde i několik zvláštních tvorů, například ghúlové, což jsou tvorové, kteří na sebe berou podobu blízkých těm, u kterých se zrovna nacházejí. Jedná se o něco mezi duchem a vidinou.

Sabaa Tahir stvořila opravdu brutální a epický svět o kterém mě velmi bavilo číst. Prostředí inspirované antickým Římem nebo styl Game of Thrones. Hlavní hrdiny jsem si moc oblíbila a jsem zvědavá, jak to s nimi bude dál. Když jsem četla o maskách, měla jsem nutkání vzpomenout si na Smrtku. Ale jednalo se jen o můj vnitřní pocit, nic tu nebylo stejné nebo podobné. Jiskra v popelu se mi četla moc dobře a jen těžko jsem se od knihy odvracela. Je pravda, že prvních přibližně 50 stránek se četlo hůře, protože poznat nový svět, který toho tolik přináší, bylo těžší.

Jiskru v popelu mohu ze srdce jen a jen doporučit. S knihou jsem byla nesmírně spokojená  i když to není zrovna tenká kniha, měla jsem ji přečtenou opravdu rychle. Za pár dní se pustím do druhého dílu, už teď se nemůžu dočkat! A proč nedávám plný počet hvězd? Mám takový pocit, že další díly budou ještě lepší!

"Na světě jsou dva druhy viny," řeknu tiše, "Jeden z nich je břemeno a ten druhý ti udává směr. Musíš dovolit, aby ti vina sloužila jako něco, co tě pohání. Aby ti připomínala, kým se chceš stát. Udělej si v mysli tlustou čáru. A už ji nikdy nepřekračuj. Máš duši. Je poškozená, ale je tam."


6 komentářů

  1. Skvělá recenze :) Jiskru v popelu a vlastně celou sérii mám moc ráda :) První díl byl úžasný, druhý ještě lepší a teď už napjatě očekávám až ke mě dorazí Smrt před branami :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Jsem moc ráda, že jsem se k sérii konečně dostala, protože ty tři díly byly skvost :-)

      Vymazat
  2. Knihu jsem četla, hned jak vyšla a tahle recenze byla hezkým připomenutím :) bohužel, z kniha však nejsem tak moc nadšená, jako ostatní a tak se v dohledné době na pokračování nechystám :/

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle sérii miluju a jsem ráda, že ses do ní pustila konečně i ty!
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No trošku to trvalo, ale konečně jsem si ji přečetla <3 Lituji jen toho,že jsem se do ní pustila takto pozdě :-( Ale lepší později, než nikdy :-)

      Vymazat

Albatros