Recenze - Vzkaz v láhvi

ROMANTICKÝ DOPIS UKRYTÝ V LÁHVI | PŘÍBĚH JEDNÉ LÁSKY | NALEZENÍ NOVÉHO SMYSLU ŽIVOTA


Autor: Nicholas Sparks
Orig. název: Message in a bottle
Pořadí v sérii: #-
Rok: 1998, v ČR 2014
Počet stran: 336
Nakladatelství: ikar
Překlad: Jana Pacnerová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

Milostný vzkaz v láhvi byl svěřen vlnám, dílem osudu jej oceán zanese na pláž Cape Cod, kde jej nalezne Theresa Osborneová. Rozvedená matka dvanáctiletého syna a novinářka píšící pro Boston Times si na pobřeží přijela na pár dnů odpočinout od práce a načerpat sílu do života, ve kterém se cítí osamělá. Svou něhou a vřelostí Theresu dopis natolik zaujme, že se vydává po stopách příběhu velké lásky, které nebylo dopřáno štěstí. Kdo je autorem dopisu? A proč nemohl být doručen adresátovi? Tajemství vzkazu a všechny otázky s ním spojené přináší Therese novou energii a nadšení do života. Avšak teprve když pozná pisatele, uvědomuje si, jak těžká a zranitelná může být její role v celém příběhu...




POSTAVY:
Theresa - mladá rozvedená redaktorka, má syna Kevina
Garret - vdovec, který svou ženu hluboce miloval, celý život žil na pobřeží
Kevin - syn Theresy, má s rodiči dobrý vztah
Catherine - mrtvá žena Garreta, při nehodě zemřelo i jejich nenarozené dítě

OBÁLKA:
Ikar se pustil do vydávání starých a dnes již nesehnatelných knih od krále romantiky Nicholase Sparkse. Vzkaz v láhvi, který se řadí spolu se Zápisníkem jedné lásky k dnes již kultovním příběhům tedy nemohl chybět. Jsem moc ráda, že se na obálce objevila filmová fotografie s Kevinem Costnerem. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Opravdu po dlouhé době mohu sdělit i svůj názor na filmovou adaptaci. Film jsem viděla ještě jako dítě, kdy jsem neslyšela o Nicholasu Sparksovi a až po letech jsem se dozvěděla, že se jedná také o jeho příběh. Film se mi líbil, ale roky jsem ho neviděla, takže se na něj brzy budu muset znovu podívat. 



MOJE HODNOCENÍ:
Pokud bych o nějakém spisovateli měla říci, že je zárukou kvalitní literatury a zároveň vždy přesně uhodí na tu správnou strunu, je to právě Nicholas Sparks. Vzkaz v láhvi, který jsem tedy před hodně lety nejprve viděla a díky tomu jsem znala závěr příběhu, mi na poličce ležel hodně dlouho. A konečně na něj uzrál čas.

Romantický příběh začíná vcelku nevině. Mladá žena najde na pláži lahev, která v sobě ukrývá milostný dopis, který ji dojme natolik, že se ho rozhodně použít jako námět na svůj článek. Theresa netušila, jak obrovský zájem dopis spustí a už vůbec ne, že existuje daleko víc dopisů, které se jí postupně dostávají do rukou.

Čím víc dopisů od onoho tajemného pisatele získává, tím více ji zajímá autor sám. Nakonec tedy pomocí své kolegyně romantika objevují a Theresa se za ním vydává. Ač to původně neplánovala, do muže se postupně zamilovává a i on do ní.



Zadíval se na oba, a dokonce i on pochopil, proč má s tím vším tolik nesnází. Miluje Theresu víc, než si kdy myslel, že by toho byl schopen... ale stále ještě miluje Catherine... Je možné milovat je obě zároveň? 



Sparksovi příběhy jsou o lásce, o normálních lidech, kteří prožívají svoje životy, tvoří vlastní chyby a právě toto jsou ty správné ingredience, které já můžu. Vzkaz v láhvi nemohu hodnotit jinak než plným počtem, protože to byla nádherná kniha, která mě dokázala potěšit stejně jako rozesmutnit.

Závěr mi zlomil srdce. I přesto, že jsem díky zhlédnutému filmu věděla, jak bude kniha končit, mě to dojalo. To je také možná důvod, proč Sparksovi knihy tolik miluji, protože ve mně pokaždé dokáže vyvolat další emoce.

Pokud jste po knize tohoto autora ještě nesáhli, určitě to zkuste napravit. Pokud máte rádi romantiku, věřím, že i vám se bude líbit. 

Garret svou první ženu hluboce miloval. Přišel o ni tragicky a ačkoliv se snažil žít dál, nedokázal ji od svého života odstřihnout. Jednoho dne jí začal psát dopisy, díky kterým se konečně začal cítit líp. Od prvního okamžiku, kdy se setkal s Theresou jí nedokázal odolat. Velmi se mu zalíbila a najednou měl zase chuť žít. Ovšem stín jeho mrtvé ženy s ním stále žil.

Postava Garreta mi byla nesmírně sympatická. Velmi mě bolela jeho bolestná ztráta a přála jsem mu, aby se se svou bolestí vyrovnal. V tomto příběhu se tříští vztah dvou lidí z různých světů. Zatímco Theresa je moderní žena z města, Garret je muž, který potřebuje ke svému životu moře a své zaběhnuté tradice. Jak skloubit život dvou lidí z různých koutů světa?

Ačkoliv mě konec rozesmutnil, věřím, že to ani jinak skončit nemohlo.

Knihu mohu doporučit všem milovníkům romantiky a něžným a dojemných příběhů. 




Ty, můj miláčku, jsi vítr, který jsem nepředvídal, ten vítr, který zavanul silněji, než jsem si kdy dokázal představit. Ty jsi můj osud. Dělal jsem chybu, velikou chybu, když jsem přehlžel, co bylo zřejmé, a prosím Tě o odpoštění. 

4 komentáře

  1. O tuto knihu sem tam narážím a přemýšlím, že bych si ji konečně mohla přečíst. :) Romantiku mohu, takže věřím, že by mě bavila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ti ji mohu jen a jen doporučit :-) Pokud stále váháš a děj tě zaujal, můžeš alespoň zkusit filmovou adaptaci :-)

      Vymazat
  2. Od Sparkse jsem zatím četla jen Zápisník jedné lásky, protože jsem se zamilovala do filmu. A je to pro mě jedna z těch výjimek, kde film je lepší než kniha. Proto jsem zatím nečetla od autora nic jiného, ale mám to v plánu. Až přijde čas na odpočinkovou, romantiku...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zápisník je Sparksova první kniha, která má sice nádherný příběh ale autor ho v té době nedokázal pořádně zpracovat. Film také miluji a ano, v tomto případě platí, že film je lepší než kniha. Určitě zkus jiné autorovi knihy, například Volbu nebo Bezpečný přístav či Poslední píseň :-)

      Vymazat

Albatros