Recenze - V dobrém i zlém

DOKONALÝ ŽIVOT | RODINA | PŘÁTELSTVÍ A MATEŘSTVÍ



Autor: Michelle Sacks
Orig. název: You were made for this
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2018, v ČR: 2018
Počet stran: 294
Nakladatelství: Cosmopolis
Překlad: Milan Lžička
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Napínavý psychothriller plný nečekaných zvratů, který provokativně odhaluje temnou stranu manželství, mateřství a přátelství. 
Bezmezně milující manželka, oddaný manžel, opečovávané dítě. Američané Merry, Sam a Conor jsou perfektní rodina, žijící na perfektním místě. Merry si domácký život nemůže vynachválit – pečení, práce na zahradě, péče o malého syna. Sam začíná po odchodu z univerzity s novou kariérou filmaře. Občas se přistihnou, že sami nevěří tomu, jak šťastní jsou. Tady na švédském venkově, kde začínají žít svůj nový perfektní život. 
Když je v jejich švédském ráji navštíví Merryina kamarádka Frank, stane se okamžitě součástí rodiny. Sblíží se s malým Conorem. A se Samem. Frank a Merry jsou skoro jako sestry, proto Frank okamžitě odhalí věci, které ostatním unikají. Faleš a zradu, kterým se dá při pohledu na tuhle pohádkovou rodinku těžko věřit. Ale jenom Frank ví, co se tady skutečně odehrává… . Kdo je manipulátor a kdo oběť?



POSTAVY:
Merry - matka Connora a kamarádka Frank, 
Sam - po skandálu ho vyhodili z univerzity, miluje svou ženu ale stále ji podvádí
Conor - batole a dítě Merry a Sama
Frank - kamarádka Merry, 

OBÁLKA:
Naše česká obálka této knihy je nesmírně děsivá, myslím, že se k příběhu příliš nehodí, ale když se podívám na zahraniční obálky, ani jedna mi nepasuje k příběhu. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-


MOJE HODNOCENÍ:
Psychothrillery mě baví, a proto se není čemu divit, že jsem sáhla i po této novince, která i v zahraničí vyšla letos.

V dobrém i zlém se zabývá velmi závažným tématem, který není vhodný pro každého. Sama jsem se několikrát přistihla s husí kůží a dokonce nastal okamžik v ději, kdy jsem knihu odložila a musela se vybrečet. Při čtení této knihy jsem cítila nesmírnou bolest a pocit zbytečnosti, jelikož jsem měla silnou potřebu vstoupit do děje.

V první řadě bych chtěla poděkovat Káje z Penny-and-books, která se mnou tuto knihu četla. Byla mi nesmírnou psychickou podporou. Tato kniha není pro každého. Bohužel vám nemohu upřesnit proč, protože bych vám odhalila zápletku knihy.

Kniha začíná velmi rozvlekle a přes sto stránek se téměř nic neděje. Pouze poznáváme dokonalé manželství dvou mladých manželů a rodičů. Mladá rodinka ale není tak dokonalá, jak se na první pohled může zdát. Vše ještě víc zamotá příjezd nejlepší kamarádky hlavní hrdinky, Frank.

Co se skrývá za dokonalým manželstvím a největším ženským přátelstvím jsem odhalovala postupně. Ačkoliv je kniha dost natahovaná, neustále mě nutila číst dál. Okolnosti, které se v knize staly, mě nesmírně zaskočily a rozesmutnily. Toto by se prostě nemělo stávat.

Zápletku jsem hned neodhadla ani rozuzlení jsem na první pohled netipla. Ale s koncem jsem docela na vážkách. Podle mě to neskončilo férově. V podstatě by se vše mohlo odehrávat znovu a to by byla už naprostá katastrofa.

V této knize jsem si neoblíbila ani jednu postavu - a to i přesto, že v knize bylo tak pět postav. Jedinou sladkou a milou bytostí jsem považovala malého ani ne ročního chlapečka hlavních hrdinů, Conora.

Děj se odehrává ve Švédsku, o kterém si díky publikacím Lykke a Hygge můžeme představovat ráj. Ovšem autorka se rozhodla tuto první myšlenku zahnat. Není vše takové, jaké se na první pohled může zdát.

V dobrém i zlém byla nesmírně čtivá, děsivá a skutečně se jednalo o psychothriller. Ale na mě byl až moc krutý. Celá zápletka mi zlomila srdce a já zděšeně dočítala další a další strany příběhu. Ovšem pro silnější jedince může být kniha tou pravou.

U této knihy jsem měla velký problém s určením hodnocení. Celá zápletka pro mě byla naprosto hrozivá, jelikož to, co se stalo jsem nedokázala jen ta vydýchat. Bohužel se něco podobného stává. A do toho poslední strany, díky nimž můžete knihu číst znovu od začátku, protože se vlastně nic nevyřešilo a nikdo si z okolností nevzal žádné ponaučení. 

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Cosmopolis (Grada). V dobrém i zlém naleznete na stránkách Cosmopolisu

2 komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsme minulý týden dočetla a taky jsem měla pořád nutkání číst dál a pořádně si neoblíbila ani jednu postavu :)

    OdpovědětVymazat
  2. To zní moc dobře. Určitě si ji budu chtít přečíst. Narážím na samé dobré ohlasy, tak mě to velmi láká. :)

    OdpovědětVymazat

Albatros