Recenze - Normálně jiní

KDO JE A NENÍ NORMÁLNÍ | DVA MLADÍ LIDÉ | NELEHKÝ OSUD | AUTISMUS


Autor: Tammy Robinson
Orig. název: Differently Normal
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017, v ČR: 2018
Počet stran: 336
Nakladatelství: Cosmopolis
Překlad: Ivana Svobodová
Moje hodnocení: ✶✶


Pokud ti nezlomí srdce, není to láska…

​Žádná rodina není ideální. Každá má svoje problémy. Devatenáctiletá Maddy dělí svůj život mezi práci ve fotolabu a péči o svou mladší autistickou sestru B, která vyžaduje celodenní péči. Stará se o ni společně s matkou a je smířená s tím, že už to tak bude napořád. Nemá čas na kamarády, na kluky, na věci, co ostatní v jejím věku běžně dělají. To poslední, na co myslí, je láska. Jenže jí to nevadí. Rodina je přece nejdůležitější... S tím by ovšem nesouhlasil devatenáctiletý Albert. Jediné, o čem sní, je odjet z domu, od otce, který ho nikdy nepochválí. Albert je podle něj jen břídil a flákač, který nikdy nic nedokáže. Pryč od bratra, který si libuje v urážkách všeho a všech.

Jednoho dne se Maddy a Albert potkají a toto setkání jim změní pohled na vše. Albert začne poněkud odtažité, a přitom okouzlující Maddy nadbíhat. Čím více se sbližují, tím více si uvědomují, že na své problémy nejsou sami a že jeden druhému mohou dodat odvahu věci změnit. Albert poprvé v životě poznává, jak silné může být rodinné pouto. Zamilují se do sebe, ale kromě lásky je čeká ještě jedna těžká zkouška. Jak se s ní vyrovnají?

Novozélandská autorka Tammy Robinsonová se s vtipem a hlubokým porozuměním zamýšlí nad způsobem, jakým dokážeme plnit své sny, nad cenou, kterou jsme za to ochotni zaplatit, a nad sílou lásky, která nám umožňuje najít svou pravou rodinu.


VIDEORECENZE KE SHLÉDNUTÍ ZDE



POSTAVY:
Maddy - dvacetiletá dívka, která pomáhá své matce samoživitelce s péčí o autistickou sestru
Albert - má problémový vztah se svým otcem a bratrem, pracuje a snaží se být užitečný
Beyonce "B" - autistická sestra Maddy

OBÁLKA:
Nenápadná obálka této knihy je stejná jako její obsah. Na první pohled jednoduchá obálka ale skrývá daleko víc, než se na první pohled může jevit. Docela mě překvapilo, že se jednalo o paperback, což u Grady není obvyklé. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-



MOJE HODNOCENÍ:
Přiznám se, že jsem tuto knihu sice zahlédla na zahraničním IG ale, že se jedná o její překlad do češtiny jsem vůbec netušila. Kdybych o této knize nezaslechla od Barči z Grady, asi bych se k této knize nedostala, a to by byla velká škoda! 

Normálně jiní je milá letní oddechovka, která ale rozhodně nezapadá do obyčejných příběhů. Je zkrátka normální a přece jiná, skvělá!

Kniha je vyprávěna střídavě z pohledů Maddy a Alberta, navíc je vyprávěna mluvenou češtinou, takže se setkáváme s nespisovnými výrazy. O to víc si čtení můžeme reálněji užít. Mně osobně sice vadily vulgarismy, ale naštěstí se jich v knize nevyskytovalo příliš mnoho.


"Přeješ si někdy, aby byla, no, víš, normální?"
Pokrčím rameny. "Co znamená normální?"
"Neautistická?"
"Co když lidi jako ona jsou normální a my ostatní máme nejrůznější dysfunkce?"


Normálně jiní je nesmírně čtivá kniha, která vypráví o dvou mladých lidech, kteří nejsou ve zrovna ideální životní situaci. Maddy po střední škole nenastoupila na vysokou aby pomohla své matce samoživitelce s péčí o autistickou sestru. Kromě toho také nehledá žádný vztah. Naopak Albert je mladý muž, který má problémový vztah se svým otcem a sourozenci. Snaží se co nejvíce našetřit peníze, aby se mohl co nejdříve odstěhovat.

Setkání těchto dvou mladých lidí je nevinné a ačkoliv se Maddy vztahu nejprve brání, láska je oba dostihne. Romantické chvilky na pláži, jemná a něžná láska mezi nimi pro mě byla příjemným pohlazením po duši. Delší dobu jsem nečetla takto jemný příběh, ve kterém jsem si tak oblíbila hlavní hrdiny.

Ovšem potom nastala ona věc, která mi zlomila srdce. Mé srdce stále krvácí a ptá se, proč se to muselo stát.

Autorce se krásně podařilo zobrazit kontrast mezi dvěma různými rodinami. Láskyplnou rodinou, kterou ani nemoc nedokáže porazit. A naopak rodinou, kde se bez důvodů raději ponižuje a nenávidí. Pokud to v rodině nefunguje, je to jedno z nejhorších věcí, které se dítěti mohou stát. Kolikrát bohužel stačí, aby nefungoval vztah byť jen s jedním členem domácnosti. Členové rodiny by tu pro vás měli být vždy.

Tato kniha se mi nesmírně vryla do srdce. Pár let jsem pracovala s nemocnými lidmi (i dětmi), takže jsem nesmírně obdivovala Maddy za její odvahu starat se o svou sestru.

Romantika? Ano, ale nečekejte žádný přeslazený román. Vůbec jsem nečekala, že se z této knihy vyvine takový doják. Brečela jsem a nedokázala přestat.

Normálně jiní má kolem tří set stran se širokým řádkováním a příběhem, který vás vtáhne a nepustí. Autorka mě dokázala překvapit. Sice jsem čekala něco podobného, ale když se krize překonala najednou nastal onen zlom. Všem moc doporučuji!


Opřu se čelem o chladné okýnko a sleduju, jak se svět míhá kolem. Všechno mi připadá jiné. I já jsem jiná. 
A přitom je všechno pořád stejné. 


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Barče z Grady (Cosmopolis). Normálně jiní zakoupíte na stránkách Cosmopolis

4 komentáře

  1. Na knížku se teprve chystám, takže se recenzím zatím vyhýbám, ale zaujaly mě tvé hodně povedené fotky :-) K tvé recenzi se určitě vrátím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za chválu. Určitě dej vědět, jak se ti kniha líbila :-)

      Vymazat
  2. Týjo na tuhle knihu vidím samé chvály! Pěkná recenze :)

    All About Candys Life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Normálně jiní si chválu rozhodně zaslouží, nejedná se o žádný nicotný příběh :-) Pokud budeš mít možnost, určitě si knihu přečti :-)

      Vymazat

Albatros