Den nepřečtených knih 2018

KAŽDOROČNÍ AKCE | DEN NEPŘEČTENÝCH KNIH 2018 | MARTINUS | ČTEME!

Ahoj všichni!

prázdniny se pomalu ale jistě chýlí ke konci. Nevím jak vám, ale mě to tedy neskutečně rychle uteklo. A jak strávit poslední srpnový den? Přeci s knihou! Martinus pořádá Den nepřečtených knih, takže pokud máte doma knihy, které jste ještě nečetli, čtěte pozorně níže :-) 


Martinus Sk v roce 2011 založil akci Den nepřečtených knih, protože je děsili průzkumy, že lidé mají doma velké procento nepřečtených knih. O rok později se tento den začal "slavit" i u nás. Průzkumy ukazují docela děsivé číslo, celých 23% v knihovně člověka tvoří nepřečtené knihy. 


Chcete knihy mít nebo číst? 


Upřímně, sama toto číslo bohužel hodně navyšuji. Je tedy na čase s tím něco dělat. Jen je škoda, že to nevychází na víkendový den, protože musím pracovat a díky tomu mám většinu dne pryč. Sama se blížím k 50% nepřečtených knih ve své knihovně, což je neskutečně vysoké číslo. 

Proč mají lidé tolik nepřečtených knih v knihovně? Častým problémem je samozřejmě unáhlená koupě (např. v Levných knihách), kdy člověk vidí nízkou cenu a proto bez rozmyslu toho, zda tu knihu skutečně chce číst, knihu koupí. Druhým problémem je například nevhodný dárek, kdy je člověku líto knihu prodat či darovat, a proto mu smutně leží v knihovně a mnohdy na ni nikdy nedojde čas. Třetí důvod vidím v klasické literatuře, kdy mnoho lidí chce mít kvalitní knihy v knihovně ale nikdy se k nim neodhodlá nebo se na četbu necítí. 

Ovšem největší kámen úrazu vidím v čase. Dnes bohužel žijeme v uspěchané době, kdy na mnoho radostí není čas a čas na čtení k tomu bohužel patří. Já sama čtu konečně víc, než před lety, ale dost na to má vliv uspořádání času a zvolení si priorit. Já například nejvíce knih přečtu v týdnu, přes víkend toho přečtu nejméně. Za to v týdnu čtu v MHD, večer u jídla a celkově potom čtu během jednoho dne minimálně hodinu a půl. 

Rozhodně se zapojuji do Dne nepřečtených knih a přemýšlím, po jaké knize sáhnu. Přemýšlím nad třetím dílem Nástrojů smrti, protože tuto sérii zanedbávám již hodně dlouho. Nebo či sáhnout po klasice - Jane Austenové nebo Charlotte Bronte. Uvidíme, času už ale není nazbyt. Určitě mi napište, zda se zapojíte a pokud ano, s jakou knihou ho budete trávit :-) 



Co vy? Kolik máte doma nepřečtených knih vy? Splňujete průzkumy s číslem 23% nepřečtených knih v knihovně? 

2 komentáře

  1. Moje knihovna obsahuje asi z 70% nepřečtené knihy, takže jsem na tom fakt hrozně. Proto se na 100% zúčastním Dne nepřečtených knih. Ještě tedy netuším s jakou knihou. Možná bych mohla pokořit Geminu, kterou tu mám hooodně dlouho, nebo nějakou užší knihu. Ještě uvidím, ale určitě se zapojím, i přes to, že možná v tu dobu nebudu mít wifinu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíme s tím něco dělat a číst starší :-) Ale je to těžké, když vychází tolik skvělých knih. Na jednu stranu nové knihy mohou počkat, ale zase mám obavy, aby se potom daly sehnat :-(
      Držím palce a těším se na výsledek tvého čtení :-) Určitě s tím pohneme!

      Vymazat

Albatros