Recenze - Disney Přání

Nová disneyovka plná snů, naděje a přání 


Autor: Walt Disney
Originální název: Wish Movie Storybook
Rok: 2023, V ČR: 2023
Počet stran: 96
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Adéla Michalíková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Na ostrově ve Středozemním moři se nachází království Rosas, jemuž vládne mocný král a kouzelník Magnifico, který dokáže svým oddaným poddaným plnit jejich přání. Sedmnáctiletá Aša však nadšení z panovníka nesdílí a brzy zjistí, jaký král ve skutečnosti je. Ve chvíli rozčarování vysloví přání tak silné, že ho vyslyší mocná nebeská bytůstka, která sestoupí na Zemi a dostane jméno Hvězdička. S její pomocí se Aša a mluvící kozlík Valentino postaví zlu a zjistí, že když se vůle odvážného člověka spojí s magií hvězd, mohou se dít zázraky.


POSTAVY:
Aša - sedmnáctiletá dívka milující svou rodinu
Magnifico - král, který má rád svůj vzhled a záleží mu na něm, nechce aby se mu zopakovala křivda z minulosti

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Jediný případ, kdy porušuji pravidlo nejdříve kniha a potom film, jsou právě Disney příběhy. Přání je oslavou 100. výročí založení studia Disney, a obsahuje spoustu jedinečných okamžiků. Každý znalec Disney filmů ví, že obsahují odkazy a symboliku jiných Disney příběhů a hrdinů. Přání jich obsahuje hned celou řadu. V ději se objeví dokonce samotný Bambi! Silueta Mickeyho Mouse se objeví rovnou dvakrát. Záporák, jakoby z oka vypadl zlé královně ze Sněhurky. V pozadí se objeví i kůň Maximus z Na vlásku, a takto bych mohla pokračovat opravdu dlouho. 

Oceňuji také zajímavé zpracování, které není tradiční moderní animací ani starou kreslenou technikou. Něco přesně mezi. A začátek - vyprávění příběhu z knihy přesně tak, jak tomu bylo u starých dobrých disneyovek zvykem. Také nemohu nepochválit soundtrack, kde jsem si minimálně dvě skladby naprosto zamilovala. Ovšem ač se mi nové písně líbí, nejsou to takové hity jako v předchozích letech. Přesto ale musím zkonstatovat, že od této pohádky jsem čekala o něco víc. Víc příběhu, víc tajemství, větší pointu. Oželila bych i pár postav, které v příběhu za mě nebyli moc k čemu. 


MOJE HODNOCENÍ:
Jedinečná nová pohádka ze studia Disney je právě ve vašich kinech, proto tu nesmí chybět ani reakce na její filmový příběh na stránkách nové knihy. 

Přání je jedinečné, vytvořené ke speciální příležitosti. Obsahuje pěkné poslání - každé přání bychom si měli nechat, schovat si ho a věřit, že se časem může vyplnit. Nikdy se svého snu nevzdávejte. Někdy vám ho splní druzí, ale mnohdy si ho můžeme vyplnit i my sami. To je skvělé poslání v jedinečném roce pro Disney. 

Přání je nádherně ilustrovaná kniha, která se z většiny odehrává za noci. Hlavní hrdinka Aša je velký dobrák a moc by si přála, aby se jejímu dědečkovi vyplnilo jeho přání. Pro jeho splnění je ochotná udělat opravdu cokoliv, dokonce si sáhnout za hranice svých sil - v dobrém slova smyslu. Tato pohádka se po letech opět vrací do království. 


Kozlíka jménem Valentino a dobrosrdečnou hvězdičku si zamilujete pro jejich roztomilost a pár vtipných okamžiků. Naopak záporákem budete pohrdat. Ten jakoby z oka vypadl samotné zlé královně ze Sněhurky. 

Na rozdíl od spousty příběhů podle filmu má Přání opravdu znamenitý počet stran a příběh opravdu skvěle kopíruje svou filmovou předlohu. Nejedná se o zkráceninu, nechybí v ní nic podstatné. Děti si ji rozhodně zamilují, a pokud ji plánujete číst svým nejmenším před spaním, budete mít na dva až tři večery opravdu o zábavu postaráno. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Albatrosmedia. Přání zakoupíte na e-shopu se slevou! 


1 komentář

  1. Film jsem ještě neviděla, ale těším se na něj, stejně jako na všechny Disney filmy. Jsem ráda, že na něj zatím čtu hlavně pozitivní recenze :)

    OdpovědětVymazat

Albatros