Recenze - Melissa

 Middle grade o chlapci, který je ve skutečnosti dívka


Autor: Alex Gino
Orig. název: Melissa
Rok: 2015, v ČR: 2023
Počet stran: 128
Nakladatelství: Albatros
Překlad: Anežka Dudková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Každý, kdo se na ni podívá, si myslí, že vidí kluka. Jenže Melissa ví, že je holka. Možná by si to nechala navždy pro sebe, ale pak se dozví, že letošním školním představením bude Šarlotina pavučinka. A Melissa hrozně, hrozně, HROZNĚ MOC chce hrát hlavní dívčí roli – Šarlotu. Jenže paní učitelka tvrdí, že se o roli nemůže ani ucházet… protože je kluk. A tak Melissa s pomocí své nejlepší kamarádky vymyslí plán. Nejen aby mohla hrát Šarlotu, ale aby se všichni jednou provždy dozvěděli, kým doopravdy je.
POSTAVY:
George - má tajemství, které se bojí někomu říct, trápí se tím, že ví kým je, ale nemůže to nikomu ukázat
Kelly - nejlepší kamarádka George, která měla hrát Šarlotu
Scott - starší bratr George

OBÁLKA:
Jednoduchá, prostá, tematická. Myslím, že tyto tři slova jednoduše patří k této čisté obálce. 

Inu, nemůžeme dětem diktovat, kým mají být, ale rozhodně je můžeme podpořit, viďte?

MOJE HODNOCENÍ:
Melissa je příběh, který byl v zahraničí velmi vidět, a není se čemu divit. V žánru middle grade opravdu nemá obdoby, jedná se totiž o první beletristickou LGBT knihu pro děti. 

Chci tím říct, že lidé, které rozpláče kniha, jsou opravdu mimořádní. Ukazuje to, že mají nejen představivost, ale i soucit.

Melissa neboli chlapec George, který si uvědomuje, že je dívka své tajemství pečlivě střeží před světem. Jak to komukoliv říct? Jak to přijme jeho okolí, které se mu už nyní posmívá? Co na to řekne jeho vlastní rodina? 

Dítě, které si podobnou skutečnost začne uvědomovat, a které nenachází ve svém okolí nikoho, komu by se mohl svěřit musí nesmírně trpět. Svou šanci objeví ve chvíli, kdy se začne ucházet o holčičí roli v připravované hře. 

"Nejsi žádná holka."
"A co když jsem?"

Melissu smlsnete jako malinu, díky svému krátkému rozsahu ji přečtete opravdu za večer, přesto ale ve vás zanechá svůj otisk. První část knihy je nesmírně smutná. George má své tajemství, a díky své jemnosti je neustále pod tlakem šikany. Druhá část knihy je svižnější, George se svěří se svým tajemstvím, a celý jeho svět se upne ke školnímu představení.

Pokud hledáte jemný, ale za to citlivě napsaný middle grade příběh o chlapci, který je ve skutečnosti dívkou, Melissa vás jednoznačně dostane. Je to příběh, který by si měl přečíst zkrátka každý, protože i ten, kdo pro LQBT nemá příliš pochopení, by si měl přečíst o dětském trápení. 

K těm, co se nějak odlišují, se svět nechová vždycky laskavě.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Marti a Albatrosmedia. Melissu zakoupíte na e-shopu se slevou! 


Žádné komentáře

Albatros