Recenze - Dilema

 Tajemství, které jednoho chrání a druhého ničí. Je lepší mlčet nebo říct zdrcující zprávu?

Autor: B. A. Paris
Orig. název: The Dilemma
Rok: 2019, v ČR: 2020
Počet stran: 320
Nakladatelství: motto
Překlad: Karolina Medková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Pravda by ji mohla zničit. Mlčení zase zničí jeho.
Livia nikdy nezažila svatbu snů, protože si Adama vzala v mládí a narychlo. O to víc se teď upíná na oslavu svých čtyřicátých narozenin, na níž bude chybět jen jejich dcera Marnie studující v zahraničí. Adam ale přichystal překvapení – tajně pro Marnie zařídil letenku domů. Když ho však během dne zdrtí šokující zpráva, není schopen ji Livii sdělit, než oslava skončí. Jak daleko zajde, aby své milované ženě dopřál posledních pár hodin štěstí?

POSTAVY:
Livie - vdala se za Adama bez oslavy a narychlo, upnula se na představu, že si svůj svatební den vynahradí na den svých 40.narozenin
Adam - miluje svou ženu Livii, rozmazluje jejich dceru Marnie
Marnie - studuje v Hongkongu a 
Josh - první dítě Livie a Adama, kvůli kterému se museli narychlo vzít


OBÁLKA:
Poslední dvě knihy od autorky vyšly s českými obálkami, které nejsou vůbec špatné. Dilema ale bohužel mezi svými knižními sestrami lehce zapadá. 


MOJE HODNOCENÍ:
Autorka B. A. Paris je mou oblíbenou spisovatelkou od které jsem četla všechny její předchozí tři psychothrillery. Vydání knihy Dilema proběhlo dost v tichosti, a bohužel i ten příběh je vcelku tišší než její předchozí. Nejedná se totiž o psychothriller ale o rodinné drama. 

Dilema je příběh odehrávající se v jednom dni, konkrétně na jedné dlouho připravované oslavě. Příběh sledujeme očima dvěma hlavních hrdinů Livie a Adama. Livie se těší na svůj velký den, který je rozhodnutá strávit co nejlépe a vynahradit si tam, že neměla žádnou slavností svatební hostinu. Zatímco sledujeme její nadšení, naše vadne neboť je oslavě věnována až přílišná pozornost. 

Dnešní den si budu vždycky pamatovat jako jeden z nejlepších v mém životě. 


V jednotlivých kapitolách se ale kromě upřednostněné oslavě věnujeme i minulosti hrdinů. Odhaluje se nám celá řada rodinných dramat jako například odmítnutí rodiny, potrat, nevěra nebo lži. Co všechno jsme schopni obětovat pro lásku? 

Dilema je jiná kniha, je to velké rodinné drama, které se četlo na jednu stranu moc dobře, protože jsem knihu nemohla odložit, ale na druhou stranu se četlo s bolestným srdcem. V této knize si hrdinové sáhnou na samé dno a uvědomí si cenu náhody. 

Byli jsme nejlepší přátelé, rodina. A člověk rodině přece nelže. 


Kniha obsahuje pouze jednu ústřední zlomovou situaci, ale myslím, že záměrem knihy tentokrát nebylo šokovat jako se zamyslet. Paris opět napsala skvělé a uvěřitelné postavy, a na to, že se děj knihy odehrává v jednom dni stihnete poznat postav víc než dost. 

Ačkoliv je to jiná B. A. Paris je to pořád velmi dobrá kniha, která mi zlomila srdce a opravdu mě rozbrečela. Knihu vám mohu jedině doporučit, i když je něco trošku jiného, než na co jsme od autorky zvyklí. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Albatrosmedia. Dilemu zakoupíte na eshopu se slevou! 

Žádné komentáře

Albatros