Recenze - Devátý spolek

Jsou horší věci než smrt


Autor: Leigh Bardugo
Orig. název: Ninth House
Název série: Alex Sternová
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2019, v ČR: 2020
Počet stran: 496
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Dana Chodilová
Moje hodnocení: ✶✶✶

Alex Sternová není zrovna typickou adeptkou pro studium na Yale. Právě naopak – bezcílně se potácí světem drog, ubíjejících zaměstnání a špatných rozhodnutí. Přesto dostane druhou šanci: stipendium na této prestižní univerzitě. V čem je háček? Během studia musí monitorovat podivnou činnost yaleovských tajných spolků, z nichž vzešli nejvlivnější lidé světa. Jenže brzy se ukáže, že jejich okultní aktivity jsou trochu silná káva i pro ty nejotrlejší…
OD LEIGH JSEM ČETLA ŠEST VRAN, PROHNILÉ MĚSTO NEBO TRNITOU ŘEČ

POSTAVY:
Alex "Galaxy" - odmalička vidí mrtvé, za celou knihu jsem se jí nedostala do hlavy
Darlington - v přítomnosti se kamsi vypařil, v minulosti je v podstatě lektorem Alex

OBÁLKA:
Nádherná původní obálka se k příběhu dokonale hodí. Jen je velká škoda, že jsme se nedočkaly stejné grafické úpravy jako tomu je v originále. Nádherný stříbrný motiv pod přebalem by rozhodně stál za to. 

Není to smlouva, jakou bych si vybral, a vy nejste partner, jakého bych si přál, ale oba toho co nejvíce využijeme. 


MOJE HODNOCENÍ:
Leigh Bardugo patří mezi mé oblíbené autory, její série Šest vran se řadí k mým srdcovým knihám, proto jsem se vůbec nerozmýšlela nad tím, zda se do její novinky pro dospělé pustit. Bohužel ale nastalo zklamání.

Devátý spolek je velmi temná kniha oproti jejím předchozím sériím. Cílovkou její nové série není young adult ale je psána pro dospělé. V knize není nouze o nechutné, hrubé a násilnické scény. V podstatě se jedná o detektivku ve vlastní temném světě. 

V jádru byly všechny stejné. Dívky jako Hellie, dívky jako Alex, dívky jako tahle, všechny musí utíkat, jinak je nakonec maléry dohoní. Tohle děvče prostě neutíkalo dost rychle. 

Hlavní hrdinka Alex je jiná než ostatní dívky, ona vidí mrtvé, které se pohybují v našem světě. Není to ovšem jen tak prosté, navíc má Alex jistou minulost, která se před čtenáři odkrývá velmi pomalu. Všechno má svůj důvod.

Kniha je vyprávěna ve dvou časových rovinách které se různě po kapitolách střídají. Sledujeme tak děj v současnosti, kdy se Alex snaží zjistit kdo je za vraždou na univerzitě. Ve druhé rovině je nám představen Alexin příchod na Yale a následným poznáváním. 

Nic se neděje, dokud se nezačne něco dít. 

Devátý spolek je obrovská kniha ve které se ale bohužel po většinu času nic neděje. Obrovsky pomalý začátek způsobil, že jsem z knihy přestala být nadšená téměř okamžitě. Nemůžu ale ani upřít styl Bardugo, který je z každého řádku patrný. Ačkoliv se tam nic moc neděje, četla jsem stále dál a dál. Myšlenky mi během čtení nikam jinam neutíkali ale bohužel ani toto nepomohlo, abych si knihu užila a zamilovala. 

Bardugo si jistě dala velmi záležet na světě, který pro tuto sérii vymyslela, neměl sebemenší chybu a vše do sebe jaksi zapadalo. Také oceňuji hlavní myšlenku, která je opravdu velmi zajímavá a originální, ale bohužel toto není série pro mě. Pokud máte rádi temné příběhy, zdlouhavý popisný úvod, pak se knihy nemusíte bát. 

Nikdy se nezbavil pomyšlení, že vidí jenom jeden svět, zatímco jich může být mnoho, že jsou ztracená místa, možná dokonce i ztracení lidé, kteří by pro něj mohli oživnout, jen kdyby se pořádně díval nebo objevil správná kouzelná slova. 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Albatrosmedia. Devátý spolek zakoupíte na eshopu se slevou! 
















Žádné komentáře

Albatros