Recenze - Jedno obyčejný léto

Komiks o dvou dospívající dívkách a jednom obyčejným létu

Autor: Mariko Tamaki & Jillian Tamaki
Orig. název: This one summer
Rok: 2014, v ČR: 2020
Počet stran: 320
Nakladatelství: Paseka
Překlad: Lenka Bukovská
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Dívky Rose a Windy se setkávají vždy jednou za rok, protože jejich rodiny tráví prázdniny na stejném místě u oceánu. Tohle léto vypadá jako každé jiné, ale hodně se toho během něj změní. V melancholickém komiksu vyvedeném pouze ve fialových tónech se jako příliv a odliv střídají různé linie vyprávění: Sledujeme společný bezstarostný čas Rose a Windy, manželskou krizi rodičů jedné z nich a příhody party náctiletých, která se schází kolem místní sámošky, kde si dívky půjčují nepřístupné filmy jako Texaský masakr motorovou pilou nebo Noční můra v Elm Street. Dívky tak poznávají, že součástí světa dospělých jsou složitější problémy než skákání do vln, že pubertáci mají milostné vztahy, že rodiče se můžou rozvést. Rose a Windy začínají přemýšlet o budoucnosti a uvědomují si, že se samy změní duševně i fyzicky.
POSTAVY:
Rose - každý rok jezdí s rodiči na chatu k jezeru, je uzavřená
Windy - žije s rodinou u jezera, ráda tančí, je baculatá a bezstarostná

OBÁLKA A KRESBY:
V celém komiksu nenajdete jinou barvu, než bílou a modrošedou v milionech odstínů. Osobně mám radši barevné komiksy, ale tady mi to opravdu vyhovovalo. Kresba je jednoduchá a veselá. Jednotlivé rozložení je střídavé, čili malá okýnka střídají i celostránkové kresby a někde dokonce nechybí dvoustranné koláže z několika obrázků. 


MOJE HODNOCENÍ:
Jedno obyčejný léto je poměrně rozsáhlý komiks jehož hlavními hrdinkami jsou dvě dospívající dívky Rose a Windy. Tento komiks patří v zahraničí mezi nejoceňovanější komiksy a získal již řadu ocenění. Jeho autorkami jsou dvě autorky a sestřenice pocházející z Japonska. Jedna se chopila textu a druhá kreseb. 

Pamatujete si ještě na časy letních prázdnin, když jste nemuseli chodit do práce a měli jste vidinu dvou měsíců odpočinku, válení se a dělání jen toho, co jste chtěli? Ačkoliv jsem nikdy se svými rodiči o prázdninách k jezeru ani nikam do zahraničí nejela, tento komiks ve mně vyvolal hezké vzpomínky na dětství. 

Rose a Windy jsou dvě dovolenkové kamarádky, které se vidí vždy jednou za rok, když Rose přijede se svými rodiči na chatu. Jako každé léto mají ty dvě v plánu užívat si jezera, her a všeho, co k prázdninám patří. Jenže obě už nejsou malé holčičky a postupně si uvědomují, že se nejen jejich tělo ale i mysl mění. Rose, která je o rok starší než Windy si začíná více všímat svého okolí a daleko více přemýšlí. Windy naopak na svět kouká ještě dětskýma očima a je tak i veselejší. 
Tento komiks nádherně ukazuje lidské rozdíly. U Rose a Windy ukazuje, jak se během roka dokáže dětská duše měnit a co si začíná uvědomovat. Potom tu jsou další dvě hrdinky, Rosina maminka a místní dívka Jenny, které řeší těhotenství. Zatímco jedna se marně pokouší otěhotnět, a je z toho v depresích, ta druhá otěhotní zcela neplánovaně. Dál tu na stránkách komiksu letmo dýchne první platonická láska. 

Celý příběh je lenivý stejně, jako bývají teenagerské letní dny o prázdninách. 

Co se týče postav, autorky se zaměřily spíše na ženské hrdinky, kterým daly větší prostor. Mužské hrdiny zde najdete, ale jsou tu jen do počtu. Rose je tichá dívka, kterou trápí napětí v rodině, které je způsobené tím, že jejím rodičům se nedaří znovu otěhotnět. Rose je v pubertě a její psychika je už tak dost napjatá, natož s tímto rodinným stínem. Windy je jejím opakem a to nejen zevnějškem. Maminky Rose mi bylo líto, ale její chování mi nepřišlo fér vůči její rodině. Namísto toho, aby se radovala alespoň z jednoho dítěte se utápí v depresích, které navíc přenáší i na ostatní členy domácnosti. 
Pěkně je zpracovaná hranice mezi dětstvím a dospíváním. Odhalování tajemství dospělých a dětská rebelie, v tomto případě koukání na nepřípustné filmy a sprostá slova. Celý příběh je melancholický a pokud čekáte nějaké veselé čtivo, moc se tu nenasmějete. Většina z nás se v příběhu v něčem najde. Jednomu obyčejnému létu nejde tolik o obsah, jako o atmosféru, finální pocity a vzpomínky, která se vám bezesporu vynoří ať budete chtít nebo ne. 

Komiks je určen pro mladší čtenáře, ale myslím, že si z něj odnesou daleko více dospělejší čtenáři. Příběh je jednoduchý a dá se říct, že na to, jak je obsáhlý, se tam toho tolik nestane. I přesto mě to bavilo a navodilo mi to letní náladu. 

Za poskytnutí komiksu na recenzi moc děkuji Lukášovi a Pasece. Jedno obyčejný léto zakoupíte na jejich stránkách se slevou!

Žádné komentáře

Albatros