Recenze - Ilustrovaný atlas legračních faktů o mláďatech



Orig. název: Amazing Facts about Baby Animals: An Illustrated Compendium
Rok: 2019, v ČR: 2020
Počet stran: 112
Nakladatelství: Albatros
Překlad: Kateřina Stupková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

Neuvěřitelná fakta o mláďatech ve druhé sbírce nevšedních atlasů od švédské autorky
Věděli jste, že malé žirafy při narození padají z dvoumetrové výšky? (Auvajs!) Že malé koaly se zpočátku živí matčiným trusem? Že se mořští koníci nerodí mamince, ale svému tatínkovi? Nebo že veverčata mají mléčné zoubky stejně jako děti? Připravte se na koncentrovanou dávku překvapivých informací podaných s vtipem a lehkostí.



MOJE HODNOCENÍ:
Ilustrovaný atlas legračních faktů o mláďatech je druhá publikace z nenavazující série knih o zvířátkách, která u nás vyšla. První publikaci Ilustrovaný atlas neuvěřitelných faktů o zvířatech mě minula, ale poté, co jsem si přečetla její novou knihu vím, že potřebuji i tu předchozí i všechny další, které u nás vyjdou.

Jedná se o ilustovanou knihu o mláďatech pro děti, ale rozhodně z ní budou nadšení i dospělí. Kniha má lehce přes sto stran, kdy na každé dvoustraně se zabývá jedním druhem a jeho fakty. Nechybí u každého zvířátka také krásné ilustrace. 


Jak je z názvu patrné, kniha přináší velkou řadu zajímavých faktů o zvířecích miminkách. Věděli jste třeba, že outloni chrání své dětičky tím, že jim do srsti vetřou jed? Kromě lidských dětí mají mléčné zuby také veverky? Nebo že mloci mohou být březí až tři roky? Velká spousta zajímavostí je doplněná krásnými ilustracemi samotné autorky, která je ve své domovině velmi chválená. 

Sama osobně jsem zde našla jen velmi málo faktů, které jsem předtím již sama znala. Například, že se velbloudi rodí bez hrbů, informace o včelím světě nebo to, že kukačky strkají své vajíčka do cizích hnízd. 


Ilustrovaný atlas legračních faktů o mláďatech je velmi krásná a milá publikace, kterou jsem nečetla naposledy. Rozhodně si dovedu představit, že malé děti v nich najdou také své zalíbení. Doporučuji pro děti pět let a výše. Jedná se přesně o ten typ knihy, která vás potěší svým vizuálem a zároveň vás obohatí o informace. 




1 komentář

  1. Krásné fotky a výstižné zhodnocení.:-) Tento atlas vypadá opravdu nádherně a doporučuji ho také do každé (nejen) dětské knihovničky už od 5 let. Zvířátka jsou stálice a je jedno kolik vám je let, když si o nich chcete něco milého a zároveň poučného přečíst. Tady máte důležitá fakta o mláďatech na jednom místě, které doplňují jednoduché černobílé ilustrace. Rozhodně nutnost pro každého milovníka zvířat. Neodolala jsem a mám ho také doma, možná o něm napíšu... Já se specializuji na psaní o knížkách pro děti, ale ráda se obohatím i názory na knížky pro starší čtenáře právě z Knižního přístaviště. Těším se na další příspěvek. Zdraví Ivet (https://knizkyzpaloucku.blogspot.com)

    OdpovědětVymazat

Albatros