Recenze - Třpytivá hodina

Vydejte se spolu s Alice po stopách minulosti její matky Seliny


Autor: Iona Grey
Orig. název: The Glittering Hour
Rok: 2019, v ČR: 2020
Počet stran: 368
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Milena Hordinová
Moje hodnocení: ✶✶✶/a půl


Selina Lennoxová patří ke zlaté mládeži. Její život je nekonečný večírek plný alkoholu a skandálů, který má jediný cíl: vyhnout se nudnému životu, který jí naplánovali rodiče.

Lawrence Weston je chudý malíř, který jedné noci nečekaně vstoupí do Selinina života, a ačkoliv si uvědomuje, že dívka jejího postavení nikdy nemůže být jeho, nedokáže ji opustit. Láska, kterou prožívají, je opravdová. Selina sní o šťastném životě po jeho boku, pak ale dojde k tragédii, která ji donutí učinit rozhodnutí, které je bezpečné, místo toho, které je správné…

Román o vášni, zármutku, ztrátě a tajemstvích, zasazený do období bouřlivých změn mezi dvěma světovými válkami.


POSTAVY:
Alice - devítiletá dcerka Seliny, která tráví čas u prarodičů po dobu, kdy Selina bude na cestách
Selina - dívka z vyšších kruhů, která ve válce přišla o milovaného bratra, má ráda večírky a nesnáší pravidla
Polly - pracuje v domě Selininy matky, starala se o Selinu a později také o Alici
Lawrence Weston - malíř a fotograf, který se zamiluje do Seliny

OBÁLKA:
Ze všech zahraničních obálek je naše česká rozhodně nejpoutavější a nejhezčí. Ačkoliv nepotřebuji mít na obálkách tváře hrdinů, tady mi to ke knize a k příběhu dokonale sedlo. Celková úprava je krásná.

Třpytivá hodina! Je čas na koktejl.


MOJE HODNOCENÍ:
Před pár lety jsem si s sebou na dovolenou do Tunisu vzala knihu Dopisy, které nikdo nečetl. Od knihy jsem toho moc neočekávala, a možná o to více mě kniha zasáhla. Doteď si pamatuji všechny emoce a celý příběh mám před očima. Proto jsem s radostí sáhla po další knize této autorky, která navíc děj zasadila do mých oblíbených 20.letech minulého století. 

Historické romány a retrospektivní vyprávění jsou jasné vzorce, které mě na knihu vždy nalákají. Navíc v této knize se snoubí mé oblíbené roky ve stylu Velkého Gatsbyho. Chvíli trvalo, než jsem se do knihy začetla, zejména části v pozdějších letech mě příliš nebavily.


Kdysi mi někdo řekl, že ženské tělo je jako piano. Záleží jen na muži, jestli si vybere dětskou písničku, kterou vybrnká jedním prstem, nebo se naučí hrát symfonii. 


Děj Třpytivé hodiny se odehrává střídavě v letech 1936 a 1925. Ve dvacátých letech je ústřední hrdinkou vyprávění mladičká Selina, která nesnáší jakákoliv pravidla a žije současným okamžikem. Nevěří na lepší časy a právě v těchto dnech se setká s okouzlujícím fotografem Lawrencem. A ve třicátých letech minulého století sledujeme opuštěnou devítiletou Alici, dceru Seliny, která musí trávit dny u svých prarodičů, zatímco její rodiče cestují. Alice se v domě nudí a nikdo se jí příliš nevěnuje.

Část s Alicí mě zpočátku příliš nebavila. Děvče to nemělo lehké a byla opuštěná, ale musím se přiznat, že ona hra matky s dcerou mi přišla nereálná. Aby jí Selina pomocí dopisů vyprávěla o svém dobrodružství? Kdyby se autorka plnohodnotně věnovala pouze Selinině příběhu, byla bych spokojenější. 

Ačkoliv jsem si myslela, že mě kniha nepřekvapí, překvapila. Závěr se odehrál docela jinak, než jsem čekala a samozřejmě že došel čas na spoustu slz. Selina si sice nezískala mé srdce, byla to dívka, která si neuměla jít za svým a zároveň se chovala sobecky. O přesto jsem byla jejím osudem dojatá.

Naše odloučení je tak těžké. Ale musíme si připomínat, že ve skutečnosti nejsme nikdy oddělení od těch, které tolik milujeme. Možná je nevidíme, nemůžeme s nimi mluvit, ani je vzít do náruče, ale pořád je nosíme ve svých srdcích.


Celá kniha je vyprávěna v er formě a pojednává o osudech více postav. Zajímavým zpestřením jsou potom písemné komunikace mezi Alicí a Selinou, které nás přemísťují do jednotlivých časových rovin příběhu. Toto zpracování se mi líbilo. Bylo to příjemně napsané a opět jinak zpracované, než klasické střídání po kapitolách.

I když se mi autorčina předchozí kniha líbila daleko víc, musím ocenit, že příběh nebyl jednoduchým klišé a přinášel i zajímavé zvraty. Rozhodně od knihy neočekávejte, že předčí její předchozí knihu.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Třpytivou hodinu zakoupíte na eshopu se slevou! 


3 komentáře

  1. Od této autorky jsem zatím nic nečetl a z recenze usuzuji, že nejsem cílovka. Nevadí ještě není všem dnům konec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sto lidí sto chutí :-) A třeba se k ní někdy dostaneš :)

      Vymazat
  2. Tuhle knížku asi vynechám, ale obálka se moc povedla!
    Marky (endlessbibliophile)

    OdpovědětVymazat

Albatros