Recenze - Mrazivá kletba

Magický příběh podle slavné pohádky Ledové království! Vydejte se spolu s princeznou Elsou, Olafem, Annou a dalšími známými za dobrodružstvím

Autor: Jen Calonita
Orig. název: Conceal, Don´t Feel - A Twited Tale
Série:  Co kdyby
Pořadí: #7
Rok: 2019, v ČR: 2020
Počet stran: 264
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Petra Babuláková
Moje hodnocení: ✶✶✶

Po nečekané smrti svých rodičů se z Elsy stane jediný vládce Arendelle a vše magické začne vyplouvat na povrch. Elsa si začne vybavovat zlomky svého dětství, na něž už dávno zapomněla… Střípky a úlomky, které dohromady skládají obrázek něčím povědomé dívky. Elsa se odhodlaně vrhne do dobrodružství, jež má vyplnit chybějící části jejího života, a vydá se přes celé království, aby odvrátila děsivou kletbu… a nalezla další princeznu Arendelle.


POSTAVY:
Elsa - princezna Arendelle, které tragicky zemřou rodiče, má tajemnou moc, kterou přede všemi skrývá
Anna - nezná své pravé rodiče, její noví rodiče mají pekárnu, Anna moc ráda peče, je tvrdohladá a pořád chodí pozdě
Olaf - mluvící sněhulák, kterého postavila Elsa

OBÁLKA:
Již na první pohled mě obálka zaujala. Siluety hlavních postav Anny a Elsy jsou patrné a myslím, že každému hned dojde, že má kniha cosi společného s Ledovým královstvím.

Led umí být nebezpečný. Je krásný, ale i mocný a magie se nedá vždy ovládat. 


MOJE HODNOCENÍ:
Musím se přiznat, že jsem Ledové království viděla, zamilovala jsem si postavu Olafa ale nejsem skalní fanoušek, který by příběh znal nazpaměť a viděl ho nespočetně krát. I přesto ale mám tuto pohádku ráda a když jsem zjistila, že existuje re-telling na tento příběh, rozhodla jsem se do něj pustit. 

Mrazivá kletba je sice třetí vydanou knihou z série Co kdyby, ale jedná se o sedmý příběh v pořadí. Jednotlivé díly na sebe nenavazují. Jedná se o re-tellingy na známé Disney pohádky, které vydává samotný Disney! I to je jeden z důvodů, proč jsem si tuto knihu nemohla nechat ujít. 

Ahoj! Já jsem Olaf a mám rád vřelá obětí.

Co kdyby se Anna a Elsa neznaly? je určena pro děti od 12 let, ovšem myslím si, že i mladší děti si knihu mohou s klidným svědomím přečíst. Styl psaní této knihy je nesmírně lehký, takže je vhodný pro dítě jakéhokoliv věku. Chybí popisy prostředí, dialogy jsou jednoduché a postavy přímočaré. Zkrátka jednoduché čtivo pro větší dítka navíc s pohádkovou tématikou. Tato kniha čerpá ze své předlohy 90% děje což mi přijde velká škoda. Navíc to, co je zde změněno je často jen výměnou postav nebo věcí, které se jednotlivým postavám dějí. Zajímavým oživením děje je zde fakt, že se Anna s Elsou neznají. Anna neví, že pochází z královské rodiny a Elsa neví, že kdy měla sestru. 

Mrazivá kletba vás sice ničím velkým nepřekvapí za to je nesmírně čtivá. Jednotlivé postavy si ponechaly své charaktery. Dokonce i mnoho dialogů je přepsaných ze známého filmu. Osobně mi to přišlo jako škoda. Rozhodně se daly vymyslet nové dialogy a vtipné okamžiky, než jen zkopírovat předlohu. Zklamaná jsem byla i z toho, že se neobjevily nové postavy nebo že se postavám nedostalo nových situací. Rozhodně by to bylo zajímavější. Takto je to pouze přepis filmového zpracování s lehkou úpravou. 

Nechci už čekat ani den, abych mohla žít, jak chci.


Kniha je velmi tenká ale i přes její krátký rozsah je v textu dost velká řada chyb, která mě osobně rušila ze čtení. Mrazivá kletba není špatnou knihou, pouze neobsahuje skoro nic nového. Kdyby se jednalo o filmový román, knihu bych hodnotila více pozitivněji. 

Pokud hledáte oddechové pohádkové čtivo a máte rádi Ledové království, potom si knihu Mrazivá kletba určitě přečtěte. Od knihy nesmíte očekávat, že vám přinese něco nového. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Mrazivou kletbu zakoupíte na eshopu se slevou!



3 komentáře

  1. Vůbec netuším, že takové knihy jsou!! To bude super pro mé neteře!

    Já jsem ted viděla druhý díl a nebyla jsem úplně unešená, jak všichni kolem mě, ale je pravda, že měl malý koliku a moje nálada nebyla úplně na to dívat se na kreslený film :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já druhý díl ještě neviděla. Na knihy se určitě podívej. Ta o Krásce a zvířeti má hodně pozitivní ohlasy :-)

      Vymazat
  2. Díky za zmírnění očekávání - na knížku se chystám už dlouho, tak vím, do čeho jdu :)
    Marky (endlessbibliophile)

    OdpovědětVymazat

Albatros