Recenze - Fáma

Nedbale prohozená slova mohou narůst v obrovskou ničivou střelu. Dávejte si pozor, na to, jaký drb vypustíte do světa



Autor: Lesley Kara
Orig. název: The Rumour
Rok: 2019, v ČR: 2020
Počet stran: 288
Nakladatelství: ikar
Překlad: Naďa Špetláková
Moje hodnocení: ✶✶✶

Svobodná matka Joanna se z Londýna přestěhovala do přímořského městečka, kde chce začít nanovo. Aby se lépe seznámila s místními, rozhodne se přihlásit do čtenářského kroužku. A právě zde bez nějakého rozmyslu vypustí, co se doslechla: že prý zde žije žena, která jako mladá zabila malého chlapce. Pro ospalé městečko je to velké sousto a jeho obyvatelé začnou okamžitě spekulovat, o koho se jedná. A brzy se také začnou navzájem obviňovat… Mimořádně vyzrálý a do poslední stránky napínavý debut plný falešných stop pro všechny fanoušky Liane Moriarty, Paula Hawkins a Shari Lapeny.

POSTAVY:
Joanna - svobodná matka, přeje si pro svého syna to nejlepší, tak se odstěhuje
Sally McGowanová - zabila svého pětiletého bartříčka, když jí bylo deset, její identita je skrytá
Alfie - syn Joanny, na staré škole byl šikanovaný, na nové nemá kamarády
Michael - černoch a novinář na volné noze a otec Alfieho, s Joannou mají volný vztah

OBÁLKA:
Obálka se svým námětem skvěle hodí k příběhu. Jsem ráda, že zůstala tato původní. 


MOJE HODNOCENÍ:
Thrillery a psychologické romány ráda vyhledávám, takže když mě anotace k Fámě nadchla, neodolala jsem a pustila se do ní. Navíc kniha sklízí velmi zajímavé ohlasy. 

Fáma je velmi jednoduché a vcelku rychlé čtení. Svobodná matka se synkem se přestěhují do menšího městečka Flinstead, kde nikoho neznají a samozřejmě nezapadají. Joanna jednoho dne vypustí z úst nepodložený drb a najednou jí všichni naslouchají. A co víc, dokonce se pozornosti dostává i jejímu synkovi. Jenže tím to nekončí. Pro lidi se zdá být zajímavá pouze tehdy, když se k této fámě vrací. Drby a fámy jsou bohužel pro hodně lidí jedinou formou zábavy. Autorka v této knize poukazuje na tuto smutnou pravdu. 


Všechno začne jedním drbem. Špitáním před školou.


Kniha má spoustu krátkých kapitol, a i přesto, že první polovina je spíše společenským románem, kdy se toho tolik neděje, vám rychle uteče mezi prsty. Druhá polovina mě nesmírně bavila a konečně přišla nějaká akce a napětí. Všechno šlo ráz na ráz a podezření lítalo z jedné postavy na druhé. Kniha zaujme spíše ženské publikum, jelikož je plná fám a drbů. 

Celý příběh mi krásně plynul před očima. Joanna byla dobrá matka, ale na druhou stranu to nebyla žádná skvěle napsaná hrdinka. Jen sem tam něco utrousila, ale jinak zas tolik zajímavá nebyla. Fáma, kterou vypustí jednoho dne ve čtenářském klubu naroste do neuvěřitelného objemu, a na malé městečko Flinstead je to příliš. Všechno se začne velmi komplikovat a vyostřovat. A Joanna nemůže věřit vůbec nikomu. 

Kromě kapitol z pohledu Joanny sledujeme novinové články a zprávy mapující vražedkyni Sally. A jako poslední zpestření se sem tam objevují krátké nahlédnutí do mysli oné vražedkyně. Postava dětské vražedkyně Sally mě v několika bodech udivovala. Příběh desetileté vražedkyně mi naháněl husí kůži a představa, že existují děti, které jsou něčeho podobného schopni, mě děsí. 


Musí být tak těžké mít všechny ty lži neustále pod kontrolou, jako když člověk žongluje s talířem na tyčce. Jak může někdo takhle žít a nezbláznit se z toho?


Celkové rozuzlení mě velmi překvapilo ale zároveň do sebe i hezky zapadlo. A poslední strana mi vyrazila dech. Právě za toto rozuzlení si autorka zasloužila další hvězdu ku prospěchu. 

Fáma je autorčina prvotina a věřím, že další knihy budou jen a jen lepší. Přesto musím vytknout velké množství zbytečných postav, které nedostaly velký prostor a oko čtenáře mohly jen mást. Ale i přesto doporučuji všem, kteří mají rádi složitější společenské romány, kde kdokoliv může být vrahem. Bavila mě.

I pomluva může zabít. 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Radkovi a Euromedii. Fámu ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 


4 komentáře

  1. Ze začátku mi kniha přišla taková dlouhá, ale pak se rozjela! Nevím, co bych dělala, kdybych se dozvěděla to, co Joanna :D

    Věřím, že si autorka svým debutem našlápla velmi dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Absolutně bych nevěděla, co dělat. V tomto případě i chápu, že se někdo může zbláznit nebo ztratit hlavu.
      Jsem ráda, že se ti kniha pak líbila :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem si přinesla z knihovny, ještě než je zavřeli a teď jsem vděčná, že mám doma takové dobré čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, a už jsi ji začala? Určitě mi dej pak vědět, jak se ti líbila :-)

      Vymazat

Albatros