Recenze - Dvůr mrazu a hvězd

NÁVRAT NA NOČNÍ DVŮR | NOVELA S VÁNOČNÍ TÉMATIKOU


Autor: Sarah J. Maas
Orig. název: A court of frost and starlight
Název série: Dvůr trnů a růží
Pořadí v sérii: #3,5
Rok: 2018, v ČR: 2018
Počet stran: 224
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Ivana Svobodová
Moje hodnocení: ✶✶/a půl

Novela odehrávající se mezi třetím a čtvrtým dílem bestsellerové young adult série Dvůr trnů a růží.
Feyre, Rhysand a jejich nejbližší přátelé pracují na obnově Nočního dvora i válkou zničené země. Ačkoli lidské královny i vílí vládci kují pikle, ve Velarisu alespoň na chvíli nastala sváteční atmosféra. Blíží se totiž oslavy zimního slunovratu. A právě v okamžicích klidu a míru se ukáže, že některé rány ještě nejsou úplně zahojené… Feyre čeká dlouhá cesta plná napětí, vášně, intrik a politikaření, než opravdu zavládne mír.




POSTAVY:
Feyre - žena vladaře Nočního dvora, stala se vílou proti své vůli
Rhysand - vladař Nočního dvora


OBÁLKA:
Co se této sérii nedá odepřít, to jsou dokonalé obálky. Přesně takové obálky, které nastíní vzhled postavy ale ponechají možnost fantazii mám ráda. A konkrétně tento čtvrtý má nádhernou obálku, škoda, že česká verze si neponechala krásné zvýrazněné detaily, které můžete spatřit níže na fotkách. 


MOJE HODNOCENÍ:
Série Dvůr trnů a růží patří mezi mé oblíbené. První dva díly rozhodně stály za to. Vloni jsem přečetla dvojku a neskutečně si tuto sérii zamilovala. Třetí díl k sérii snad ani nebudu počítat, jelikož to bylo obrovské zklamání. A jak dopadla novelka?

Proč, proč, proč? K čemu byla tato novela? Měla navodit vánoční atmosféru? Měla přinést romantiku a vášeň mezi Rhysandem a Feyre? Měla nastínit o čem budou další díly? Ne! Ani jedno z těchto bodů to nepřineslo. Škoda lesů. 

Dvůr mrazu a hvězd je zkrátka a jasně o ničem. Bohužel za mě neskutečné zklamání, které začalo již Dvorem křídel a zmaru a tímto to jen dovršilo. Přijde mi, že autorka si chtěla jen nahrabat další peníze. V nejlepší se má přestat, čímž se bohužel autorka neřídí. Naopak, snaží se ze všeho vyždímat co nejvíc. 

Blíží se Vánoce a na Nočním dvoře se všichni chystají na oslavy zimního slunovratu. Pokud ale očekáváte nějaké dobrodružství, musím vás zklamat. V knize se nic neděje. Ani jiskření mezi Feyre a Rhysandem jsem nijak nezaznamenala a u čtení jsem se nudila. Scény mezi nimi mi přišly nudné a bez šťávy. Rozhodně to postrádalo nějakou vášeň. 

K oživení děje nepomohlo ani změna ve stylu vyprávění, protože kromě Feyre a Rhyse nám děj představují i ostatní hrdinové. Od knihy jsem neměla žádné očekávání, ale ani jsem nečekala, že se tam opravdu ani nic nestane. 

Jestli toto mělo být rozloučení s Feyre a Rhysem, tak to nebylo šťastně pojato. Opravdu mě to moc mrzí, že nemohu dát vyšší hodnocení. Upřímně, kniha si zaslouží tak dvě hvězdy, ale kvůli staré lásce k Rhysovi dávám o půl hvězdu navíc. A za obálku. 

Na hvězdy, které naslouchají a na sny, které se plní. 


10 komentářů

  1. Presne pre toto sa bojím do tejto knihy pustiť - nepočula som totižto na ňu asi skoro žiadnu pozitívnu recenziu. Ako, celú sériu mám rada ale veľmi sa bojím práve tejto novelky, keďže ako aj ty píšeš v recenzii, ževraj sa v nej nič nedeje. A neviem či mi stačia iba postavy na to, aby som to ohodnotila pozitívne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. naprosto ti rozumím, bohužel k této novelce nemohu říct nic pozitivního :-( Autorka měla zůstat u dvou dílů, to bych byla nadšená a autorku i sérii bych vychvalovala až do nebe.. ale s tímto opravdu nemohu :-( Bohužel

      Vymazat
  2. Mně se třetí díl série také moc nelíbil a proto jsem se rozhodla tohle vůbec nekupovat. Recenze - i ta tvoje - mě jen utvrzují v tom, že jsem se rozhodla dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto dobře jsi se rozhodla! Škoda lesů a peněz. radši investuj do jiné knihy :-) Trojka se mi taky nelíbila, ale pořád jsem doufala, že novelka bude v pohodě oddechová.. ne, že to bude jen nuda :-(

      Vymazat
  3. "Škoda lesů!" xD S tím z velké části souhlasím. Na druhou stranu tahle novelka doplnila pár mých teorií, které jsem vypsala ve svém článku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj článek jsem četla! Skvěle napsané, jen bohužel nemám načtenou sérii Skleněný trůn, tak jsem všechno nedokázala pochopit :-(

      Vymazat
  4. Děkuju moc, Terko! <3 přiznám se, že se bojím vrátit k sérii Skleněný trůn, protože se bojím, že budu zklamaná. A co se týče pokračování Dvorů, asi ty další díly ani nechci zkoušet :-(

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle série mě úplně obchází a nějak mi to vůbec není líto. Co mi je líto je, že autoři občas neví, kdy přestat a kazí tím svým sériím pověst. :/

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  6. Já taky nevím proč tato autorka se tak rozjela :/ Ale první díl z této série se mi moc líbil ♥ Chci si dát re-reading a pustit se do těch ostatních, dost se toho bojím ale uvidíme :D

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
  7. Obálka je krásna, ale niektoré knihy sú proste mimo série a to sa mi často stáva u tejto autorky. U nás ešte nevyšla, takže som ju nečítala, ale som zvedavá, či budem mať podobný názor.

    OdpovědětVymazat

Albatros