Kalendář: Delphine de Vigan


Francouzská spisovatelka Delphine de Vigan dorazí v úterý 26. února do Prahy! Od pěti hodin odpoledne bude v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí. Kromě besedy a čtení bude následovat také autogramiáda. Tak co, potkáme se tam? 


Od Delphine v České republice zatím vyšlo 5 jejích knih - z toho dnes se dají sehnat jen tři (Ani později, ani jinde vyjde u Odeonu znovu pár dní před besedou). Sama jsem od autorky doposud nic nečetla, ale chtěla bych stihnout Pouta a Podle skutečného příběhu. Doufám, že se mi to podaří. 

Přidáte se? Napište mi, s kým z vás se na besedě potkám :-) 


 Pařížské metro je svět sám o sobě, denně v něm na sebe narážejí a míjejí se statisíce navzájem si cizích lidí, jejich osudy však bývají nejednou podobné. Mathilda, mladá vdova a matka tří dětí, vstupuje do tohoto podzemního bludiště s nadějí, že potká nějakou spřízněnou duši, možná i muže svého života. Je příliš sama na své trápení, hlavně v práci, kde pomalu podléhá psychickému ponižování. Ani Thibault, terénní lékař, po rozchodu s přítelkyní neprožívá nejšťastnější období a každodenní, ne zrovna radostná rutina cest za pacienty mu nepřidává na životní energii ani optimismu. Mathilda i Thibault jsou v mraveništi desetimilionového města velmi osamělí. Oba intenzivně touží po blízkosti někoho, kdo by jim rozuměl a kdo by je miloval. Je málo pravděpodobné, že se setkají. A pokud se setkají, je pravděpodobné, že i oni se minou. Někdy je osud záležitostí vteřiny. 

Fakt, že česky vychází již čtvrtá próza Delphine de Vigan, znamená, že tato francouzská autorka si u nás našla svoje početné věrné publikum. Vždy si však pro ně připraví nové překvapení: tentokrát je to román Podle skutečného příběhu, dramaticky gradující líčení vztahu dvou žen, které se postupně mění v opravdový psychologický thriller. Tajemná L., která razantně vstoupí do života spisovatelky, má všechny parametry, aby sklízela obdiv, zároveň však „je typem osoby, kterou by žádný spisovatel neměl nikdy potkat“. A ač se to zprvu nezdá, v tomto případě je to vážně nebezpečné - jde totiž o život.

 Nový román u nás již dobře známé spisovatelky nenechá nikoho v klidu: každý z nás si v něm najde strunu, kterou už slyšel znít nebo která v něm stále zvučí temnou ozvěnou. Silná, intenzivní, temná kniha se světýlkem naděje, jejímiž hrdiny jsou naši současníci, je svědectvím o tom, že příčinou zla a tragických osudů nebývají jen války, přírodní katastrofy, nemoci a jiné, většinou těžko ovlivnitelné zásahy „shora“, ale působí si je lidé sami navzájem svou lhostejností, leností, sobectvím, slabostí či nepochopením…










6 komentářů

  1. Odpovědi
    1. skvělý! Už se moc těším :-) Četla jsi něco od autorky?

      Vymazat
  2. Uži si besedu! <3 Osobne veľmi rada chodím na podobné stretnutia s autormi a ľuďmi z knižného sveta, predsa len je to iné, než komunikovať spolu cez počítač :) Nič nie je lepšie než osobné stretnutie.

    OdpovědětVymazat
  3. Už se těším jak se s autorkou potkáme. Mám doma Podle skutečného příběhu tak jsem zvědavá. :)

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat

Albatros