Recenze - Dokonalé stopy

 Vrah, který si s vyšetřovateli hraje jako kočka s myší. Dva případy, nový tým vyšetřovatelů v Edinburgu

Autor: Helen Fields
Orig. název: Perfect Crime
Název série: Inspector Luc Callanach
Pořadí: #1
Rok: 2017, Rok v ČR: 2018
Počet stran: 352
Nakladatelství: Plus (Kniha Zlín)
Překlad: Nela Knapová
Moje hodnocení: ****

V odlehlém koutě Skotské vysočiny shořelo tělo Elaine Buxtonové. Jediné, podle čeho může policie pohřešovanou právničku identifikovat, je zub a cár zkrvaveného šátku. V tajné místnosti kdesi v Edinburghu mezitím skutečná Elaine Buxtonová vyděšeně křičí do tmy. Inspektor Luc Callanach opustil slibnou kariéru u Interpolu a začíná od nuly. Obstojí před novými kolegy i ve střetu s vrahem, který za sebou pečlivě zahlazuje všechny stopy? Rafinovaná zápletka, která vás chytí od první stránky, sympatická dvojice vyšetřovatelů, kterou vedle „krasavce Luca“ tvoří svéhlavá a přívětivá Ava Turnerová, a opravdu odporný zločinec, to jsou přísady, díky nimž si tuhle knihu vychutná každý fanoušek detektivního žánru.

POSTAVY:
Luc - rodilý Francouz se nechává se přeřadit do Edinburgu, kde chce začít nový život, 
Ava - skvělý vyšetřovatelka, která se snaží Lucovi pomoci, nový případ se dotýká i jí samotné

OBÁLKA:
Máme české obálky, které se rozchází s těmi původními, což je za mě opravdu povedený krok. Z českých obálek jsem nadšená, za mě k ději skvěle padnou. 


MOJE HODNOCENÍ:
K sérii Inspector Luc Callanach jsem se dostala před pár lety s jejím čtvrtým dílem Dokonalé ticho, které jsem hodnotila plným počtem hvězd. Od té doby vyšly další díly, a já se do nich postupně pouštěla, ale ty první díly jsem stále neměla dočtené. Když jsem narazila na audioknihu načtenou Janem Šťastným, okamžitě jsem věděla, že nastal ten správný čas pro dohnání tohoto velkého restu.

Dokonalé stopy je opravdu skvělým začátkem série ze kterého jsem nadšená. Ač jsem četla pozdější díly, bavilo mě sledovat příchod Luca na Edinburgské oddělení a seznamování se s dalšími postavami příběhu. Autorka má sice skvěle vymyšlené charaktery postav, ale přesto se nejvíce zabývá danými případy. V jedné knize se vždy zabývá dvěma případy, ale nemusíte se bát, že byste se v ději nějak ztráceli. Naopak.

Případ ztracených, respektive odložených novorozeňátek, které končí jejich posledním výdechem mě velmi zasáhl. Končím právě šestý měsíc těhotenství, a číst (tedy naslouchat) něčemu takto krutému mě hodně bolelo. Bohužel, je to věc, která se děje. Druhý případ, který se v knize současně řeší je případ zavražděných žen, který se vyšetřovatelům nedaří příliš rozklíčovat. Především nikdo z nich netuší, že vyšetřují vraždy žen, které žijí. Vrah je opravdu mimořádně vyšinutý, a čtenář má možnost nahlédnout do jeho zvrácené mysli. A to je opravdu silné kafe.

Mít pravdu někdy nestačí
str. 214

Co je na této sérii tak skvělé? Vyšetřovatelé nejsou žádní superhrdinové, dělají chyby a ač jsou zkušení, některým věcem nedokáží zabránit. Celé vyšetřování a hon za zločinci nejsou ukázkou jak z amerického filmu, což v poslední době velmi oceňuji. Mezi Avou a Lucem je znát nepatrná chemie, ale zcela přirozená a nijak nucená. Navíc je toho v samotném ději tak málo, že to snadno přehlédnete. A k tomu nemůžu opomenout skvělé prostředí Edinburghu, kam se doufám také jednou podívám. 

Knihu jsem vyposlechla jako audioknihu namluvenou výborným Janem Šťastným. Ten skvěle zvládl hrubé a sprosté dialogy, stejně jako opilecké výstupy. V jeho podání bych si vyposlechla asi jakoukoliv audioknihu. 

Dokonalé stopy potažmo celou sérii vám mohu jedině doporučit. Je trošku drsnější, některé kruté praktiky vrahů a delikventů vám naženou husí kůži, ale rozhodně stojí za přečtení. Navíc skvělá vyšetřovací dvojice, prostředí Edinburgu. 

Žádné komentáře

Albatros