Recenze - Co když jsme to my

Pošty nás obvykle přivádí k šílenství. Ovšem někdy se může stát, že na poště potkáte někoho důležitého, možná i budoucího partnera!



Autor: Becky Albertalli & Adam Silvera
Orig. název: What if it´s us
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 344
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Kateřina Stupková
Moje hodnocení: ✶✶✶

Arthur je beznadějný romantik a blázen do Broadwayských muzikálů. Věří, že velké věci vás mohou potkat na každém kroku a osudová láska jakbysmet. Když narazí během letních prázdnin v New Yorku na Bena, má pocit, že mu vesmír dává znamení. Tohle nebyla náhoda, na tomhle setkání je něco výjimečného...
Ben pochybuje, že by byl vesmír na jeho straně. Právě se rozešel s přítelem a opravdu nemá náladu na nový vztah. Ani on ale nedokáže Arthura dostat z hlavy...
Co když se ve městě s osmi miliony obyvatel už nikdy nepotakají? A co když ano... ale jejich první rande dopadne naprosto katastrofálně? Co když život vážně není Broadwayský muzikál? A co když je?

Znamená to, že je sobota večer, půl osmé, a já jsem jen čtyři zastávky od prvního dějství svého vlastního romantického příběhu.

POSTAVY:
Ben - gay, dříve chodil s Hudsonem, ale rozešel se s ním kvůli problémům, 
Arthur - gay, nikdy neměl pořádný vztah, přes léto chodí do školy, aby napravil semestr a není z New Yorku
Hudson - Benův bývalý přítel, Hudson líbal jiného kluka a tak se s ním Ben rozešel

OBÁLKA:
Yoli paperbacky a původní obálka jsou dva prvky, kterým to spolu zkrátka a dobře sluší. V knihovně se krásně vyjímají. Mám slabost pro kreslené obálky. 


MOJE HODNOCENÍ:
Co když jsme to my jsem zaznamenala již od vydání, jelikož se o knize dost mluvilo i tady v Česku. Tuto knihu napsalo dost silné spisovatelské duo, od kterých si můžeme i my přečíst několik dalších jejich knih. Sama jsem doposud četla pouze knihu od Becky a to Probuzení Simona Spiera nebo také Já Simon

Co když jsme to my je docela tlustší kniha na young adult žánr. Příběh se zabývá LQBT tematikou a vypráví až celkem pohádkový příběh dvou mladých mužů ze střední. Jeden si prožil před pár dny rozchod se svým přítelem a druhý lítá hlavou v oblacích a věří na pravou lásku. A oba se setkají na poště! Koho to jen mohlo napadnout, že se dva hrdinové mohou potkat na poště, rozhodně originální. 

Ben a Arthur se na začátku setkávají ale náhodou se stane, že než si stihnou vyměnit kontakt na sebe, tak si zmizí. Nastává sto stran marného hledání jeden druhého. A pak už se konečně najdou a přichází ono randění a zamilovávání se. Další části jsou již o vzájemném poznávání a prohlubování jejich vztahu. Láska mezi Benem a Arthurem je láskou na první pohled, čemuž bohužel příliš nevěřím. I proto pro mě bylo docela zklamání, že se kniha příliš daleko neposouvala a čtenáři nenabídla obsáhlejší děj. 


Až na to, že zmizel. Je jako Popelka o půlnoci. Jako by nikdy neexistoval. Teď už se nikdy nedozvím jeho jméno ani to, jak by znělo to moje z jeho úst. Nikdy mu neukáže, že vesmír není kretén. 


Co když jsme to my je velmi roztomilá a sympatická oddechová četba, která je dobrou volbou, pokud chcete vypnout a číst něco opravdu nenáročného. Doporučuji si pro začátek udělat čas a přečíst těch sto stran na posezení, aby vám pak děj rychleji utíkal, neboť ten začátek byl opravdu hodně utahaný. V knize se střídají pohledy Bena a Arthura, díky čemuž bychom měli mít možnost nahlédnout do duše oběma hrdinům. 

V celé knize nechybí odkazy na známé filmy a knihy, ale bohužel taky několik sprostých slov, které mě v knize rušily. Tleskám za konec, který se oproti většině knihy nesl v reálné atmosféře. 


Věřím v lásku na první pohled. Na osud, vesmír, tohle všechno. Ale ne tak, jak předpokládáte. Nemyslím tím, že by naše duše byly rozpůlené a ty jsi byl na věky věků má druhá polovina nebo tak něco. Jen věřím, že některé lidi prostě má člověk potkat. Že mu je vesmír tak nějak přihraje do cesty. 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Radkovi a Euromedii. Co když jsme to my ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 

3 komentáře

  1. Je to jedna z mála YA knih, jež mě docela po dlouhé době zaujala. Nejen tématikou, ale také častými kladnými recenzemi. Ale! Je tp YA kniha a já většinou těchto knih dočetla s nechutí kvůli tomu, že nechápu proč takové knihy pro mládež vůbec vydávají. Snad to ze bude jiné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A četla jsi ji? Mě mrzí, že jsem se k ní nedostala dřív, protože bych si ji rozhodně více užila. Ale za mě lepší Simon :-)

      Vymazat
  2. Tuhle knížku mám doma už dlouho, snad na ni brzy přijde řada :) Pěkná recenze!
    Marky (endlessbibliophile)

    OdpovědětVymazat

Albatros