Recenze - Kniha divů - ilustrovaný průvodce světem tvůrčího psaní

Bible rad a návodů pro začínající i pokročilé spisovatele


Autor: Jeffrey Scott VanderMeer
Orig. název: Wonderbook: The Illustrated Guide to Creativing Imaginative Fiction
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 384
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Richard Podaný
Moje hodnocení: ✶✶✶✶/a půl

Kniha divů by se také dala nazvat biblí začínajících i pokročilejších spisovatelů. Nabízí komplexní pohled a rady týkající se stylu, struktury a metodologie tvůrčího psaní, doplněné komentáři od slavných a úspěšných autorů ze světa fantastiky i mimo něj. Získáte cenné rady, jak strukturovat příběh, mistrně vystavět zápletku či rozvinout děj. Naučíte se budovat charakteristiku postav a tvořit svoje nové, zcela originální literární světy.




OBÁLKA: 
Kniha divů vás rozhodně upoutá svou původní obálkou, která je nádherná. Zářivé barvy a ještě zajímavější námět zajisté způsobí, že se u knihy zastavíte a vezmete ji do svých rukou. Stejně jako ve své domovině kniha vyšla jako paperback, což za mě může mít dva důvody. První, aby na člověka působila jako odborná publikace. A druhá, že díky svým krásným ilusracím a odbornějším textům by stála v hardbacku dvakrát tolik, co teď. A už nyní stojí dost peněz.

MOJE HODNOCENÍ:
Už od dětství jsem si ráda vymýšlela vlastní příběhy, takže nikoho brzy nepřekvapilo, že jsem si vlastní příběhy přenášela i na papír. Bohužel z nedostatku času a trpělivosti jsem už dlouho žádný příběh nenapsala, i když mě to velmi mrzí. Doma jsem studovala několik různých odborných publikací (např. od Markéty Dočekalové). Takže jsem jsem zahlédla Knihu divů, věděla jsem, že přesně tuto knihu potřebuji.

Ačkoliv se publikace specializuje na fantaskní světy, je vhodná pro všechny, jenž touží psát a vzdělávat se v tom. Je vhodná jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. Kniha je rozdělena na sedm základních kapitol, které postupně čtenáře vedou od inspirace, charakterů postav až k budování jednotlivých světů. Každá kapitola obsahuje několik slov a rad od různých předních fantasy autorů. Mě asi nejvíce bavila kapitola začátky a konce jejíž součástí je i několik rad od Neala Gaimana.


Ovšem pokud vás neláká kouzlo vymýšlení vlastních příběhů, ale za to máte rádi fantasy světy a rádi byste jim nahlídli pod pokličku, pak věřím, že i pro vás je tato publikace. V Knize divů je velká spousta informací, které mě nikdy nenapadly. Spousta odkrytých detailů, které jsou běžnému čtenáři fantasy skryty. 

Autor této knih získal řadu ocenění. Po přečtení této publikace budete znát rady od různých expertů v oboru. Ale stále zůstává, že v knize najdete rady a příklady, ale nikde není žádný návod na to, jak napsat knihu. Díky této knize se vyvarujete častých chyb a rozhodně vaše dílo bude bohatší, ale stále platí, že neexistuje přesný návod na to, jak napsat správnou knihu. 

Vše je zobrazeno hravou formou a velkou řadou ilustrací a kreseb, které jednotlivý celek nádherně dokreslují. A právě úžasné kresby tu za mě mají dvojí důvod. Nejen nalákat čtenáře na titul, ale mohou studenty inspirovat. A potom samozřejmě ukazují na konkrétní případy, které jsou uváděny v příkladech. Tato odborná publikace by rozhodně neměla chybět v knihovně budoucích spisovatelů nebo autorů do šuplíku.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Knihu divů zakoupíte na eshopu se slevou! 









2 komentáře

  1. Knihu divů jsem si koupila skoro hned jak jsem ji uviděla. Jeff VanderMeer je autor s neuvěřitelnou imaginací a jeho knihy překypují atmosférou,jako žádné jiné. Jestli někdo může lidem radit, jak psát, pak je to on. A i kdyby to byla kniha o pletení košíků, stejně si jí koupím. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že tohoto autora jsem před Knihou divů neznala, ale určitě mrknu jaké další knihy má :-)

      Vymazat

Albatros