Recenze - To nejlepší v nás

Někdy těm největším láskám neškodí další osoby. Někdy si ubližují jen ti dva. 


Autor: Colleen Hoover
Orig. název: All your perfects
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 288
Nakladatelství: ikar
Překlad: Anna Křivánková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

Nový román bestsellerové autorky Colleen Hooverové o nešťastném manželství a jednom dávno zapomenutém slibu, který by ho mohl zachránit. Quinn by v životě nenapadlo, že potká osudovou lásku v nejhorší den svého života. Přesně to se ale stane. Začátek jejího vztahu s Grahamem je naprosto dokonalý, jsou jako stvoření jeden pro druhého. O sedm let později je ale jejich manželství v troskách. Zpočátku dokonalá láska je ohrožena tisíci nedokonalostmi jejich společného života. Člověk by řekl, že manželství přestává fungovat tehdy, když lásku nahradí zloba a pohrdání. Ale Quinn a Graham se na sebe nezlobí. Prostě už jen nejsou stejní jako dřív... Všechny společné sny a vzpomínky, místo aby je držely pohromadě, je od sebe oddělují. A to jediné, co by je mohlo zachránit, je dost možná právě, co jejich vztah nenávratně zničí...

Lidé jsou přesvědčeni, že manželství končí, když se láska vytratí. Když zloba nahradí štěstí. Když pohrdání nahradí rozkoš. Jenže Graham a já se na sebe nezlobíme. Jen prostě nejsme ti samí lidé, kterými jsme bývali. 

POSTAVY:
Quinn - toužila napsat knihu, přistihla svého přítele při nevěře a tak poznala svého budoucího muže
Graham - miluje čísla, pracuje ve firmě a miluje svou ženu

OBÁLKA:
Nakladatelství se rozhodlo pro českou obálku a udělalo dobře. I sama autorka si tuto obálku nesmírně chválí a dokonce se jí líbí víc než zahraniční. Mně se na obálce líbí prvek s prstýnky, který skvěle vystihuje problematiku příběhu. Navíc se jedná o krásný Yoli paperback. 

Potíž je ovšem v tom, že láska a štěstí nejdou vždycky ruku v ruce. Jedno může existovat i bez druhého. 


MOJE HODNOCENÍ:
Knihy od Colleen Hoover jsou mou vášní i mým potěšení. Kdykoliv jí vyjde další nová kniha, ihned všechno odkládám a do jejího nového příběhu se nořím. To nejlepší v nás vychází pod ikarem, jelikož se nejedná o young adult, ale zabývá se dospělejšími problémy a z toho důvodu patří mezí new adult. 

To nejlepší v nás je velmi citlivý příběh, který je opět vyprávěn ve dvou časových rovinách. V jedné sledujeme, jak se Quinn a Graham seznamují a postupně zamilovávají. A v té druhé sledujeme v přítomnosti jejich vztah po sedmi letech.  

Bylo by fajn, kdybych do tebe mohl aspoň jednou proto, že mě tam chceš. Ne proto, že to potřebuješ, abys otěhotněla. 

Vztah je o lásce ale také o ústupcích, jedině tak se dva dokáží nějakým způsobem sžít. Ovšem někdy zkrátka ani ta největší láska nestačí ke štěstí. Někdy stojí za ztroskotáním vztahu třetí osoba a někdy to jsme zkrátka my sami, kdo si nestačíme. Grahama a Quinn se milují, jejich láska je opravdová, krásná a silná. Ale jejich vztah trápí velké trápení. 

V To nejlepší v nás se řeší velmi aktuální téma, které řeší mnoho párů. Musím se přiznat, že čtení o Quinnině problému ve mně budilo velmi silné pocity, jelikož moje maminka řešila stejný problém několik let. Quinn a Graham nejsou dokonalí hrdinové, ale kteří lidé jsou? Žádní. Možná v tom tkví kouzlo tohoto příběhu, neboť působí natolik reálně, že mi celá kniha lámala srdce. Několikrát jsem si u ní pobrečela a zejména u konce jsem velmi brečela. 


Už nějakou dobu se mu nepovedlo mě chytit. Je těžké udržet někoho, kdo vyklouzl už hodně dávno. 


To nejlepší v nás je opět napsáno nesmírně čtivě. Celá kniha je vyprávěna z pohledu Quinn a střídá se  po kapitolách přítomnost s minulostí. Zatímco minulost byla krásná a romantická, přítomnost byla studená a mrazivá. Pro někoho můžou být myšlenkové pochody hrdinů opravdovým problémem. Hrdinové spolu nehovoří, okolo svého problému jen tiše nakračují a neřeší to. Vyhýbají se konfliktu a přitom se vše stále jen zhoršuje. Další ukazatel problematiky dnešní doby. 

Opět tleskám Colleen za nesmírně čtivě napsaný příběh, který mi zlomil srdce na milion kousků. Jak je možné, že na tak malém obsahu je tolik emocí? Příběh o tom, že každý jsme strůjci svého osudu, a že i když jsou některé věci v životě nemožné, jiné jsou stále k dispozici. Doporučuji všem mladým a zamilovaným čtenářkám, které věří v budoucnost svého vztahu. 


Srdce mého manžela je má jediná spása, ale jeho fyzický dotyk se mi stal nepřítelem.

Z poskytnutí knihy na recenzi nesmírně moc děkuji Ráďovi a Euromedii. To nejlepší v nás ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 



3 komentáře

  1. Pěkná recenze :)

    Hledala jsem teď zrovna po značném množství detektivek nějaký román a původně jsem měla v plánu se vrhnout na Byla to tichá dívka od M. Campbell, ale asi prvně zkusím tuhle novinku.

    Děkuji za tip :)

    Katka

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem ještě já :D Promin :D Tak jsem knihu včera stáhla do čtečky a ještě večer ji přečetla. Musím říci, že od autorky jsem četla tedy první knihu, takže nemůžu porovnávat, ale kniha vůbec nebyla na úvod špatná. Více mě teda bavily části TEĎ, protože čím více se blížili ke společnému řešení, tím více mi přišly jejich počiny v minulosti nedůležité. Chtěla jsem vědět, jak to dopadne. Ale je pravda, že bez toho by to úplně nefungovalo :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu si rozhodně chci přečíst :) Krásná recenze!

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat

Albatros