Recenze - Dívky, které slyšely plakat moře

Pro fanoušky Titanicu


Autor: Elizabeth Blackwell
Orig. název: On a cold dark sea
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 288
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Eva Brožová
Moje hodnocení: ✶✶✶


15. dubna 1912 tři ženy v záchranném člunu s hrůzou pozorovaly, jak Titanic klesá ke dnu. Podvodnice Charlotta se rozhodla skrýt minulost a vytěžit z tragédie co nejvíc. Bohatá Američanka Esme vzpomíná na vášnivý románek, který prožila, a má pocit, že to byl jen sen. Anna nikdy nepřestala slyšet srdce drásající výkřiky, které se tu noc ozývaly ze tmy. O dvacet let později je osud opět svede dohromady a stará tajemství vyplavou na povrch…


POSTAVY:
Charlotta - krásná a mladá žena, která se stane kapsářkou; svou krásu umí využít
Reginald - zloděj, který začal spolupracovat se Charlottou
Esme - svou krásou se jí podařilo sehnat dobrého a vlivného manžela Hirama, přesto se zamilovala do Charlieho
Charlie - milenec Esme, bohatý a vlivný muž
Hiram - starší muž a manžel Esme
Anna - švédská dívka, která se zamilovala do Josefa, ten odjel do Ameriky 
Emil - bratr Josefa, který se zamiloval do Anny, ale ta jeho city neopětuje

OBÁLKA:
Fragment si zvolil vlastní obálku, která mi osobně velmi připomíná knihu Dopisy, které nikdo nečetl. Česká obálka se mi líbí daleko víc, než všechny obálky, které kniha dostala v zahraničí. Navíc jako jediná na obálce má i parník, díky čemuž jsem si všimla, že se příběh bude zabývat Titanicem.


MOJE HODNOCENÍ:
Roky miluji Titanic a vše, co je kolem něj. Proto když jsem si přečetla anotaci této knihy, bylo mi ihned jasné, že tuto knihu nutně potřebuji. 

Dívky, které slyšely plakat moře, jejíž doslovný překlad zní Na chladném temném moři, je poměrně útlá kniha, která vypráví o třech ženách, které se mezi sebou nijak neznají, a pojí je pouze to, že společně cestovali na Titanicu. Jejich životní osudy v době minulé. 

Kniha je rozdělena na čtyři části. První část s názvem Předtím nás téměř na sto stranách seznamuje se životem tří žen, které se osudnou noc ocitly na Titanicu. Každé je věnována jedna kapitola. Na jednu stranu se mi líbilo, že každé ženě a jejímu osudu bylo věnováno téměř třicet stran v kuse, protože se čtenář nikde nemohl ztratit a ihned si o oné osobě udělal jasný obrázek. Na druhou stranu s dovedu představit, že některý čtenář může být zmatený a snadno může zapomenout osud ženy první ženy. 

Příběh není nijak náročný, rozhodně se čte téměř sám. Celá kniha měla silný potenciál, který autorka nedokázala zcela naplnit, ale upřímně si nestěžuji. Pro fanoušky Titanicu to bude dobrá kniha, pro ty, kteří od příběhu čekají víc, to bude spíše zklamání. Osobně mi kniha přijde spíše jako námět na knihu. Dějové linie jsou vyprávěny jednoduchým jazykem, které čtenáři nedají příliš prostoru pro představivost. Nikde nepřijde žádné překvapení. Autorka všechno hned prozradí a jede se dál. Trošku mi to připomínalo zpracovaný kánon titulů k maturitě, kdy si čtenář přečte obsah a ví, o čem se v knize jedná.

Dívky, které slyšely plakat moře si tak nějak celou dobu plují na hladině a děj nemá nikde žádnou gradaci ani zauzlení. Kniha je studená, jako Atlantský oceán. Propletení tří žen mi přišlo nevěrohodné a nedotažené. Chvíli jsem měla v oblibě Esme, potom Charlotte a nakonec asi Annu. Každá z těch žen udělala něco dobrého i něco špatného. Ve výsledku kniha zkrátka neurazí ani nenadchne. Pokud jste příznivci Titanicu, pak z knihy budete mít příjemnější pocit. Ovšem dějově a obsahově je to spíše zklamání. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Dívky, které slyšely plakat moře zakoupíte na eshopu se slevou! 





4 komentáře

  1. Kniha vypadá moc dobře, jestli bude možnost, určitě si po ní podívám, zní jako krásná romantika.

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda Titanic, pak Ti ji mohu doporučit. Pokud hledáš romantický příběh, tak ti spíš doporučím jiné knihy :_)

      Vymazat
  2. Moc krásné fotky, Sabi. Kniha mě nezaujala ani svou anotací, ani tvou recenzí. Tohle tedy není kniha pro mě :)
    Sběratelka.knih (http://kath-the-bookworm.blogspot.com/)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Kačí :-) Pokud knihu vynecháš rozhodně o nic nepřijdeš :-)

      Vymazat

Albatros