Recenze - Dopisy, které nikdo nečetl

Naděje umírá poslední

 
Autor: Iona Grey
Orig. název: Letters to the Lost
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017 , v ČR: 2017
Počet stran:440
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Milena Hordinová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶
Píše se rok 1943 a v nálety zničeném Londýně se setkávají dva mladí lidé: nešťastně vdaná Stella a pilot amerického letectva Dan. Ve dnech, kdy si nikdo není jistý tím, co bude zítra, se do sebe bezhlavě zamilují. Chvíle, kdy spolu mohou být šťastní, však trvají jen krátce. Dan odchází bojovat, ale slibuje, že se pro Stellu po válce vrátí. O sedmdesát let později vhazuje Dan do schránky poslední dopis. Jeden z mnoha, který Stelle poslal na adresu místa, kde spolu měli po válce začít žít, a na které mu nikdy neodpověděla. Otevírá ho však Jess, mladá dívka, která v opuštěném domě hledá úkryt před svým násilnickým přítelem. Když si přečte Danovy nádherné dopisy, rozhodne se, že se ho pokusí vyhledat a pomůže mu jeho ztracenou lásku najít…(databazeknih.cz)

 

V roce 1942 se seznamujeme s mladou Stellou Thorneovou, mladičkou nevěstou místního vikáře Charlese, jejíž manželství je víc než nešťastné. Stella touží po lásce ale od jejího manžela se jí nedostává. Nešťastná mladá žena se náhodně ve schátralém kostele seznamuje s pilotem anglického letectva - Danem Rosinski, do které se postupně zamiluje. Mladí to ale nemají jednoduché, stojí proti nim Charles, nelítostná společnost a především válka.. 

O sedmdesát let později, v roce  2011 mladá Jess utíká před svou temnou minulostí a střechu nad hlavou nachází ve starém a opuštěném domě, kde nachází dopis, který v nedávných dnech napsal Dan a ve kterém vyznává lásku ženě, kterou celý ten čas hluboce miloval. Jess se rozhodne zjistit víc...

POSTAVY:
Dan Rosinski - pilot anglického letectva, oddaný své životní lásce
Stella Thorneová - sirota, která se provdala za vikáře, u kterého roky pracovala
Jess - nešťastná dívka utíkající před svou minulostí, odhodlaná najít Stellu
Will Holt - detektiv, který hledá příbuzné Nancy, majitelky domu, ve kterém chvíli pobývala Jess
Charles - vikář a manžel Stelly

OBÁLKA:
Ačkoliv v originále vypadá obálka dost podobně, Fragment naštěstí vyměnil tvář mladé ženy (Stelly) na obálce. Původní obálka mi přišla velmi umělá, za to česká se mi líbí nesmírně. Obálka neuvěřitelně sedí k ději, je poutavá a nádherná!

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Bohužel zatím není ale velmi bych film uvítala.


MOJE HODNOCENÍ:
Dopisy, které nikdo nečetl se jedná o autorčinu prvotinu a bohužel zatím nic jiného nevydala, což je rozhodně škoda! Tato kniha mě nesmírně upoutala nejen svou krásnou obálkou, ale především anotací. Mám velmi ráda knihy psané v retrospektivě či knihy, kdy se pomalu rozmotává minulost a přesně toto jsem tu našla. Kniha v sobě nese přesně to, co slibuje. Milý, něžný příběh o lásce dvou lidí, kterým nepřála nejen válka a který si musel počkat celých sedmdesát let na své poslední slovo. 

Na začátku poznáváme Jess, která utíká před svými běsy a nachází dopis, díky němuž začíná odhalovat příběh velké lásky. Je rozhodnutá Stellu najít za každou cenu. Nehodlá se smířit s tím, že tak krásný milostný příběh může skončit.

Dan Rosinski je muž, kterého by měla poznat každá žena. Tak odhodlaný člověk, věrně milující, který na svou lásku nezapomněl ani po sedmdesáti letech, to je naprosto neuvěřitelné. 

Dopisy, které nikdo nečetl vám nejprve naservírují na stříbrném podnose "záhadu", kterou potom celou knihu rozlušťujete a přícházíte jí pomalu na kloub. 

Velmi jsem fandila Jess a Willovi aby Stellu nakonec našli a díky tomu se Dan mohl ještě jednou setkat se svou životní láskou.Společně s hrdiny jsem přemýšlela, jak vše mohlo dopadnout a přiznám se, že jsem měla zcela jiné teorie.

Musím se přiznat, že jsem čekala, že budu u knihy plakat, ale nakonec se tak nestalo. Kniha byla velmi dojemná a měla jsem u ní pocity štěstí i smutku, ale nějak jsem se naštěstí udržela. Druhá světová válka do děje samozřejmě zasahuje, a jsem moc ráda, že žiji v této době a ne za války. 

Láska mezi Danem a Stellou byla velmi krásná a křehká, neměli to vůbec jednoduché a věřím, že kdyby se narodili o několik let později, vůbec by nestrávili dlouhých sedmdesát let od sebe.

Kapitoly z přítomnosti a minulosti se krásně střídají. Díky tomu vidíme víc pod pokličku příběhu a více poznáváme hrdiny za války. Především tedy Stellu, o které se v přítomnosti dozvídáme pouze z pohledu Dana. Je velmi zajímavé, jak Stella na Jess zprvu působí. Na jednu stranu to byla čerstvě vdaná mladá žena, která jí připadala znuděná svým životem a proto si začala milostný románek s vojákem. A přitom v minulosti se dozvídáme, jak vše doopravdy bylo.

Kniha se mi nesmírně líbila, byla velmi čtivá, něžná, romantická a zároveň tajemná a plná bolesti. Za mě dostává plný počet hvězdiček a to zcela oprávněně. ze srdce doporučuji všem, kteří mají rádi příběhy, velké milostné příběhy nešťastných lásek a pátrání po minulosti.


2 komentáře

  1. Knihu mám doma a veľmi sa na ňu teším. Milujem knihy z obdobia svetovej vojny a ta obálka sa vydavateľstvu veľmi vydarila.Vďaka tvojej recenzii sa teším na knihu ešte viac :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simčo jsem ráda, že se teď na knihu těšíš ještě víc :) Už se těším na tvj názor na knihu :-)

      Vymazat

Albatros