Recenze - Zmije

Pirátské dobrodružství se správnou hrdinkou a dávkou napětí, které stojí za to!


Autor: Bex Hogan
Orig. název: Viper
Série: Ostrovy bouře a utrpení
Pořadí: #1
Rok: 2019, v ČR: 2019
Počet stran: 328
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Petra Miketová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Sedmnáctiletá Marianne se jednoho dne má stát Zmijí, ochránkyní Dvanácti ostrovů. Ale úřadující Zmije jí stojí v cestě. Zkažený muž bez špetky slitování se plaví po mořích na své válečné lodi, beztrestně zabíjí a za sebou nechává jen bolest a utrpení.

Je jedním z nejnebezpečnějších lidí v celém oceánu… a je také Mariannin otec. Narodila se, aby chránila ostrovy. Může za ně ale bojovat, když by to znamenalo, že ztratí svou rodinu, domov, chlapce, kterého miluje – a možná i vlastní život?

Statečná hrdinka. Nemožné rozhodnutí. Epická fantasy trilogie na divokých vlnách.

⛴⛴⛴
Je nemyslitelné, aby tohle kterýkoli Had cítil. Abych se já, dcera Zmije, bála vody? Je to má největší hanba a mé nejhorší selhání. Byla jsem koneckonců k tomuhle účelu zrozena. 
Ať se mi to líbí, nebo ne. 

POSTAVY:
Marianne - sedmnáctiletá dcera Zmije má jednoho dne nahradit svého otce, je odvážná a potají se učí bojovat
Bronn - s Marianne byli přátelé než ji zradil
princ Torine - přijíždí na loď kapitána Adlera aby se poznal se svou nastávající
Kapitán Adler - jako Zmije ovládá moře a slouží králi, otec Marianne, je krutý a pomstychtivý

OBÁLKA:
Viper neboli Zmije u nás dostala původní obálku, která jistě upoutá oči čtenářů, kteří na ni náhodou narazí. Mně osobně se dost líbí a jsem ráda, že zůstala. V rukou držím zatím jen paperback, ale kniha bude v hardbacku. Nesmím opomenout ani mapu, která v knize nechybí. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-

"Jmenuju se Mairin z rodu Vultura. Hvězda moře. A mám přesně tolik kuráže, kolik si toho žádá." 


MOJE HODNOCENÍ:
Také milujete Piráty z Karibiku? Sama nedokážu spočítat, kolikrát jsem ty filmy viděla. Ne všechny jsou dobré, ale jednička a dvojka je prostě kultovní záležitost, na kterou si nenechám sáhnout a budu na ni pět ódy stále dokola. Jsem fandou pirátských filmů, proto mě dost mrzí, že z tohoto prostředí není také nějaký dobrý knižní příběh. A přece jsem se dočkala!

Jacka Sparrowa nečekejte, za to smršť dobrodružství, zlého kapitána, který nejde pro vraždu daleko a odvážnou kapitánovu dceru, která chce svému otci utéct. Wow, jedním slovem tohle naprosto předčilo mé očekávání. Přiznám se, že jsem se neplánovala do této knihy pouštět, jelikož jsem si chtěla dát na chvilku pauzu od fantasy YA, ale to bych udělala obrovskou chybu. První díl z plánované trilogie Zmije byl opravdu skvělý. 

Hlavní hrdinku Marianne jsem si oblíbila hned od začátku. Sedmnáctiletá dívka nečeká, až se zjeví princ a zachrání ji. Zachraňuje se sama a to i přesto, že se princ v jejím životě objevuje. A dokonce se za něj má provdat. Marianne má velmi silný charakter a jsem zvědavá, kam se její postava bude ubírat. Její postava mi přišla velmi uvěřitelná - měla své mouchy i přednosti. Ačkoliv neznáme celou její minulost, je z ní patrné, že to kým je, je vinou osudu, který ji formoval do současné podoby.

"Takže mi věříš?"
"Nedráždi hada bosou nohou. Chci ti věřit."


Další postavy v ději nedostaly tak velký prostor. Nenasytný a krutý kapitán, množství krvelačných pirátů, chamtivý král nebo milá chudá rodina, která Marianne nabídne azyl. Dalším zajímavým prvkem je magie, která je zde velmi naťuknutá a věřím, že se plně rozvine v dalším pokračování. V celém ději nechybí samozřejmě ani romantika. Jak si myslí všichni autoři young adult fantasy - bez romantiky se neobejde žádná kniha. Upřímně si myslím, že je tomu naopak. Například moje milovaná Šest vran, ve které je romantiky tolik, jako by se za nehet vešlo. A rozhodně jí to nebere na kvalitě, naopak.

Ovšem zde si autorka s romantickou zápletkou skvěle poradila. Čtenářům je představen již vzniklý vztah, který proběhl v minulosti. Co a proč se stalo, na to si musí čtenář postupně přijít. Každopádně i díky tomuto faktoru není Marianne nijak poblázněná a nechová se ukvapeně.

Zmije ukrývá velmi originální námět, který má čtenáři v moři young adult fantasy opravdu co nabídnout. V průběhu děje se sice objeví jedna věc, která do děje opravdu nepasuje a je do příběhu nastrčená až to bolí. Proč to autorka zakomponovala o skvělého příběhu? Aby se zalíbila současnému trendu? Nádech, výdech.. protože jinak je ta kniha opravdu velmi povedená. Dalším skvělým faktorem je skvělý originální svět - rozdělený na 12 ostrovů, kterým vládne jeden král. V jeho zastoupení se o klid a pořádek stará kapitán Adler, zvaný Zmije.

To, že Zmije má dbát o pořádku a míru na pevnině ale jaksi neplatí. Kapitán je tvrdý a krutý a dělá vše jen ve svůj prospěch. Jeho lstivé intriky střídají různé akce. Kniha si postupně pluje na vlnách děje a akce. Nikde se dlouze nebrodí a tak je čtení opravdu příjemné. 


Nepodařilo se mi zachytit jeho krásu. Jeho tvář vyprávěla o dobrodružstvích a těžkostech. O tajemstvích a lžích. O smutku a lítosti. A pak zničehonic vyprávět přestala a ty příběhy se ztratily stejně stejně jako naše přátelství. 


Viper neboli Zmije je autorčina prvotina, takže si zaslouží o to větší aplaus. Zmije se na jaře příštího roku dočká ve své domovině pokračování a celkem by v sérii měly být tři díly. Ovšem i když je Zmije prvním dílem z plánované trilogie, musím podotknout, že po dočtení dílu je sice jasné, co se bude v dalších dílech řešit, ale zároveň je ten díl z velké části ukončený. Nečeká nás tedy roční nebo delší čekání s vytrhanými vlasy, depresemi nebo slzami a kniha se dá číst i jako samostatný román. 

Já osobně si čtení prvního dílu ze série Ostrovy bouře a utrpení užila na výbornou a určitě se pustím i do dalšího dílu. 

Dneska nezemřu. Jsem Zmije. A mám před sebou spoustu práce. 


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Zmiji ulovíte na eshopu od 2.září se slevou! 





6 komentářů

  1. Za prvé má takhle kniha skvělou obálku. Za druhé má originální námět. Jakože knížky pro starší s tématikou pirátů napočítám na jedné ruce. Za třetí tuhle knihu potřebuji a tvá recenze mě v tom jen utvrdila. :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jeé děkuji. A to jsi neviděla ještě finální verzi, která se leskne! Doufám, že se ti bude líbit :-)

      Vymazat
  2. Suprová recenze! Tuhle knížku jsem včera viděla ve video od holek z Humbooku a jakmile jsem slyšela 'piráti', tak se na ní hned musela podívat. :D Přečetla si ukázku na netu a když jsem zjistila, že je už dostupná v ebook verzi, neuvažovala jsem a brala všemi deseti. :D Tam taky o ní mluvily jako o duologii. o.o
    Jsem v půlce a přijde mi, že se tam toho stává nějak moc najednou... o.o A je to neskutečně čtivé, poprvé jsem se dostala v knížce za jeden večer tak daleko. :D
    Nad tou obálkou musím slintat pokaždé když ji vidím... *0*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pátrala jsem po duologii nebo trilogii a příští rok má vyjít teprve druhý díl a o třetím jsem teď taky nic nedohledala. Moc se omlouvám za mystifikaci. Každopádně je hodně čtivá a pro pirátské fanoušky je super :-)

      Vymazat
  3. Kniha má krásnou oblaku, jsem zvědavá jak bude vypadat finální verze, piráti mám moc ráda. Zní to na skvěle čtení.


    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  4. Zmiji jsem četla v angličtině a zase tolik mě nenadchla, ale ráda bych jí dala ještě jednou šanci česky :)

    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat

Albatros