Recenze - The Crown Podrobná historie

Král je mrtev. Ať žije královna!


Autor: Robert Lacey
Orig. název: The Crown: The official Companion
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017, v ČR: 2018
Počet stran: 384
Nakladatelství: Omega
Překlad: Dagmar Stárková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

Elizabeth Mountbatten nečekala, že její otec zemře tak náhle a tak mladý. Navíc za sebou zanechal prázdný trůn a vládu nad Britským impériem. Veškerá zodpovědnost nyní přechází na mladou Elizabeth, která má už tak co dělat se svými dvěma dětmi. Sledujte i vy životní cestu ženy, která se musela naučit, jak se stát královnou. Zatímco se Británie vypořádává s dopady války, nová panovnice musí čelit vlastním problémům. Elizabethina matka zpochybňuje její manželství, strýc se vysmívá jejím schopnostem, manžel se nechce smířit se skutečností, že bude muset obětovat kariéru i rodinné jméno. Do toho vzpurná sestra prožívá milostný románek, jenž ohrožuje několik staletí staré vazby mezi církví a korunou. Tato kniha předkládá čtenáři příběh Alžběty II., která musela využít všech svých schopností a prostředků, aby zajistila stabilitu britské monarchie. Televizní seriál The Crown z produkce Netflixu představuje strhující portrét nejdéle vládnoucí britské panovnice. Královský životopisec Robert Lacey v této knize detailně líčí každodenní život uvnitř Buckinghamského paláce a v sídle premiéra v Downing Street č. 10, díky čemuž můžeme zhodnotit osobnost Alžběty II. ze zcela nového úhlu pohledu.





OBÁLKA A GRAFICKÉ ZPRACOVÁNÍ:
Obojímu dávám zcela jasně palec nahoru! Kniha je nádherným klenotem v knihovničce a už jen na pohled vás přiláká svou jednoduchostí a zároveň pěkným zpracováním. Velké množství fotografií a zvýrazněných citátů v sobě nese velké kouzlo. Podrobná historie je pěkně moderně graficky zpracována. 

SERIÁLOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
The Crown se vysílá na Netflixu. Seriál je nesmírně realistický a snaží se na maximum držet reality. Fikci užívá jen výjimečně. Navíc ukazuje celkovou problematiku jak doby, ve které se nachází, tak ukazuje mladou panovnici a její rodinu v jiném světle. Osobně jsem ze seriálu nadšená! Nedivím se, že má tak vysoké hodnocení a těším se na další sezony - v současné době jsou pouze dvě série po deseti dílech. Pochválit zde musím také doprovodný soundtrack, který obsahuje velmi milé melodie. 


MOJE HODNOCENÍ:
Kdo mě sleduje delší dobu tak ví, že mám slabost pro britskou královskou rodinu - zejména pro její mladší generaci (vévodkyni Kate a jejího manžela Williama a jejich malou drobotinu). Ovšem není mi cizí ani starší generace. Ovšem o královně Alžbětě II. jsem toho moc nevěděla. 

The Crown podrobná historie se zaměřuje na léta 1947 až 1955, čili na dobu od svatby tehdy ještě princezny Alžběty (později královny Alžběty II.) a Philipa. vévody z Edinburgu. Philip je postavou obecně nepříliš známou - synonymem k jeho jménu jsou jeho často až nemístné hlášky. Ale celkově se o jeho osudech neví mnoho. V této knize se ale o něm dozvíte daleko víc. Zamilovaný princ se musel vzdát veškerých svých titulů jen proto, aby se mohl oženit s britskou princeznou. A to není to jediné, co se o něm dozvídáme. 

Alžběta to ve své době neměla vůbec jednoduché. Svět se vzpamatovával z 2. světové války, začínalo se znovu žít ale problémy a nedůvěra stále přetrvávala. Krátce po svatbě přivedla na svět dvě děti - korunního prince Charlese a princeznu Annu. Netušila, že její šťastné období mladomanželky a matky dvou dětí bude trvat tak krátce. V jejích pětadvaceti letech umírá její otec, král Jiří VI. Po jeho skonu je jasné, že se Alžběta bude muset stát královnou. 

Princezna Alžběta se ve svých dvaceti sedmi letech stává královnou. Ovšem kralování není jen tak. Musí se pevně rozhodnout, zda bude moderní panovnicí nebo půjde ve šlépějích staré generace. 


Kniha vznikla díky nesmírně oblíbenému seriálu na Netflixu. Musím pochválit kvalitní a reálné obsazení, které nemohlo být vybráno líp. Jak kombinovat čtení této publikace a sledování seriálu? Kniha vám dá nesmírně mnoho spoilerů co se seriálu týče. Ovšem pokud chcete mít co největší požitek z této publikace a ze seriálu, zkuste to jako já. 

Nejprve jsem se podívala na první díl seriálu a ten jsem hned doplnila přečtení kapitoly v knize, takže jsem byla hned zpravena o věcech, které se třeba do seriálu nevešly nebo naopak byli maličko jinak. Ovšem jen velmi maličko. Dále jsem pokračovala střídáním epizody seriálu a přečtením jedné kapitoly. 

Podrobná historie vznikla jako doprovodná publikace k seriálu a zároveň aby odhalila neúplné pravdy, které naservíroval seriál (ale bylo jich opravdu pomálu). Z knihy jsem nesmírně nadšená a mrzí mě, že není další. 

Pokud jste fanoušek britské královské rodiny a nebo historie, tato kniha vás rozhodně nadchne! 

Jste zmateni z velkého množství jmen? Nebojte se, kniha The Crown podrobná historie v sobě nese přehledný rodokmen, ale také časovou osu. A navíc obsahuje i soupis herců a štábu týkající se seriálového zpracování. Navíc je kniha obohacena o velkou řadu dobových či seriálových fotografií a díky tomu má čtenář z četby ještě větší zážitek. Kniha je navíc na kvalitním křídovém papíře což dodávám fotkám na ještě větší kvalitě. 

Obálka knihy nemohla být líp zvolena - představuje přesně to, co kniha obsahuje. Na titulní straně je v popředí seriálová představitelka Alžběty a z jejího stínu vychází pravá Alžběta. Zadní strana knihy tomu má přesně naopak. Navíc spojení černé a bíle je naprosto trefné - pokud vezmeme v potaz dobu, ve které se kniha odehrává. 

Kniha je členěna do deseti kapitol, kdy se každá kapitola váže k jednomu dílu. Kromě toho nechybí ani medailonky jednotlivých postav ale také novinové články nebo citáty a samozřejmě fotografie o kterých jsem již hovořila. Pokud nemáte rádi klasické životopisné knihy a zajímá vás britská královská rodina, pak u ní udělejte výjimku neboť se jedná o velmi zdařilou publikaci, která je ale moderně zpracována a mohla by se vám zalíbit více než klasické životopisné knihy. 

The Crown má přes 300 stran a formát téměř A4 ale právě kvalitní tisk a papír si nese jednu svou daň - a to právě váhu knihy. Váží přes kilo, takže je poněkud obtížné knihu s sebou někam nosit. 

Jsem nesmírně ráda, že jsem si knihu směla přečíst a že ji mohu uložit do své sbírky knih o britské královské rodině - rozhodně ji řadím k jedněm z nejzdařilejším knihám, které vlastním. 

Za knihu moc děkuji nakladatelství Omega. The Crown Podrobná historie zakoupíte v Knihy Dobrovský




2 komentáře

  1. Pěkná recenze :) Kniha se mi líbí vážně moc. Britskou královskou rodinu mám ráda a dozvědět se o ní něco nového je vždycky fajn. :) Je vidět, že je kniha po grafické stránce vážně krásně zpracovaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :-) Souhlasím s tebou, že dozvídat se nové informace o britské královské rodině je moc fajn :-)

      Vymazat

Albatros