Recenze - Illuminae

NETRADIČNÍ VZHLED | NETRADIČNÍ VYPRÁVĚNÍ | NETRADIČNÍ SCIFI




Autor: Amie Kaufman, Jay Kristoff
Orig. název: Akta Illuminae
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2015, v ČR: 2016
Počet stran: 608
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Richard Podaný
Moje hodnocení: ✶✶✶✶


Dramatický příběh o přežití, ztrátě domova a bezmoci doprovází mimořádně originální grafické zpracování dokumentů, e-mailů, vojenských zpráv a novinových článků.



Píše se rok 2575 a dvě znepřátelené korporace jsou ve válce kvůli planetě, která je stěží něčím víc než obřím kusem kamene pokrytým ledem. Obyvatele o útoku nikdo nevaroval, nikomu na nich nezáleží. Kady je nucená spojit se s bývalým přítelem Ezrou a pod nepřátelskou palbou se snaží dostat k evakuační lodi, která oba dostane do bezpečí. Jenže po celé planetě se šíří zmutovaná epidemie. Úniková flotila se snadno může stát pastí a jejich hrobem. 




POSTAVY:
Kady Grantová - má nesmírné znalosti v počítačích, sítích a obecně v technologiích
Ezro - chodil s Kady, oba se ocitli na jiné lodi
Spiro - umělá inteligence s obrovskou mozkovou kapacitou


OBÁLKA A VZHLED:
Akta Illuminae se může právem chlubit nejzajímavějším a nejpoutavějším zpracováním knihy za poslední dobu. Na první pohled upoutá i nečtenáře. A pokud se děsíte počtu stran, nebojte se, protože mnoho stran má jen pár slov na svých stranách. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-



MOJE HODNOCENÍ:
Illuminae které na sebe láká zajímavým způsobem zpracováním je jednou z nejlépe zpracovaných knih, co se týče grafického zpracování. Kdykoliv mi kniha dělala společnost v práci, kolegové kteří přicházeli ke mně do kanceláře okamžitě se zájmem sledovali knihu a nejeden kolega se neostýchal knihou okamžitě zalistovat. 

Kniha, která zaujme svým vizuálem má velké štěstí a v podstatě nepotřebuje příliš velkou reklamu. Illuminae je zkrátka skvost každé knihovny! 

Illuminae vyšla už před delším časem, já se ke knize dostávám až teď. Příliš scifi příběhy nevyhledávám, ovšem z přečtení Illuminae jsem nadšená. Kniha se mi četla velmi rychle a 600 stran mi mizelo doslova pod rukama. 

Na začátku jsem byla z příběhu mírně na rozpacích, protože jsem se nemohla v novém světě vyznat. Kniha je vyprávěna formou dopisů, tajných záznamů, emailů a zpráv, takže je čtenář vhozen do horké vody a musí se s příběhem trochu poprat. Ovšem jakmile jsem překonala počáteční rozpaky, nastal zlom a já zvědavě hltala stránku za stránkou a byla zvědavá, jak vše dopadne.



Jelikož je Illuminae směsicí deníkových záznamů, emailů a různých zpráv, velmi se liší styl jazyka, který přeskakuje od spisovného přes hovorový až k vulgárním slovům, které jsou ale v knize začerněny. Ovšem tyto vulgarismy se dají snadno domyslet. 

Kniha je prvním dílem plánované trilogie, druhý díl již u nás vyšel, na třetí si ještě chvilku počkáme. Hned na začátku se seznamujeme s hlavními hrdiny Kadym a Ezrou. Poznáváme je v okamžiku, kdy se rozcházejí. Jenže žijí v roce 2575 na planetě Kerenza, která je právě v okamžiku jejich rozchodu napadena. Jediná šance na přežití lidí má tři jména - Koperník, Hypatia a Alexandr. Jedná se o tři lodě kdy se každý z hrdinů ocitá na jiné. Pokud se obáváte milostného příběhu, pak vás musím potěšit nebo zklamat - Kady a Ezra se mají sice rádi, ale jejich vztah je jen slabým doplňkem celého příběhu. Rozhodně na celém románku nestojí celý příběh.

Celkově se mi kniha četla dobře. Ačkoliv má kniha přes 600 stran měla jsem ji přečtenou za zhruba tři dny. Často se na jedné straně nacházela třeba jen věta. Takže pokud se obáváte rozsáhlosti díla, vůbec se nebojte. 

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji internetového knihkupetcví Megaknihy.cz


3 komentáře

  1. Povedená recenze :) Takhle kniha je vážně netradiční :) Ze začátku jsem si na nimusela zvykat, ale pak už mě to vtáhlo do příběhu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze. Knihu jsem ještě nečetla, ale svým provedením i tématem mě hodně zaujala. :) Rozhodně bych si ji chtěla v budoucnu přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezká recenze! Kniha se mi taky líbila. Musím si konečně sehnat druhý díl ♥

    allaboutcandyslife

    OdpovědětVymazat

Albatros