Recenze - Manželé odvedle

NIKDY NEVÍTE, CO SE DĚJE NA OPAČNÉ STRANĚ ZDI



Autor: Shari Lapena
Orig. název: The couple next door
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017
Počet stran: 272
Nakladatelství: Grada - Knižní klud
Překlad: Jana Kunová
Moje hodnocení:✶✶✶✶ 
Vaše sousedka nechce, abyste vzali své šestiměsíční dítě na slavnostní večeři. Nic osobního, ale rušilo by pláčem. Váš manžel prohlásí, že to nevadí. Bydlíme přece hned vedle. Zapneme dětskou chůvičku a každou půl hodinu ho přijdeme zkontrolovat.

Vaše dcerka spala, když jste ji viděli naposledy. Teď stoupáte po schodech do svého mrtvolně tichého domu a vaše nejhorší noční můry se naplnily. Je pryč.
Nikdy předtím u vás nebyla policie. Teď prohlížejí celý váš dům a kdoví, co tam všechno najdou…
 

 

Marco a Anne jsou manželé, kteří mají menší krizi. Anne po porodu jejich dnes šestiměsíční  dcerky Cory trpí poporodní depresí. Ke štěstí jí nepřidává ani to, že se jí stále nepodařilo zhubnout. Marco svou ženu miluje, ale už je z celé situace unavený. 

Jednoho dne jsou pozváni k jejich sousedům Cynthii a Grahamovi, kteří bydlí vedle nich na oslavu Grahamových narozenin. Ale protože nechtějí, aby vzali své uplakané dítě s sebou, domluví si Marco s Annou chůvu. Jenže ta na poslední chvíli odřekne, protože jí zemřela babička a tak Marca napadne, že nechají jejich dcerku doma samotnou. Každou půlhodinu ji přijdou skontrolovat, navíc budou mít u sebe chůvičku, tak se přeci nemůže nic stát.

Jenže už samotná oslava neprobíhá podle představ, Anne je naštvaná a už se nemůže dočkat, až konečně přijde domů. Jenže jakmile přijde domů, hned u dveří ji zpraží fakt, že jejich dveře zůstaly otevřené. Když vyběhne schody k pokoji jejich Cory, nenajde ji v postýlce. Jejich Cora zmizela, nekdo ji unesl!

Tak začíná zapeklitý příběh, který toho skrývá daleko víc, než netušíte.

POSTAVY: 
Anne - matka Cory, která trpí poporodní depresí
Marc - miluje svou rodinu, ovšem se svým tchánem nevychází
Cora - malá dcerka Marca a Anne
Rasbach - komisař, který má od začátku svou teorii

OBÁLKA:
Velmi se mi líbí česká obálka a to nejen její přebal, ale také kniha  pod přebalem je krásně temná a záhadná. Navíc je kniha naomak taková semišová, že vás nutí stále ji hladit.

MOJE HODNOCENÍ:
Do knihy jsem se pouštěla jako do nástupce Dívky ve vlaku, která se mi vloni velmi líbila. Tento dojem jsem nabyla z plakátů, které knihu propagovaly. Ačkoliv je kniha nesmírně čtivá, záhadná, temná a nečekaná, není to Dívka ve vlaku. Nesnažte se ji s knihou srovnávat, jinak totiž můžete ztratit dojmy z knihy.

Hned v úvodu poznáváme hlavní hrdiny - manžele Marca a Anne, jejichž manželství prožívá menší krizi. Hlavní hrdinové mi k srdci zrovna nepřirostli. Anne se svými problémy mě chvilku děsila, hlavně v těch ohledech, že se svými problémy měla vychovávat malé dítě. Nápad nechat doma své šestiměsíční mimino mi přišel naprosto nezodpovědný.

Trošku mě mrzelo, že únosce Cory byl odtajněn někde kolem poloviny, pro mě ne zrovna velké překvapení, protože mi na tom celém stále něco nesedělo. Naštěstí si pro nás autorka připravila ještě zapeklitější zápletku, a ačkoliv jsem měla kolem poloviny pocit, že už mě kniha nemůže překvapit, podařilo se jí to.

Upřímně pro mě kniha mohla skončit předposlední kapitolou, protože ty poslední stránky byly teda dost nečekané ale navíc mi přijde že až moc se příběh vyhrotil. Na druhou stranu, proč ne.

Kniha je velmi čtivá a napínavá. Je psána ve třetí osobě, takže se nemůžete vcítit jen do jedné osoby. Hned od začátku vnímáte teorie detektiva a přemýšlíte, co se za tím skrývá a společně se snažíte dohledat pravdu.

V knize je názorně ukázáno, jak jedna lež provází druhou, až se ze všeho stává neskutečné klubko.

Manželé odvedle se mi líbili a rozhodně knihu mohu všem jen doporučit. Je to napínavý thriller, který toho skrývá daleko víc, než se na první pohled může zdát.

Žádné komentáře

Albatros