Recenze - Terapie

 Je lepší znát děsivou minulost vašeho domu, nebo žít navěky v nevědomosti? 

Autor: B. A. Paris
Orig. název: The Terapist
Rok: 2021, v ČR: 2022
Počet stran: 350
Nakladatelství: motto
Překlad: Karolina Medková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

V každé duši je místnost, do které je nebezpečné vstoupit.

Když se Alice a Leo přestěhují do exkluzivního obytného komplexu, splní se jim celoživotní sen. Existuje však jeden temný důvod, proč luxusní rodinnou vilu v uzavřené komunitě mohli koupit tak výhodně – a tím je bývalá majitelka, psychoterapeutka Nina. Co se s ní přede dvěma lety stalo? A proč o tom nikdo ze sousedů nechce mluvit? Alicina zvědavost se změní v posedlost a ve zdánlivě dokonalém domě se začnou odehrávat nevysvětlitelné věci.

B. A. Paris, autorka bestsellerů Za zavřenými dveřmi a V pasti lží, se v Terapii vrací k tomu, v čem je nejlepší - k napínavému psychologickému thrilleru.

POSTAVY:
Alice - není pro ni jednoduché se vázat, v minulosti ztratila svou sestru a dodnes ji to trápí
Leo - přítel Alice, který se snaží s Alicí navázat nový život
Nina - psychoterapeutka, které dříve patřil dům, kam se nyní přestěhovali Alice a Leo

OBÁLKA:
Jsem moc ráda, že máme k autorčiným knihám víceméně vlastní obálky. Nejen, že mají velmi zajímavé prvky, které dokonale padnou k příběhu. Ale hlavně jsou autentické. 

„Už jsem si to tu zamilovala.“ řekla jsem a v duchu překřížila prsty, protože jsem si to tu doopravdy nezamilovala. Ale kvůli němu se ten dům milovat naučím. Určitě mi přiroste k srdci.


MOJE HODNOCENÍ:
Pokaždé, když vyjde nová kniha B. A. Paris, okamžitě se do ní vrhám, nekoukám na anotace nebo ohlasy, protože se jedná o mou oblíbenou autorku, jejíž knihy řadím k nejlepšímu v žánru. Terapie je jejím návratem do žánru psychothrilleru, a jejímu návratu rozhodně tleskám. 

Štěstí je jako motýl. Čím víc ho pronásledujete, tím víc vám uniká. Pokud ale obrátíte pozornost k jiným věcem, přiletí a zlehka se vám usadí na rameni.

Terapie přináší příběh páru - Alice a Lea, kteří svůj vztah posouvají na další laťku. Rozhodli se sestěhovat, respektive pořídit si vlastní dům, jehož nabídce se nedalo odolat. Na tak luxusní vilu v podobném resortu by si nikdy nedokázali sáhnout, kdyby se dům neprodával dost pod cenou. Pár zpočátku nezajímá, proč je cena domu tak nízká a radují se z nového začátku, ale posléze začnou vyplouvat na povrch ony okolnosti, které ovlivnili cenu domu. 

Dům, který si nese tragickou událost, je námět známý z celé řady hororů. Tady se jedná o pořádný psychothriller, který autorka tak skvěle umí psát. Sousedský thriller není námětem také asi žádná novinka, ale rozhodně mě bavil. Kdo byla Nina a co se stalo v jejím domě mě velmi zajímalo. Námět na knihu autorka nevymýšlela nijak složitě. B. A. Paris má chatu a napadlo jí, jak by se cítila, kdyby v domě někoho zabili. 

Jedna z věcí, které jsem se dočetla, byla víra, že pokud je smrt násilná, může tu duch přetrvávat, dokud není jeho vrah dopaden.

Mám malou výtku, možná za to může to, že se tu autorka nepatrně rozepsala, oproti jejím předchozím knihám o nějakých 70-80 stran, ale kniha mi přišla lehce utahaná. Začátek byl pomalejší, ale zajímavý. Pak v prostředku se to zadrhlo a chvíli točilo v kruhu. A samotný závěr byl skvělý, ale nijak překvapivý. Měla jsem upřímně dvě teorie, jedna která se potvrdila a druhá, kterou vám tu přesně nespecifikuji, abych něco nevyspoilerovala. Nicméně, napadla mě teorie konce jako z Klubu rváčů, kdo četl, pochopil :) 

Hlavní hrdinka Alice mi přišla hrozně protivná. Sama moc vlastně nevěděla co chce a byla naivní. Takže se musím přiznat, že kdyby ji někdo zabil, asi by mi to ani nevadilo. V knize mají prostor i vedlejší postavy ze sousedství, které mlčí a nechávají postavu Niny v mlžném oparu nevědění. 

Všichni si ale v sobě neseme i temné stránky, a čím hlouběji jsou pohřbené, tím je to zajímavější. 

Celkově ale musím shrnout, že se autorčin návrat do psychothrillerů rozhodně povedl. Těším se na její další počiny. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Albatrosmedia. Terapii zakoupíte na e-shopu se slevou! 

Žádné komentáře

Albatros