Recenze - Odbočka v lesích

 Měla to být poslední dovolená. Nikdo netušil, jak pravdivé toto mínění je

Autor: Kateřina Karolová
Rok v ČR: 2022
Počet stran: 256
Nakladatelství: XYZ
Moje hodnocení: ****/a půl

Parta přátel vyrazí na dovolenou do opuštěné oblasti Beskyd. Po vydařeném začátku volna se ovšem všechno zvrtne v momentě, kdy narazí na neudržovanou odbočku v lesích. Podle navigace by mělo jít o zkratku vedoucí přímo k cíli, k ranči, kde mají být všichni ubytovaní, ručně psaná poznámka na staré turistické mapě ale před touto cestou varuje. Stmívá se a připozdívá, někteří sice váhají, ale nakonec se skupina odbočkou vydá. Nikdo z přátel v této chvíli ještě netuší, jak hluboce budou svého rozhodnutí litovat. Les skrývá tajemství a projít skrz se jen tak někomu nepodaří. Dobrodružství začíná, ale rozhodně ne takové, o jakém by někdo z party snil.

POSTAVY:
Laura - patří do party přátel ze střední, která je singl, není tak hezká ani hubená, jako ostatní holky a jako jediná není nápadem dovolené v Beskydech nadšená
Karin - přesný protiklad Laury

OBÁLKA:
Odbočka má velmi jednoduchou ale zároveň velmi zajímavou obálku, která je na omak prostě skvělá. Kniha je lesklá ale na určitých místech je hrubá. Neumím to přesně pojmenovat, ale kdo z vás knihu držel v ruce, jistě pochopí. 


MOJE HODNOCENÍ:
Za svůj život jsem viděla hororů, co by se na prstech jedné ruky dalo spočítat. V knihách tuto tematiku nevyhledávám, protože se nerada bojím. Přesto jsem se nechala zlákat na nový počin české autorky, na který jsem slyšela jen samou chválu. 

Dejte na mě, je to jedna z posledních šancí, kdy si můžeme užít pravou divočinu se vším všudy.

Odbočka v lesích je druhým mrazivým knižním počinem české autorky Kateřiny Karolové. Jedná se o mysteriózní thriller který spadá až do hororu. Rozhodně se u knihy budete bát otáčet stránky, a její hrdinové vám to nijak neusnadní. Šestice přátel se rozhodne vydat na dobrodružnou dovolenou. Některým se tam zpočátku nechce, zejména Lauře, která na rozdíl od dvou dvojic je nezadaná a nejraději by jela někam k moři. Přesto ale přátelům ne neřekne a vydá se s nimi na dovolenou.

Kniha je neuvěřitelně čtivá a díky krátkým kapitolám vám jednotlivé stránky budou utíkat pod rukama. První část knihy vás seznámí s partou přátel pod třicet, kteří se chystají na svou poslední společnou dovolenou předtím, než se začnou množit. Zpočátku se můžete ztrácet v množství postav, ale po pár stranách už přesně víte kdo je kdo. Celé to má neuvěřitelně tajemnou atmosféru. 

Pravda na ni dolehla jak navlhlá, těžká deka. Je dezorientovaná, osamocená, nikdo jí nepomůže, naopak. K tomu všemu nemá absolutně ponětí, kterým směrem se vydat. Absolutně žádné ponětí. Je v koncích.

Odbočka v lesích začíná pomalu, ovšem stejně, jako začne zapadat slunce, i jejich příběh dostane temný nádech. Pocítíte spolu s hrdiny strach, budete se jim snažit promluvit do duše, aby se prostě nerozdělovali, ale oni samozřejmě neposlechnou. Postavy vám za to polezou na nervy, ale zároveň se o ně budete bát. Krátké kapitoly se vám budou otáčet ještě rychleji než obvykle. A prostředí Beskyd vám bude velmi příjemné. 

Autorka knihy Kateřina Karolová nemá ráda v příbězích hektolitry krve, což ani já nevyhledávám. Proto jsem z knihy nadšená, ovšem zároveň vyděšená. Tuto knihu rozhodně nesmíte minout, stojí za to. Už nyní se těším na autorčinu další knihu, na které již pracuje. 

Felix se Lauře líbil asi jako kabelka od Gucciho. Mohla se na ni donekonečna dívat skrz vyleštěnou výlohu, ale absolutně nemělo cenu otevírat dveře do krámu. Laura se musela spokojit jen s padělky z tržnice.


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Albatrosmedia. Odbočku v lesích seženete na e-shopu se slevou! 

1 komentář

  1. Perfektní recenze, moc pěkné členění, včetně citátů a vsuvek. Krásně a přehledně zhodnocené vše, co čtenáře zajímá. Díky! A jsem ráda, že jsem objevila Váš blog!

    OdpovědětVymazat

Albatros