Recenze - Tři sestry

 Příběh tří sester ze Slovenska je plný bolesti ale také odvahy a silné vůle


Autor: Heather Morris
Orig. název: Three Sisters
série: Tatér z Osvětimi
pořadí: #3
Rok: 2021, v ČR: 2021
Počet stran: 352
Nakladatelství: CPress
Překlad: Eva Pourová Kadlecová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

Navždy spolu, navzdory všemu. Od autorky bestselleru Tatér z Osvětimi.

Když byly Cibi, Magda a Livia malé, slíbily svému otci, že si zůstanou nablízku, ať se stane cokoliv. O několik let později Livii deportují do Osvětimi – a Cibi se k ní dobrovolně přidá. Jedině Magda se ještě nějakou dobu skrývá na rodném Slovensku, ale brzy také skončí ve vyhlazovacím táboře. Tváří v tvář smrti si sestry dají další slib: pokusí se přežít. A tak začíná jejich strastiplná pouť zničeným kontinentem, která povede až za novým životem v Izraeli.

POSTAVY:
Cibi - nejstarší ze sester, rozhodne se dobrovolně jet s Livi, aby se o ní mohla postrat
Livi - nejmladší ze sester je vybrána, aby jela pracovat pro Německo, má strach ale velkou oporou jí je právě Cibi, která ji mnohdy zachránila
Magda - prostřední sestra byla nemocná, což ji zachránilo před deportací; roky se skrývala ale i na ni došlo

OBÁLKA:
Máme původní obálku, která krásně sedí s předchozími knihami. Možná mohly mít hrdinky na obálce víc zničení ruce, ale to je spíš jen taková drobnost.

Chci, abyste daly slib, mně i sobě navzájem, že se budete vždycky starat o své sestřičky. Že tu vždycky budete jedna pro druhou, ať se bude dít cokoli. Že nedovolíte, aby vás cokoli na světě rozdělilo. Rozumíte mi? 

MOJE HODNOCENÍ:
Na knihy Heather Morris jsou rozporuplné názory, jedni její knihy milují, druzí je zatracují pro její romantickou idealogii. Pro mě je Heather Morris skvělá spisovatelka, která v knihách zobrazuje neuvěřitelnou odvahu a naději. Její hrdinové jsou skuteční lidé a ona o nich píše přesně tak, jak jí to vypověděli. Se všemi hrdiny, kromě Cilky se Heather osobně setkala. Na jejich výpovědích vystavěla své příběhy. Vyprávěla je tak, jak oni chtěli, aby zazněli. 

Tři sestry vypráví příběh sester Mellerových ze Slovenska. V dětství přišly o milovaného tatínka, který zemřel na následky po První světové válce. Než zemřel, poprosil své tři malé dcerky, aby si slíbily, že se nikdy nerozdělí. Dívky mají mezi sebou naprosto skvělý vztah, který ještě umocnil pobyt v koncentračním táboře. Jedna druhou neuvěřitelně podporovaly a zachraňovaly. Vzájemná blízkost pro ně byla největší motivací žít.

Píšeš úhledně a přesně. Ale tvá pusa tě dostane do potíží, jestli si nedáš pozor. Živá jsi mi užitečnější než mrtvá, takže žádné další žertíky s dozorci. Rozumíme si?

Cibi, Livia i Magda byly svědky neskutečných hrůz, krutosti a morbidity. Cibi a Livia strávily v koncentračním táboře přes dva dlouhé roky kdy se vůbec nerozdělily. Dívky měly „štěstí“ na lidi, kteří jim poskytly alespoň trochu pomoci (lepší práci, zajistily, že mohly zůstat spolu). 

Tři sestry jsou mou třetí knihou od autorky a rozhodně ne poslední. Někde jsem ale četla, že Heather již upouští od tématu koncentračních táborů a bude psát jiné příběhy. Mám ráda její knihy, ačkoliv přinášejí hodně utrpení, zároveň jsou nesmírně lidské. Už se pomalu stává zvykem, že na podzim čtu novou autorčinu knihu. 

Cibi a Livi obešly dívčino bezvládné tělo, aniž by zpomalily. Naučily se tvářit lhostejně, nikdy nedávat najevo šok, strach, vztek nebo paniku. Aby tu člověk přežil, musel zůstat neviditelný. Přitáhnout k sobě pozornost, ať se jednalo o sebenepatrnější detail, bylo často vše, co bylo třeba k okamžité smrti. 

Knihu jsem nemohla skoro odložit, byla jsem zvědavá a napnutá, jak to s dívkami dopadne. Kniha navíc nepřináší příběh jen z koncentračního tábora, ale jistá část knihy vypráví i o době kdy se dívky zachránily a nevěděly co dělat dál. Zachránění Židé sice unikli smrti, ale neměli domov, většina z nich ani svou rodinu. Co se s nimi dělo dál? Toto je téma, které jsem v knihách příliš nezaznamenala přestože se jednalo o velké téma. 

Knihu vám obrovsky moc doporučuji. Ke čtení si připravte kapesníčky, protože vás jistě dojme. Pokud nečtete válečné příběhy a třeba s nimi chcete začít, rozhodně doporučuji knihy Heather Morris. Na konci knihy najdete také fotografie hrdinek a doslov autorky, který opět doporučuji přečíst. 

V táboře toho bylo mnoho, co už přijímaly jako samozřejmost: skrovné příděly jídla, krádeže, nahodilé výprasky - ale na pach toho kouře si nezvykly nikdy. Pravidelnou součástí jejich každodenní rutiny byla nevyslovená otázka: Je dnešek náš poslední den na tomhle světě? 


Za poskytnutí knihy moc děkuji Marti a Albatrosmedia. Tři sestry zakoupíte na eshopu se slevou!

1 komentář

Albatros