Beseda, křest a autogramiáda Jiřího Hájíčka a jeho Plachetnice na vinětách


Předposlední červencový pátek se v pražském Paláci knih Luxor na Václavském náměstí konalo představení nové knihy oblíbeného českého spisovatele, Jiřího Hájíčka. Spolu s ním tam byli Radek Štěpánek z nakladatelství Host, herečka Vanda Hybnerová, která namlouvala audioknihu Plachetnice na vinětách a slečna z OneHotBook

 

Během karantény bohužel bylo zrušeno hned několik literárních akcí, takže jsem byla opravdu moc ráda, když jsem zjistila, že se opět začínají vracet besedy. Jiří Hájíček je velmi oblíbený český autor, který se do srdcí svých čtenářů asi nejvíce zapsal jako autor Dešťové hole a Rybí krve, které jsem ale bohužel doposud nečetla - ale rozhodně se na ně chystám

Celá akce samozřejmě splňovala bezpečnostní opatření, a všichni jsme seděli v rouškách. Upřímně, obávala jsem se, že vzhledem k současné situaci moc lidí nepřijde, ale naštěstí se tak nestalo a na akci dorazilo minimálně třicet lidí mezi nimiž byla také Bianca Bellová. Fanoušky přivítal redaktor z nakladatelství Host Radek Štěpánek, který autora a jeho tvorbu představil. 

Byla jsem nešťastná, že tu knihu napsal muž, protože bych si s ní ráda zašla na kafe.
- Vanda Hybnerová

Kmotrou a zároveň vypravěčkou audio podoby knihy byla Vanda Hybnerová, která nebyla jako host ohlášená, protože se s určitostí nevědělo, zda na akci bude moct dorazit. Naštěstí pro všechny, dorazila. Přiznala, že ji kniha nesmírně nadchla, četla ji během karantény a dovedla by si představit, že podle ní bude natočený film. Pobavila přítomné s frází, že ji zklamalo, že knihu napsal muž, protože psal z ženského pohledu natolik procítěně a uvěřitelně, že ten, kdo to napsal si musel projít podobnými pocity, jako Vanda a potom by si s tou ženou ráda zašla na kafe. Ale knihu napsal pan Hájíček. Samotnou Hybnerovou navrhl právě Hájíček a i sama podle poslechu ukázky a čtení přímo na akci musím říct, že zněla opravdu skvěle. 


Plachetnice na vinětách měla původně vyjít koncem března, ale kvůli Covid situaci došlo ke zpoždění. Kniha má nádhernou obálku, kterou má na svědomí skvělá Lucie Kaňová (Zajíčková). Kniha měla mít původně jiný název, k odsouhlasení právě Plachetnic na vinětách došlo až nakonec. Hájíček se snaží mít jiné názvy knih. Plachetnice je vlastně metaforou smyslu příběhu. 

Je zvláštní sedět vedle autora a říkat něco o jeho knize
- Vanda Hybnerová

Hájíček sklidil chválu za to, jak procítěně dokázal popsat žensky psanou hrdinku s jejími pocity a drobnostmi. Poté se svěřil, proč jsou jeho hrdinové čím dál starší. Vzpomíná na své spolužáky a říká si, co se s nimi tak mohlo stát a najednou jsou příběhy na světě. Jeho hrdinové stárnou s ním. 

Radek Štěpánek z nakladatelství Host

Celá sestava akce
Hybnerová čte ukázku

momentka ze křtu

Žádné komentáře

Albatros