Recenze - Přiveď mě zpátky

Záhadné zmizení mladé dívky | Že by se po letech vrátila? Nebo si s hrdiny jen někdo dost ošklivě hraje? 



Autor: B. A. Paris
Orig. název: Bring me back
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2015, v ČR: 2019
Počet stran: 288
Nakladatelství: motto
Překlad: Karolina Medková
Moje hodnocení: ✶✶✶

Byli mladí a zamilovaní. Na dovolené ve Francii zastavili u benzinové pumpy a Finn si odskočil. Když se vrátil, byla Layla pryč a už ji nikdy neviděl. Aspoň tak vypovídal na policii. O mnoho let později se Finn zasnoubil s Laylinou sestrou Ellen. Jenže najednou zavolala policie, že někdo Laylu spatřil. Začaly se objevovat dávno ztracené věci z její minulosti, tajné zprávy, různé stopy a varování. Co neznámý chce a kolik toho ví?

POSTAVY:
Finn - miloval Layu, po jejím zmizení dlouho truchlil, později začal žít s její sestrou
Laya - tragicky jí zemřela maminka a ona zůstala se svou sestrou u tyranského otce, jednoho dne zmizela beze stopy
Ellen - sestra Layi, žije s Finnem a jejich psem Peggy

OBÁLKA:
Hardbacky psychothrilerů B. A. Paris jsou velmi povedené. Jsem moc ráda, že nakladatel zachoval původní obálky. Přiveď mě zpátky má skvěle vyvedenou obálku, pod kterou si čtenář může představit opravdu hodně. A ty detaily nemají chybu! 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-


Najednou si připadám provinile. Tohle je přece můj život, řeknu si ostře. Ellen je teď můj život, ne Laya. 



MOJE HODNOCENÍ:
B. A. Paris je autorka, od které jsem již četla její předchozí dva psychothrillery Za zavřenými dveřmi a V pasti lží, které řadím mezi nejlepší knihy v tomto žánru. Vydání její třetí knihy jsem vyhlížela opravdu netrpělivě a jakmile jsem měla možnost, ihned jsem se ponořila do čtení. Autorka v této knize opět ukázala, že psát opravdu umí. 

Přiveď mě zpátky je třetí kniha od autorky, která u nás vychází, ale ve skutečnosti se jedná o její debut, který je  za mě rozhodně její nejlepší.  Přidávám se k davu a knihu nemohu jinak, než jen chválit a chválit. B. A. Paris má svůj jedinečný styl vyprávění - střídání časů nebo vypravěčů. V tomto případě si pohrála s obojím. Kniha je rozdělena na tři části, kdy se ve vyprávění střídají Finn a Laya. Postupně se dozvídáme tajemství všech postav a čtenář je nabitý od začátku do konce. Co se stalo s Layou? Kam a proč zmizela? Co je pravda a co lež? 

Hlavním bodem románu je záhadné zmizení Layi. Uběhlo dlouhých dvanáct let, kdy se po ní zem slehla a případ uvízl na mrtvém bodě. Ovšem nyní, po tolika letech, se začnou objevovat indície, že Laya je možná stále naživu. Během čtení první poloviny jsem stále přemýšlela, co se s Layiou stalo. Neustále jsem vymýšlela nové a nové teorie, které se mi vzápětí vyvrátily. 


Doufal jsem, že zavoláš, třeba jen abys mi řekla, jak se máš. Když ale uběhl měsíc a neměl jsem o tobě žádnou zprávu, musel jsem si přiznat, že nezavoláš. A pak, po dvou měsících, kdy jsi mi zmizela ze života, jsi do něj znovu nakráčela. 


Přiveď mě zpátky je neskutečně čtivá a napínavá. Osobně se ale musím přiznat, že jsem zápletku uhodla někde v polovině. Ovšem neuhodla jsem ji zcela celou, autorka mě i tak pěkně překvapila. I tak ale stále nedovedu pochopit, že by Finn neodhalil pravdu daleko dřív. Celou zápletku ale i tak hodnotím skvěle, autorka si vše promyslela do nejmenších detailů a čtenáři předvedla opravdu neopakovatelnou jízdu. 

Autorka umí psát s citem a postavy umí dokonale prokreslit do reálné podoby. Jejich činům tak čtenář věří a prožívá je spolu s hrdiny. Paris si zakládá na psychice postav, kdy krásně ukazuje, že i ten nejkrásnější hrneček může být nakřáplý nebo v jádru zkažený. Z počátku se nám představuje naprosto idylicky dokonalý pár Finna a Ellen, kteří si svou tragédii již prožili a nyní jsou šťastní. Ovšem posléze se začne ukazovat, že nic není tak ideální, jak se zprvu zdálo. V jejich soužití je tajemství.

Závěr byl naprosto strhující a já jen zírala s pusou do "o". Přišlo mi to trošku nefér, jak to celé skončilo, ale i tak autorce tleskám. Doufám, že autorka brzy napíše další knihu, abych se měla zase na co těšit! Knihu rozhodně ze srdce doporučuji všem příznivcům psychothrillerů! 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Přiveď mě zpátky zakoupíte na eshopu se slevou!


"Nedokázala jsem dál čekat," zamumlala jsi. "Doufala jsem, že první krok uděláš ty, ale neodhodlal ses, a tak mi došlo, že to musím udělat sama."

5 komentářů

  1. Od autorky jsem čela jen, V pastí lží a moc se mi líbila, tuhle knihu nutně potřebuji !!! ♥

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle rozhodně potřebuješ <3 Neuvěřitelně čtivá kniha :) Těším se, až si ji přečteš

      Vymazat
  2. Recenzi jsem jen prolétla, abych si něco neprozradila. Každopádně je to jediná kniha, která mi od autorky chybí přečíst a v létě bych se k ní ráda dostala! :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si na ni vyhraň čas, protože je skvělá :-) Nejlepší z její tvorby. Jsem zvědavá, jak se ti pak bude líbit :-)

      Vymazat
  3. Také jsem ji četla a také považuji Za zavřenými dveřmi a V pasti lží za jedny z nejlepších knih, co se týče thrillerů. Přiveď mě zpátky mě ale trošičku zklamalo, ale... i tak to bylo skvělé, je to zkrátka B. A. Paris. :D

    OdpovědětVymazat

Albatros