Recenze - Absolutní miláček

Když láska nepomáhá, ale škodí | Zvrácený a tyranský otec


Autor: Gabriel Tallent
Orig. název: My absolute darling
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017, v ČR: 2019
Počet stran: 448
Nakladatelství: Odeon
Překlad: Martin Pokorný
Moje hodnocení: ✶✶✶✶


Čtrnáctiletá Turtle žije s otcem ve zchátralém domě na kalifornském pobřeží. Toulá se po lesích, leze po skalách, dokáže ujít i desítky kilometrů… Ale tenhle vnější prostor kontrastuje s uzavřeností jejího vnitřního světa: od matčiny smrti vyrůstá izolovaně v područí svého tyranského otce, který ji deptá jak psychicky, tak fyzicky. Oceňovaný román vychází ve třiceti zemích.


POSTAVY:
Turtle - Julie "kibble" - čtrnáctiletá dívka žije se svým otcem, matka jí zemřela když byla malá, ve škole jí to příliš nejde a především se nesmírně podceňuje
Martin - otec Turtle, hodně čte, 
Anna - učitelka Turtle, chce jí pomoct, vidí, že něco není v pořádku
Daniel - děda Turtle a otec Martina, žije v karavanu a stará se o svou fenku
Jacob - chlapec, který se seznámí s Turtle

OBÁLKA:
Česká verze Absolutního miláčka dostala svou vlastní obálku, což byla skvělá volba, jelikož zahraniční obálka se mi vůbec nelíbí a v obchodě bych knihu s podobnou obálkou přešla bez povšimnutí. Česká obálka skvěle sedí k příběhu a tleskám za představení dívky, jelikož jí není vidět do obličeje a ponechává tak čtenáři možnost vlastní fantazie. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
O filmovém zpracování se doposud nehovoří. Ovšem Když jsem knihu četla, měla jsem pocit, že se přede mnou odehrává film. 


MOJE HODNOCENÍ:
Absolutního miláčka předchází jeho pověst, kdy se hovoří o tom, jak kniha své čtenáře dokáže šokovat. Na knihu jsem byla velmi zvědavá ale na druhou stranu jsem se čtení bála. Kniha to není jednoduchá..

Jestli o nějaké knize mohu s čistým svědomím říct, že její obsah je překvapivý, zvrhlý a krutý, pak právě o Absolutním miláčkovi. Se čtením této knihy jsem chvíli otálela. Snažila jsem se na příběh připravit - nevěděla jsem o ději nic víc, než co se dočtete z anotace, žádné spoilery. Ale ze zděšení ostatních jsem měla pocit, že se na knihu musím psychicky připravit. Ano, knihu není ideální číst v jakékoliv náladě. Na druhou stranu, je to silný příběh, který se bohužel může odehrát. 

Hlavní hrdinka Turtle je čtrnáctiletá dívka, která žije se svým otcem na bohem opuštěném místě. Ačkoliv je prakticky ještě dítě, musí se starat o domácnost a o svého tyranského otce Martina. Dívka má sama o sobě velmi špatné mínění a za všechno, co se jí děje viní sebe samu. Otce neustále omlouvá. Po smrti své matky zanevřela na své jméno Julie a je raději, když jí ostatní říkají Turtle. Její otec nejde pro ránu daleko ale přesto ji miluje, až moc.

Ačkoliv jsem očekávala, oč v knize půjde, stejně jsem byla překvapená. Nedokázala jsem si představit utrpení, které teprve čtrnáctiletá dívka musela prožívat. Ale co jsem o to víc nechápala, bylo to, že i přes všechno utrpení svého otce měla ráda a chtěla s ním zůstat. Turtle byla nucena dospět předčasně. Despotický otec ji donutil naučit se se zbraněmi, umět různé věci pro přežití. Turtle tak zdivočela. Spí na zemi, neustále chodí po lese a je odevzdaná svému osudu.


"Ty tvoje zatracený oči. Podívám se do nich a ... nevidím nic. Říká se, že když se někomu podíváš do očí, poznáš, co je zač, že oči jsou okna do duše, ale když se podívám do očí tobě, kibble, je tam tma. Odjakživa v nich byla tma. 


Kniha rozhodně není pro křehké duše. Na druhou stranu přesto, že má kniha skoro 500 stran je velmi čtivá a já měla problém knihu odložit. Potřebovala jsem vědět, jak to celé dopadne. Autor píše zvláštním popisným a zároveň čtivým způsobem. Místy jsou scény rozvleklé a na druhou stranu jsou věci, které se stanou během dvou vět. Všechno je vyprávěno očima třetí osoby, ale i přesto se dočteme, co se v Turtle odehrává. Zprvu jsem měla zmatek ve změti jmen hlavní hrdinky. Jednou to byla Turtle, jednou kibble a potom Julie. Pro každého čtenáře si myslím, že tento fakt musel působit dost zmatečně. 

Martin, otec Turtle je postava, kterou byste nejradši viděli za mřížemi. Jeho vztah a láska k dceři je až chorobná. Jeho myšlenkové pochody a celkově chování je drsné a hrozné zároveň. Autor toto náročné téma ale zvládl velmi dobře. Knize by asi neškodilo, kdyby byla kratší. Při čtení jsem si často říkala, že nemůžu být víc zhnusená, ale opak byl pravdou. 

Žádnou podobnou knihu jsem doposud nečetla. Ovšem jinak musím knihu hodnotit vcelku kladně. 

Závěr autor vymyslel skvěle. Asi to ani jinak dopadnout nemohlo. Zároveň nám ale ponechal maličko otevřené dveře, takže ne všechny otázky byly zodpovězeny. Ale myslím, že jsem s koncem spokojená a že to dopadlo přesně tak, jak mělo. 



Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Radkovi a Euromedii. Absolutního miláčka ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou!


6 komentářů

  1. Tahle knížka mě celkem dost zajímá. :) Jak Odeonky moc pravidelně nečtu, tak tohle je jedna z těch, které mě zaujaly a pravděpodobně po ní časem sáhnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji mohu doporučit, i když ten příběh mě šokoval a zaskočil. Kniha je velmi čtivá a rozhodně chápu, že je bestsellerem :-)

      Vymazat
  2. Nad touto knihou som už párkrát uvažovala, ale vždy som si nakoniec povedala, že možno nabudúce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se k ní časem dostaneš :-) Není to četba na každé odpoledne, chce to si na ni připravit nervy :)

      Vymazat
  3. Bojím se, že mě kniha rozloží, jestli v budoucnu nebudu mít co číst, tak se po knize určitě podívám!


    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V budoucnu nebudeš mít co číst? to se nikdy nestane, si myslím :D :D

      Vymazat

Albatros