Recenze - Květy slunce

Další sbírka moderní poezie | Bílá sbírka Květy slunce


Autor: Rupi Kaur
Orig. název: The sun and her flowers
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017, v ČR: 2019
Počet stran: 256
Nakladatelství: Omega
Překlad: Petr Teichmann
Moje hodnocení: ✶✶✶/a půl


Rupi Kaur, autorka bestselleru #1 podle New York Times milk and honey, přichází se svou dlouho očekávanou druhou sbírkou poezie.

Živá a transcendentní cesta růstu a zahojení. Původ a vyjádření úcty ke svým kořenům. Vyhoštění a následné nalezení domova v sobě samém. Rozdělené do pěti kapitol a ilustrováno samotnou Kaur, the sun and her flowers je cestou chřadnutí, pádu, zakořenění, růstu a rozkvětu. Oslava lásky a ve všech jejích podobách.

Toto je recept na život, řekla mi matka, když mě držela v náručí a já plakala, mysli na ty květiny, které můžeš zasadit na zahradě každý rok a ony tě naučí, že lidé musí také zvadnout, upadnout, vypustit kořeny a povstat, aby mohli vykvést.




OBÁLKA A GRAFICKÉ HODNOCENÍ:
Moderní poezii mám tak nějak zaškatulkovanou, jako knihy v "černém" kabátku. Takže Květy slunce celkem vybočuje ze zajetých kolejí. Bílá barva mi je sbírce sedí, navíc zatímco Mléko a med se spíše ponořovala do temnoty, Květy slunce se snaží vzrůstat a dostat se ke slunci. Ovšem květy na obálce se mi příliš nelíbí. Kdyby kniha byla jen čistě bílá, líbila by se mi vizuálně daleko víc. V knize opět nechybí ani ilustrace, které kreslila samotná Rupi. Opět jsou velmi jednoduché ale výstižné. 

až po mně sáhne smrt
vezmu tě za ruku
a slíbím
že si tě vždycky najdu
- slib


MOJE HODNOCENÍ:
Sbírka Mléko a med byla mým první setkáním s moderní anglickou poezií, která je v současné době velmi vyhledávaná. Kniha jsem si zamilovala a díky ní jsem se začala více poohlížet po dalších sbírkách. Na její pokračování jsem netrpělivě čekala. Bohužel jsem se ho dočkala až o rok a půl později. 

Květy slunce je druhou upřímnou zpovědí autorky Rupi Kaur. Stejně jako její prvotina, i tato kniha je rozdělena na několik kapitol: 
vadnutí
odumírání
klíčení
růst
rozkvět

První sbírka pojednávala o lásce a dospívání druhá se zamýšlí nad dalšími tématy, jako je život a jeho "dospělácká" část. Také je daleko bohatší na slova. Zatímco v první sbírce se na každé stránce nacházelo jen několik málo slov, druhá je daleko rozsáhlejší. Ovšem zde mám spíše pocit, že se jedná o různé motivační citáty a mnoho z této sbírky jsem již slyšela jinde. Chvílemi mi přišlo, že čtu klasické klišé, ale pak naštěstí přišla druhá polovina knihy, která se mi osobně líbila daleko víc než ta první. 


jsou dva druhy lidí
ti kteří se ti postaví do cesty
a ti kteří ustoupí
abys mohla jít dál

Možná je to tím, že jsem od knihy měla obrovské očekávání, nebo tím, že jsem od té doby četla více sbírek. Autorka je nesmírně otevřená a obě sbírky jsou takovou výpravou do její duše. Rupi se čtenáři svěřuje s věcmi, které většina lidí drží pod pokličkou. Z Květů a slunce mám v závěru pocit, že autorka je konečně spokojená. Mléko a med byla více depresivní a odrážela smutek autorky, dvojka je více sluníčková a optimistická. I tak ale přináší bolestivé pocity, smutek a trápení. 

Osobně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, i když jsem z ní nebyla unesená. Možná je to tím, že už jsem od dob první sbírky načetla více moderní poezie, nebo tím obrovským očekáváním. Co rozhodně ale musím ještě jednou pochválit, jsou ilustrace, které si autorka sama kreslí. Jsou jednoduché a čisté a to mi přesně do takové sbírky sedí.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Našemu nakladatelství. Květy slunce zakoupíte ZDE.




4 komentáře

  1. Mne sa Mlieko a med páčilo oveľa viac. Resp, asi mi viac sadlo do momentálneho môjho života :) Ale ako aj táto mala svoje plusy a mínusy a určite niekedy v budúcnosti mi zasa táto sadne viac ako Mlieko a med.

    Never Trust a Duck

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem z Mléka byla nadšenější.. ale i Květy mají dost citátů, které chytí za srdce :-)

      Vymazat
  2. Krásná recenze, já jsem od autorky zatím nic nečetla, ale ráda bych si jí přečetla v originále ♥

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus, i když ti osobně nejvíc doporučím z poezie Atticuse :-)

      Vymazat

Albatros