Recenze - Noční lovec

Hon na Nočního lovce začíná


Orig. název: The night stalker
Pořadí v sérii: #2
Rok: 2016 , v ČR: 2017
Počet stran: 432
Nakladatelství: Grada (Cosmopolis)
Překlad: Kateřina Elisová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶


Jedné horké červnové noci je detektiv šéfinspektor Erika Fosterová přivolána k brutální vraždě. Oběť, vážený praktický lékař, je nalezen ve své posteli udušený. Zápěstí má svázaná a oči pod průhledným sáčkem upevněným těsně pod hlavou vypoulené. O několik dní později umírá za podobných okolností další muž a Erika společně s kolegy Petersonem a Mossovou tuší, že čelí sériovému vrahovi. Ten své oběti sleduje a vyčkává na vhodný okamžik, kdy udeří. Co mají oba mrtví společného? Existuje v jejich minulosti nějaké tajemství, které by je mohlo spojovat? A co je spojuje s vrahem? Erika dělá vše pro to, aby Nočního lovce zastavila a dopadla, i když opět riskuje a dostává se do konfliktů s nadřízenými. A navíc možná vrah začíná sledovat i ji...(databazeknih.cz)




Další případ šéfinspektora Eriky Fosterové. Tentokrát se Erika ocitá u případu, kde nic není takové, jaké se zprvu zdálo. Erika dostává na starost případ brutální vraždy staršího muže - praktického lékaře Gregoryho Munroe. Muž byl nalezen na své posteli nahý a přes hlavu měl pytel. Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o vraždu mezi homosexuály, protože se na místě činu našlo dost věcí, které k tomu nasvědčovaly.

O pár dní později je nalezen další mrtvý muž, který byl zabit stejným způsobem. Tentokrát se jednalo o známého moderátora televizní show Jacka Harta. Mezi muži není žádná spojitost. Případ se začíná čím dál více komplikovat a Erika se opět nebojí jít si vlastním názorem navzdory všem pravidlům.


POSTAVY:
Erika - tvrdohlavá policistka, která si přeje konečně povýšit
Marsch - nadřízený Eriky
Isaak - patolog a přítel Eriky, je homosexuál
Peterson - věří v úsudek Eriky a je na její straně
Mossová - je detektivem a podřízenou Eriky, stojí na její straně


OBÁLKA:
Stejně jako první díl i druhá obálka je velmi vydařená. K příběhu se hodí a působí temným nádechem.



MOJE HODNOCENÍ:
Do knihy jsem se pustila měsíc potom, co jsem četla první díl Dívku v ledu a na knihu jsem se nesmírně těšila. Noční lovec je příběh daleko temnější a možná pro mě i reálnější než první díl. Obzvláště závěr mi přišel oproti prvnímu dílu skutečnější a věrohodnější. 

Noční lovec mi naháněl husí kůži, ani ne po první třetině knihy jsem se necítila příliš ve své kůži. Případ byl velmi komplikovaný a provázený větším počtem postav. Autor tentokrát vynechal okamžik překvapení a odkryl čtenáři vrahovu identitu daleko dřív, než na ni přišli policisté. Nejprve se náš vrah v knize objevoval jen na chatu pod svým jménem Noční pták, později jsme ho měli možnost poznat a odhalit jeho myšlenky. Nezbývalo nám, než okusovat si nehty napětím a vyčkávat kdy a jak se setká s vyšetřovacím týmem. 

Erika se oproti prvnímu dílu nijak nezměnila. Stále má svou hlavu a nikdy neztrácí naději. Jde si tvrdě za svým, což je pro její nadřízené opravdu těžké protože nedbá na jakékoliv pokyny svého nadřízeného. Erika v tomto díle usiluje o povýšení, nechce být stále na stejné pozici, a věří, že jí její nadřízený Marsch pomůže. Mimo to ji ale stále neopouští vina a pocit prázdnoty po smrti jejího manžela. 

Blíží se druhé výročí Markovi smrti a Erika se s tím stále nesmířila. Pomocí jejích myšlenek se vracíme na místo, kde její manžel vydechl naposledy a dozvídáme se, že vraha stále ještě nedopadly. To mě přivádí na myšlenku, že si autor ponechává rozuzlení vraždy Marka stále otevřené a že jednoho dne snad i tento čin bude potrestán.

V druhém volném pokračování se opět objevují všichni známí vyšetřovatelé a policisté z první knihy, kromě těch oblíbených se vrací i Sparks, se kterým se Erika stále nemá ráda. Oproti předchozí knize jsou obětmi tentokrát muži. Autor opět vypráví příběh er-formou a v tomto díle velmi vyzdvihuje homosexuální tematiku. Ačkoliv se kniha zdá poměrně tlustá (má přes 400 stran) čte se velmi rychle i díky širokému řádkování. Široká řádkování mám v oblibě, strany rychleji mizí pod rukama a hlavně mě z nich nebolí tolik oči, jako z některých nahustěných řádků. Na druhou stranu je kniha tlustší, než by původně byla.

Noční lovec je daleko temnější a děsivější než Dívka v ledu. Motiv vraha a celkově jeho chování stojí za myšlenku, která vás ale zamrazí. Profil vraha je oproti Dívce v ledu zcela odlišný až místama psychopatický. 

Kniha Noční lovec se mi nesmírně líbila a i když mě děsila víc, než předchozí kniha, líbila se mi víc. Už se nemůžu dočkat třetího detektivního thrilleru, který vychází až v prosinci a jehož anotaci a obálku naleznete na samém závěru knihy. Pokud jste nečetli Dívku v ledu (a nemíníte to napravit), zkuste alespoň Nočního lovce, protože vážně stojí za to.


2 komentáře

  1. Skvělá recenze! Noční lov jsem taky před nedávnem dočetla a moc se mi líbil. Už teď se nemůžu dočkat Temných hlubin :)
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezky napsaná recenze :) Knihu jsem četla v zimě a líbila se mi víc než první díl, který mě spíše zklamal :)

    OdpovědětVymazat

Albatros