Ben Aaronovitch - autogramiáda a beseda v Praze

Ben Aaronovitch na Náplavce rozdával úsměvy a autogramy



Ben Aaronovitch navštívil Prahu v rámci jeho pěti denní cesty. V úterý 18. července 2017 jsme měli možnost vidět a slyšet autora na Náplavce ve Floating Gallery Avoid v rámci festivalu Na vlnách MKP. Celou akci moderoval scénárista Tomáš Baldýnský. Byla jsem na několika besedách a vždy měli autoři s sebou tlumočníka, což tu ovšem nebylo. Několika lidem to nevyhovovalo, protože nerozuměli všemu, co autor říkal.

Musím se přiznat, že jsem od autora doposud nic nečetla.  Podle toho, co jsem slyšela za ohlasy od přítomných fanoušků jsem pochopila, že je to chyba, kterou brzy napravím. Ben Aaronovitch je známý svým vtipem, který najdeme i v jeho knihách. U nás od něj prozatím vyšly 4 knih (plus jeden komiks) a další budou vycházet.Konkrétně nejnovětjší příběh ze série Petera Granta vychází již 29.září.



Bohužel jsem přišla několik málo minut po začátku, takže nedokáži říct, jak se autor se svými fanoušky přivítal, ovšem celá akce začínala přečtením českého úryvku z počátku knihy, jejíž čtení nebyla náhoda. Jednalo se totiž o první napsanou část, kterou Ben napsal

Tomáš měl pro autora po přečtení připraveno několik otázek po kterých se s tázáním přidali i lidé z publika. Na autogramiádě bylo přes 60 lidí, což je za mě velký počet vzhledem k tomu, že akce neměla tak velkou reklamu, jako jiné které se konají v knihkupectví. Ben odpovídal s humorem a úsměvem na tváři na všechny všetečné otázky zvídavého publika. 

Ještě než se z Bena stal spisovatel, pracoval roky v knihkupectví, kde dle svých slov hodně nakupoval (nedivíme se mu, máme to stejně). A protože si všiml, kolik nových autorů stále vychází a přitom se dobře prodávají, pomyslel si, že napsat knihu přeci nemůže být tak těžké a pustil se do toho. Z počátku to měl hodně těžké, neboť psal vždy večer po práci. Sám tuto dobu nazývá nejnáročnější etapou jeho života, ovšem byl pozitivní a uklidňoval se tím, že je jen otázka času a míry úsilí než knihu vydá. Nikdo nečekal takový úspěch, ani on sám. Všichni z toho byli zaskočeni. 

Co se týče vzniku Řeky Londýna, původně měla být hlavní postavou žena. Jenže psát o hrdince v první osobě nechtěl, jelikož příliš nerozumí ženským myšlenkovým pochodům  (asi jako většina mužů :-) ). Psát o ženě ve třetí osobě zase nechtěli ostatní, a to především vydavatel knihy. Z těchto důvodů změnil svou postavu na muže. Kromě hlavních lidských postav sám říká, že hlavní hrdinou knihy je také Londýn, který má moc rád. Ženské postavy v jeho knihách jsou inspirovány ženami z jeho okolí.

Každému začínajícímu spisovateli radí, aby svým postavám každý přisuzoval schopnosti, jakými oplývá autor, protože on sám takto neudělal. Svou hlavní postavu zaměstnal jako architekta ale sám o architektuře nic nevěděl, díky čemuž musel hodně času strávit průzkumem architektury. Dále radil, aby si autor věřil, že je jeho příběh dobrý, protože tento fakt se silně projeví v jeho psaném projevu. On sám však zavtipkoval, že za své knihy by nezaplatil ani korunu

Několikrát byl na pokraji bankrotu, ale to prý ke spisovatelské dráze patří. Dnes již nepotřebuje osm hodin denně pracovat, je doma, kouká na televizi a hraje počítačové hry. Již přes dva roky píše další knihu, ale měl by ji již brzy dokončit. 

A proč se Ben dal na komiksy? Se smíchem přiznal, že sám má rád komiks. Do těchto knih je nejtěžší dostat atmosféru, a to právě není jeho práce, protože on jen píše zatímco atmosféru dělají kresby. Na něj zůstává jen vymyslet jednoduchou zápletku a triviální dialogy a pak slízne smetanu. 

Jak ale Ben píše? Nejprve si v hlavě rozmyslí hrubou představu začátku, prostředku a konce knihy. Pak píše od začátku ale hodně přeskakuje o několik stran dopředu, někdy napíše jednu větu, někdy odstavec. Jakmile má napsanou 1/4 knihy tak se hned vrhá na psaní konce, aby věděl, kam se jeho postavy mají směřovat. Jenže toto není vůbec snadné, protože jeho hloupé postavy (jak sám řekl) mají vlastní hlavu a mnohdy si dělají co chtějí takže je na Benovi aby závěr přepsal. A to i několikrát během psaní  té knihy.



Autogramiádu jsem si velmi užila, byla to hezky strávená chvilka. Potom jsem si nechala alespoň dvě jeho knihy podepsat. S Benem jsem prohodila jen pár slov, ale byl velmi milý.

Když jsem čekala ve frontě, zeptal se mě jeden přítomný muž, proč si vlastně nechávám knihu podepsat. On se tam ocitl náhodně a nevěřícně kroutil hlavou proč lidé chtějí mít podepsanou knihu od autora.

Jaký je váš názor na autogramiády? Chcete mít podepsanou knihu jen od vašich oblíbených autorů, nebo podle čeho se rozhodujete, zda půjdete na autogramiádu? Díky za vaše názory :-)


Žádné komentáře

Albatros