Recenze - Město duchů

 Správná duchařská kniha vhodná nejen pro mladší čtenáře


Autor: Victoria Schwab
Orig. název: City of Ghosts
Název série: Cassidy Blake
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2018, v ČR: 2020
Počet stran: 296
Nakladatelství: #booklad
Překlad: Elizabet Kovačeva
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Od toho dne, co se Cassidy málem utopila (no, ona se vlastně utopila, ale nerada na to vzpomíná), dokáže odtáhnout Závoj, který odděluje živé od mrtvých... a vstoupit do světa duchů. Dokonce její nejlepší kamarád Jacob je duch. Už tak je její situace dost na pováženou. A to se ještě zhorší.

Když se její rodiče pustí do natáčení televizního pořadu o nejstrašidelnějších místech na světě, zamíří všichni i s Jacobem do skotského Edinburghu, kde se místní hřbitovy, hrady a tajné uličky jen hemží neklidnými duchy. A tehdy Cassidy potká Laru, dívku, která má stejný dar jako ona, a zjistí, že se toho má o Závoji – a sama o sobě – ještě hodně co učit. A bude se muset učit rychle, protože Město duchů je daleko nebezpečnější, než by myslela.

První díl úspěšné série Cassidy Blakeové od mistryně strašidelných příběhů Victorie Schwabová nyní poprvé v českém překladu.
TIPY CO ČÍST V DOBĚ HALLOWEENU


POSTAVY:
Cassidy - dvanáctiletá dívka, která ale působí tak o čtyři roky starší, měla nehodu a od toho dne vidí nemrtvé
Jacob - je to duch a zároveň nejlepší kamarád Cassidy, všude ji doprovází

OBÁLKA:
Jsem moc ráda, že celá trilogie vyšla v originální, červené podobě. Obálka je skvělá, líbí se mi námětem, zpracováním tak i detaily. Myslím, že člověk podle obálky krásně pozná, oč v knize jde. 


MOJE HODNOCENÍ:
Musím se přiznat, že jsem od autorky vždy chtěla zkusit nějakou knihu, ale nějak se stalo, že jsem se s její tvorbu setkala až letos poprvé. Ač mám doma od autorky více knih, začala jsem její middle grade sérií. 
Lidé si myslí, že duchové vychází ven jen v noci nebo na Halloween, kdy světu vládne tma a stěny jsou tenké. Jenže duchové jsou všude. 

Město duchů jsem si vzala ke čtení o Halloweenském víkendu, a byla to ta pravá volba. Už tak dva roky jsem se v tomto čase na knihu chystala, ale bohužel jsem vždy nakonec musela změnit plány. Letos jsem ale knize konečně neodolala a byla jsem nadšená. 

První díl trilogie pro mladší čtenáře je psána velmi jednoduše, má velká písmena, a tu správnou duchařskou atmosféru. Hlavní hrdinka utrpěla vážnou nehodu, kterou přežila, ale odnesla si z ní jistý následek. Od té doby má možnost vidět a cítit duchy. Trošku jí to ale komplikuje fakt, že má rodiče, kteří se o duchy obecně zajímají, a hned v úvodu se spolu s Cassidy dozvídáme, že jedou společně místo odpočinkové dovolené, na pracovní cestu do Edinburgu, natáčet pořad o duších. 

Foťák ležel na nočním stolku s úplně roztřepeným fialovým popruhem a měl prasklý hledáček. Byl poškozený, ale ne zničený. Tak trochu jako já. Trochu výjimečný. Trochu zvláštní. Ne úplně naživu, ale naštěstí ani...

Hledáte skvělou odlehčenou duchařinu, která se odehrává ve Skotském Edinburgu? Zkuste Město duchů. Ač již nějaký ten rok nepatřím do cílové skupiny, byla jsem z knihy nadšená. Bavila mě hlavní hrdinka, které jsem naprosto nehádala její věk. Já si ji v hlavě představovala starší, a upřímně mě mrzelo, vzhledem k jejímu věku, že nemůže vzniknout romantika mezi ní a Jacobem. 

Tak to mezi námi je. On předstírá, že se bojí, i když se nebojí. Já předstírám, že se nebojím, i když se bojím. 

V knize nechybí ani popkulturní narážky na superhrdiny, nebo třeba Harryho Pottera. V závěru knihy najdete jako bonus také rozhovor s autorkou knihy. Rozhodně doporučuji k přečtení, protože se dočtete, co autorku inspirovalo pro tento příběh. Victoria všechna popsaná místa v knize i sama navštívila, a dokonce zjistíte, které duchařské povídačky jsou pravdivé, a které nikoliv. 

Uvidíš a uslyšíš.
Spatříš a pochopíš.
Tohle je to, čím jsi. 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Slovartu. Město duchů zakoupíte na e-shopu se slevou! 



Žádné komentáře

Albatros