Recenze - Celou tu dobu

 Citlivý příběh o ztrátě blízkého člověka a hledání samu sebe

Autor: Rachael Lippincott, Mikki Daughtryo
Orig. název: All This Time
Rok: 2020, v ČR: 2021
Počet stran: 296
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Renata Heitelová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Od autorek nezapomenutelného příběhu Pět kroků od sebe. Kyle a Kimberly jsou na střední škole dokonalým párem a plánují společnou budoucnost, dokud nedojde k tragické autonehodě, po které se Kyle probudí v nemocnici s poraněním mozku. Kimberly nehodu nepřežije. Nikdo v Kyleově okolí nerozumí tomu, čím si Kyle prochází. Až na Marley. Marley se snaží vypořádat s vlastní ztrátou, o které je přesvědčená, že ji zavinila. Když se jejich cesty protnou, Kyle má pocit, že v Marley konečně našel člověka, který pochopí vše, co doposud nikdo nedokázal. Když se společně snaží zahojit své rány, jejich vzájemné pouto i city sílí. Kyle ale nedokáže setřást pocit, že se schyluje k dalšímu tragickému okamžiku, který znovu obrátí jeho život naruby...

POSTAVY:
Kyle - miluje svou přítelkyni Kim, nedokáže si bez ní představit svůj život
Kim - přítelkyně Kyla se kterým chodí už řadu let
Marley - také ztratila milovanou osobu, je uzavřená a nejprve se bojí s Kylem navázat kontakt

OBÁLKA:
Naprosto zbožňuji obálku této knihy, která je převzatá původní. Krásně ladí k předchozí knize od autorek a s lehkostí zobrazuje příběh. 

Volba zpracovat Celou tu dobu jako určitý typ pohádky byla snadná. Jak říká Marley Kyleovi, celý život vyprávíme příběhy, tvoříme je při cestě životem. Někdy jsou to krátké, každodenní chvíle. 


MOJE HODNOCENÍ:
Před dvěma lety jsem přečetla knihu Pět kroků od sebe kterou jsem si naprosto zamilovala. Od té doby jsem netrpělivě vyhlížela co nového od autorek vyjde. A konečně jsme se všichni dočkali.

Ruku na srdce, Pět kroků od sebe byla naprosto perfektní kniha, kterou může jen horko těžko něco překonat. Vím, není to kniha na Nobelovku, ale ve svém žánru je naprosto skvělá. Proto to Celou tu dobu měla daleko těžší. Autorky se opět rozepsaly o citlivém milostném vztahu a jeho velké ztrátě. 

Někdy je na nás, zda si zvolíme žít, nebo zemřít.

Celou tu dobu má naprosto dokonalý námět a zápletku. Jedná se o young adult contemporary velmi citlivého námětu vyprávěný z pohledu mužského hrdiny. Kyle je velmi zamilovaný a citlivý. Jeho ztráta životní lásky ho naprosto zničí a my postupně sledujeme, jak se snaží dát střípky svého srdce znovu dohromady. Novou nadějí mu je záhadná a tichá dívka Marley. 

Ačkoliv vám kniha nastiňuje kam se děj bude dál ubírat, rozhodně neodhadnete, co se se z toho vyklube. Kniha obsahuje hlavně jeden zásadní zvrat, který mě naprosto bavil a mile překvapil. Bohužel se ale autoři rozhodli všechno trošku překombinovat a přidali další zvraty. Za mě by naprosto stačil první a byla bych spokojená. Zejména ten koneční zvrat mě přinutil zakoulet očima. 

Procházel jsem po mnoha cestách, abych našel tento ztracený poklad, tento kousek sebe.

Autorkám se skvěle povedlo vykreslit hlavního hrdinu Kyla. Za celou knihu se vyvíjel a dospíval. Na začátku příběhu to byl jen mladý teenager, ale postupně se zněl stal citlivý a odvážný muž. Celou tu dobu je o lásce, o ztrátě milované osoby a o hledání samu sebe. 

Z toho co se stalo Kim, jsem se poučil - teď vím, že žádný princ rozhodně nejsem. A taky vím, že láska není pohádky, bez ohledu na to, jak dokonale ten příběh zní.


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Káje a Euromedii. Celou tu dobu ulovíte na stránkách Knižního klubu a Luxoru se slevou!

Žádné komentáře

Albatros