Recenze - Stvůra

 Mrazivý detektivní případ z českého prostředí


Autor: Kristýna Trpková
Rok: 2021
Počet stran: 352
Nakladatelství: Kalibr
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

V Holicích je nalezeno surově zbité a rozřezané tělo mladé dívky. Vyšetřování se ujímá výkonná a cílevědomá komisařka Laura Linhartová, nepříliš populární mezi svými spolupracovníky, spolu s novým kolegou Adamem Benešem. Hlavním podezřelým se stává nedávno usvědčený vrah, který má na svědomí podobnou vraždu. Shodné znaky mezi oběma případy jsou sice nepřehlédnutelné, ale brzy se ukazuje, že jde o podobnost pouze zdánlivou. Na scéně se objevuje neznámý vrah číslo dvě a dvojice kriminalistů se pouští do zapeklitého vyšetřování plného nečekaných odhalení.
Každý vyšetřovatel zná ty chvíle, kdy jenom bloudí a tápe v koutech vlastního mozku, v ruce žmoulá nicneříkající indicie, pohrává si s nimi a tuší, že cosi znamenají, nicméně pointa mu pořád uniká.

POSTAVY:
Laura Linhartová - kriminalistka z oddělení násilné trestné činnosti
Adam Beneš - nový kolega Laury, na škole spolu chodili


OBÁLKA:
Mrazivá detektivka si zasloužila opravdu mrazivou obálku, a to se podařilo. 

Bylo náročné spojit si tento přirozený půvab, rozzářenou usměvavou tvář plnou života a pozitivní energie, s šedavým prochladlým nic, bezvládným tělem z pitevního sálu. 

MOJE HODNOCENÍ:
Na knihu mě nalákala sama autorka, když mě oslovila s dotazem, zda bych si nechtěla přečíst její knihu. Přiznám se, že jsem do té doby po anotaci knihy nekoukla. A byla by to velká chyba, protože Stvůra je velmi slibná detektivka a já v hloubi duše doufám, že se jedná o první díl nové série!

Stvůra je původní česká detektivka, což je za mě první velké plus. Hlavní hrdinka Laura mi v ledasčem připomínala Eriku Fosterovou od Roberta Bryndzy. Další žena u policie, která není oblíbená a má v minulosti jisté stíny. Jejím novým parťákem se stává lehce divoký Adam Beneš, který byl v minulosti Lauřiným přítelem. Ač plamen jejich vztahu sežehl čas, líbilo se mi, jak na sebe reagovali nebo jak probíhali jejich rozhovory. Stvůra rozhodně není případ, ve kterém by byl prostor na nějakou romanci.

Život, který doposud žili, už nikdy nebude jako dřív. Všechny společně strávené roky bez milosti smetou ze stolu jako domeček z karet, a bohatě jim k tomu postačí několik slov. 

Nejprve tu máme jednu vraždu a o pár dní se objevuje další vražda. Na jedno malé městečko se toho může zdát najednou nějak moc. A jelikož se jedná o dvě docela podobné vraždy, je na místě dohad, že se jedná o práci jednoho vraha. Ovšem hned záhy se zjistí, že případy spolu nesouvisejí. A tak začíná napínavé vyšetřování

Detektivka je rozdělená na tři části a má různě dlouhé kapitoly. Celá kniha je vyprávěna er-formou ovšem sledujeme osudy a myšlenky především jedné postavy, a to Laury. Jednotlivé kapitoly jsou pojmenovány dny v týdnu, kdy se kniha odehrává. Hlavní hrdinka Laura mi neskutečně sedla. Její uvažování a pracovní nasazení mě bavilo a já se od knihy nedokázala odtrhnout. Četla jsem až do pozdních hodin abych odhalila, kdo je vrah. Sice se přiznám, že jsem vraha odhalila již v polovině, přesto jsem ale se samotným závěrem velmi spokojená. 

Není dopadení vraha jen chabou útěchou? Nic přeci nedokáže odestát to, co se přihodilo. Nic jim už Annu nevrátí. 

Troufám si říct, že Stvůra není pouze čistá detektivka, proto jestli máte rádi thrillery, tuto knihu rozhodně nemůžete minout! 

Za zaslání knihy na recenzi moc děkuji samotné autorce Kristýně Trpkové


Žádné komentáře

Albatros