Recenze - Kletba vítězů

Každé vítězství něco stojí | Někoho čas, život, čest nebo ho postihne třeba kletba



Autor: Marie Rutkoski
Orig. název: The Winner´s curse
Název série: Kletba vítězů
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2014, v ČR: 2019
Počet stran: 352
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Martina Chramosilová
Moje hodnocení: ✶✶✶/a půl

Některá vítězství stojí víc, než jen velký balík peněz... Jako dcera mocného valoriánského generála si Kestrel užívá bezstarostného života. Její osmnácté narozeniny se ale blíží a ji čeká zásadní rozhodnutí: buď se přidá k armádě, nebo se vdá. Když jednoho dne míjí na trhu místo, kde právě probíhá prodej otroků, upoutá její pozornost mladík hrdě vzdorující ponížení, kterému je vystaven. Kestrel se impulzivně pustí do dražby a vyhraje. Vítězstvím však na sebe přivolá kletbu, jejíž následky ji budou stát mnoho. Zakázané přátelství, které mezi nimi záhy vznikne, se stane nebezpečným nejen pro ně, ale i pro celou zemi. Kestrel – představitelka silného národa dobyvatelů a válečníků, a Arin – otrok z pokořeného národa Herranů, se totiž stanou důležitými figurkami ve vysoké politické hře plné intrik, tajemství a zrady…




POSTAVY:
Kestrel - dcera valoriánského generála
Arin - otrok, kterého si kupuje Kestrel

OBÁLKA:
V zahraničí tato série svými obálkami může celkem vzdáleně připomínat Selekci. u nás se Fragment rozhodl pro úplně nové přebaly a rozhodně nešlápl vedle. České obálky jsou moc hezké a pro čtenáře atraktivní. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-


MOJE HODNOCENÍ:
Na sérii Kletbu vítězů jsem slyšela ze zahraničí samou chválu. Vždy mou pozornost upoutávaly jejich obálky. V Čechách se série dočkala vlastních obálek a krásného hardbacku. Po přečtení anotace jsem věděla, že si knihu potřebuji přečíst. Doma jsem ji měla od září a dostala jsem se k ní až v červnu.

Kletba vítězů je young adult příběh z nového světa, který ale nemá žádné fantasy prvky, což mi opravdu hodně vyhovovalo. I když to nebylo nijak specifikováno, celý děj jsem si v hlavě představovala jako takový středověký Řím nebo Řecko. Možná to bylo dražbou otroků nebo politickou situací, nevím, ale já si to užívala a opravdu mě ten svět bavil.

Kestrel je naprosto skvělá hrdinka, kterou nemáme vůbec chuť profackovat. Jsem ráda, že konečně v tomto žánru máme hrdinku, která se chová normálně. Na začátku je postavena před nelehkou situaci - musí se rozhodnout, zda narukuje do armády nebo se provdá. Jinak to v jejich zemi nejde. Naštěstí má ještě nějaký čas. Jednoho dne jde na trh a neplánovaně se dostane k dražbě otroků. Jeden okamžik jí stačí na to, aby si jednoho otroka koupila. Arin se tak stává jejím otrokem. Ale kdo je ten tajemný a urostlý mladík? Je to opravdu jen kovář?

Asi všem, kdo někdy četl nějakou young adult sérii je jasné, že mezi Arinem a Kestrel dojde k milostnému vzplanutí. Ovšem pokud se obáváte silného a přeslazeného příběhu, nemusíte se nijak děsit. Ani se nemusíte obávat milostného trojúhelníku, takže si můžete oddechnout. Upřímně nemám ráda milostné trojúhelníky, kterých je všude dost. Přijde mi, že už se tato klišoidní zápletka stává základním kamenem všech young adult fantasy, což mi přijde dost smutný. Je přeci tolik možných zápletek, tak proč všude cpát jedno a to samé? 

Ačkoliv se mi kniha četla opravdu dobře, nemohu popřít, že celý příběh na mě působil dost prvoplánově. Nějak se autorce nepovedlo mě něčím překvapit nebo šokovat. Na druhou stranu ale zase musím pochválit, že se v knize zabývala tématy, které v jiných knihách z tohoto žánru neobjevují. Zatímco v jiných knihách se řeší především válka, tady se řeší také, větší prostor dostávají otroci, život poddaných nebo potřebné množství surovin. 

Rozhodně jsem zvědavá, jak se tato série bude dál vyvíjet. 

14 komentářů

  1. Ja som dnes dočítala túto knihu a musím povedať, že sa mi veľmi páčila. Nebola akčná ani prekvapivá, ale vykompenzovali to príjemné postavy a rýchly dej.

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, české obálky téhle série se mi taky moc líbí. Na Kletbu ale slýchávám dost rozporuplných názorů, takže moc nevím, co čekat :D Jednou se k tomu snad taky dostanu. Konečně taky kniha, kde se nutně neřeší jen milostný vztah :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes mám za sebou i druhý díl a musím bohužel konstatovat, že pokud sérii nezachrání překvapivý zvrat ve trojce, budu z celé série docela zklamaná :-( Jednička byla dost super, ale dvojka mi to zprotivila :-(

      Vymazat
  3. Obálky této série jsou vážně nádherné, jen stále nevím, zda se mám do příběhu pouštět. :/ Zatím dávám přednost jiným knížkám, tak uvidím, zda se k ní někdy dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Být tebou, tak asi počkám, až se k nám dostane trojka a ta by mohla rozhodnout, zda se do toho pouštět. Po slabé dvojce bohužel nemohu tolik doporučit :-(

      Vymazat
  4. Obálky jsou krásné. Co se týče knihy samotné, tak ještě váhám s tím, jestli se do ní pustím. :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálky jsou dokonalé, a to nemluvím o jejich hebkosti na dotek :D

      Vymazat
  5. Obálky sú úplne nádherné, to je pravda. A knihe som ja tuším dala 4*, celkovo mi sadla a som zvedavá akým smerom sa to bude uberať :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kdy se pustíš do druhého dílu? Mě dost mrzí, že se mi dvojka nelíbila :_( asi jsem čekala něco jiného. bohuzel

      Vymazat
  6. Moc se mi líbí grafika této knihy, ale mám pocit, že je podobná naké knize.
    Tato kniha božel půjde mimo mě, ale zní dobře 😉

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je docela podobná Jiskře v popelu :-) Do třetího dílu asi už nepůjdu :-( bohužel

      Vymazat
  7. Mně se ta česká obálka prostě nelíbí. :D
    Já jsem si knihu pořídila jen díky Báře, která mě svým nadšením k tomu překecala, a pak jsem ji přečetla dřív jak ona a byla jsem z toho pěkně zklamaná.
    Vůbec jsem nepochopila ten svět, tu 'kletbu vítězů', romantika, tak to bylo fakt něco strašného, a fakt, že si ho vybrala jen proto, že krásně zpívá?
    No, myslím, že do pokračování se hrnout nebudu, ale pokud ty ano, budu se těšit na tvůj názor. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednička byla fajn, dvojka byla špatná až tak, že vůbec nevím, zda budu pokračovat :-( A z obálek asi ta třetí bude nejhezčí :-) Ale chápu, že se ti nemusí líbt a je to dobře. Sto lidí, sto chutí :-)

      Vymazat

Albatros