Recenze - Stíny nad zálivem

DVĚ ŽENY ZAMILOVANÉ DO JEDNOHO MUŽE | DVĚ DĚTI | DVĚ ZMIZENÍ




Autor: Lucy Clarke
Orig. název: Last seen
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2017, v ČR: 2018
Počet stran: 370 stran
Nakladatelství: Cosmopolis (Grada
Překlad: Alena Peisertová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶/a půl


Před sedmi lety unese dva desetileté chlapce proud příliš daleko od břehu. A na pevninu se vrátí jen jeden…


Sářin syn Jacob sice před sedmi lety přežil, ale na své narozeniny, v den neblahého výročí, zmizí beze stopy. Postupně se začínají vynořovat nová i stará tajemství a komunitu na poloostrově Sandbank plíživě ochromuje napětí a nezodpovězené otázky. Sára je stále více a více zoufalá a přestává věřit všem, které zná a kterým dosud důvěřovala – a dobře dělá…



Co se vlastně před sedmi lety událo? Jak to, že v komunitě, kde se pořád někdo dívá, zrovna tehdy nikdo nic neviděl?

Kdo všechno a proč má důvod tajit, co se doopravdy stalo?



POSTAVY:
Sára - matka Jacoba, snaží se být dobrou manželkou a nejlepší kamarádkou Isle
Isla - v devatenácti ztratila matku, opustila Nicka a začala nový život, 
Nick - manžel Sáry, 
Jacob - syn Sáry, jeho nejlepší kamarád byl Marley, 
Marley - syn Isly, zmizel v moři když mu bylo deset, v nebezpečí byl spolu s Jacobem, ale zachránili jen Jacoba

OBÁLKA:
Viděla jsem originální obálku, která vyobrazuje dvě chatky a dva chlapce. Původní obálka o příběhu poví asi více ale já jsem s tou naší také spokojená. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ: 
-

MOJE HODNOCENÍ: 
Už na první přečtení mě nesmírně zaujala anotace. Dva chlapci unesl proud daleko od břehu. zachránit se podařilo jen jednoho. O sedm let později, přesně na den, zmizí beze stopy i ten druhý. 

Sára a Isla jsou hlavní dvě hrdinky této knihy. Dvě největší kamarádky si prošly smutnými obdobími. Zatímco Sáře v dětství zemřela sestřička, Isla ztratila svou matku ve svých devatenácti letech. Obě tyto stíny minulosti poznamenaly. Ovšem šly dál. 

Isla se rozhodla cestovat a za sebou nechala i vztah. Nick zůstal sám a později se zamiloval do Sáry. Obě kamarádky to ovšem nijak nerozdělilo. O pár měsíců později obě otěhotněly a následně porodily syny. Sára Jacoba a Isla Marleyho. Oba chlapci spolu trávili celé léto a nesmírně se přátelili až do doby, než se Marleyho nepodařilo zachránit. Po sedmi letech, zmizí beze stopy také Jacob. Nastupuje policie a v našich hrdinech se začínají probouzet výčitky svědomí. 

Stíny nad zálivem jsou nesmírně zajímavým psycho-thrillerem. Kniha je vyprávěna střídavě z pohledů Sáry a Isly. Zatímco Sářiny kapitoly nám vyprávějí hrůzy přítomnosti spojené se zmizením Jacoba. Kapitoly z pohledu Isly nám postupně odkrývají minulost, dětství obou chlapců a postupně se přibližují současnosti. 

Knihy, které jsou vyprávěny pomocí střídání časových rovin mě nesmírně baví. Stíny nad zálivem tedy nebyly výjimkou. Autorka příběh vymyslela opravdu dobře a krásně zakomponovávala postupné detaily, které společně vytvořily krásný celek. 

Co se začne zle nemůže dopadnout dobře. I takto bych vyhodnotila osudy jednotlivých postav. Ovšem tímto faktem nemyslím knihu, protože ta se mi velmi líbila. Čekala jsem průměrný thriller, ale dostala jsem skvělý thriller, kvůli kterému jsem dlouho nemohla spát. Knihu jsem přečetla za tři dny, ale kdybych měla více prostoru, rozhodně bych ji stihla přečíst rychleji.

Správný psycho thriller, který vás donutí k zamyšlení. Půl hvězdičky jsem strhla za jednu klišoidní zápletku, kterou kdyby autorka vynechala, rozhodně by to nebylo na škodu. Ovšem po dočtení vám tato zápletka přijde zcela přirozená. 

Sára a Isla. Dvě hrdinky, které jsem si příliš neoblíbila. Isla mi přišla taková lehce povrchní a i když mě nesmírně mrzela její ztráta, měla se o svého chlapce více starat. Preferovala volnější přístup výchovy a pak stačilo pár minut a vyhasl malý život. Sára mi naopak byla zprvu sympatičtější, ovšem když jsem se dočetla, že obě kamarádky chodily se stejným mužem, nějak jsem změnila názor. Ovšem i tak mi byla Sára blíž než Isla. 

Závěr? Poslední kapitoly jsem doslova hltala a nemohla pochopit, co se to děje. Každý další kapitola byla čím dál tím složitější. Po dočtení jsem okamžitě děj musela povyprávět příteli, protože to, co se stalo bylo neskutečné.

Zápletka mě sice na okamžik napadla, ale každou další stranou se mé teorie měnily a měnily. Kniha mě bavila a rozhodně mě mile překvapila a já vám ji mohu jen doporučit. V závěru mi bylo líto Sáry, ke které osud a hlavně autorka v závěru nebyla moc spravedlivá. 


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Gradě - Cosmopolisu. Knihu Stíny nad zálivem objevíte na stránkách Cosmopolisu



2 komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Tohle vypadá vážně zajímavě, pořádné psycho-thrillery mám ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Opravdu to bylo skvělé a napínavé. Rozhodně to vybočuje z řady psycho-thrillerů :-)

      Vymazat

Albatros