Svět knihy 2018

NEJVĚTŠÍ KNIŽNÍ VELETRH | SVĚT KNIHY 2018 | POT A KREV


Milovníci knih, akcí, slev a hlavně komiksů si nenechali ujít největší český knižní veletrh Svět knihy. Celkem jich bylo 46 000 což je zároveň i rekordní počet návštěvníků všech ročníků. Na ploše 3.495 m2 se rozprostíralo celkem 208 stánků. 


V osm ráno dne 12. května nastal den D. Konečně se po roce opět konal Svět knihy, který jsem si samozřejmě nemohla nechat ujít. Ačkoliv se veletrh konal již třetí den, bohužel jsem kvůli pracovním povinnostem nemohla dorazit dřív. 

Jelikož jsem byla na Světě knihy i vloni, věděla jsem, co čekat a na co se připravit. O radách jak se na veletrh připravit píši úplně dole :-)

Na Světě knihy jsem se setkala s mými oblíbenci z knižní sféry. Jsem nesmírně ráda, že znám tolik báječných lidí!

Jakmile vyšel program veletrhu, okamžitě jsem si ho pročetla a vypsala si, co nesmím zmeškat. Poté už byl program celkem ovlivněný besedami a autogramiády, které jsem nechtěla promeškat. Poštěstilo se mi ukořistit celkem tři podpisy (vlastně čtyři). Martin Hilský, jehož jméno je často spojováno s Williamem Shakespearem, protože právě jeho překladatelské schopnosti dokázali převést Shakespearovské dílo do českého jazyka tak bravurně, že pokud stále váháte nad čtením Shakespeara, potom radím obstarat si právě překlad od Martina Hilského. V loňském roce jsem si jeho knihu zapomněla vzít s sebou, ale letos jsem to napravila. Navíc jsem s překladatelem prohodila i několik slov a tento pán je opravdu nesmírně milý a vzdělaný.

Konečně se mi podařilo pořídit si Hanu od Aleny Mornštajnové (bohužel jen v paperbacku). Jelikož autorka měla také besedu a následnou autogramiádu, nemohla jsem to minout. Autorka byla milá a já jsem na Hanu nesmírně zvědavá. Doufám, že se mi bude také líbit. A poslední podepsanou knihou se stalo Terapie sdílením, kterou mi podepsalo autorské duo Ester Geislerová a Josefína Bakošová. Ze všech podepsaných knih mám nesmírnou radost.

A jak jsem si veletrh užila já? Samozřejmě jsem byla nesmírně nadšená a přešťastná zároveň. Na jednu stranu jsem smutná, protože mě čeká celoroční čekání na další, na druhou stranu si moje peněženka potřebuje odpočinout.

Svět knihy je provařený svými výhodnými akcemi a slevami. Samozřejmě jsem neodolala a vlastně popravdě jsem na veletrh zabrousila už s předem připraveným nákupním seznamem knih, které jsem si plánovala pořídit. A musím se přiznat, že až na jednu jsem si pořídila všechny knihy, které jsem chtěla a samozřejmě něco navíc.

Co jsem si neplánovala pořídit ale neodolala jsem? 

Blogeři od Slovartu dostávali nádhernou látkovou tašku, na které je vyobrazena nejnovější kniha od Patrika Nesse - Nejdelší den Adama T, Sama nejsem jejich blogerka a tudíž jsem ji nedostala. Ovšem na jejich stánku ji prodávali za 199,- takže jsem neodolala. Doma sice pár látkových tašek mám, ale Slovart je pověstný svými pevnými a krásnými taškami, takže koupě nelituji.

Dále měli ve stánku Euromedia v akci kuchařku od Romana Vaňka - Kuře a to za pouhých 149,- takže jsem ji tam prostě nemohla nechat! Pokud máte rádi kuchařky s fotografiemi, moc vám jeho knihy doporučuji. Já z ní vařím několik receptů a všechny mi moc chutnaly. Dále jsem si z tohoto stánku domů odnesla dvě v současné době nejpopulárnější "Odeonky", a to Ohníčky všude kolem a Cop. Na obě samozřejmě bude recenze. Kvůli autogramiádě jsem si pořizovala také Terapii sdílením. A poslední knihu jsem si konečně pořídila Ztracené světlo, po kterém jsem pokukovala už tolik týdnů!

Bohužel jsem měla spadeno na Ready player one s filmovou obálkou, ale když jsem si pro ní dodatečně šla, už nebyla. Zde platí rčení kdo pozdě chodí, sám sobě škodí. Ovšem já si tu knihu prostě pořídím a tečka! 

Záchranou na veletrhu byl stánek Joty, kde jejich blogeři dostávali záchranné vějířky, bez kterých bych v tom horku dočista odpadla. Dále jsem si konečně dokoupila poslední díl Sirotčince - Podivné děti. 

Z Albatrosmedia jsem si domů přinesla novinku Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky. U Arga jsem si zakoupila Příběh služebnice, podle které v nedávné době běžela premiérová druhá řada velmi oblíbeného seriálu. Jak na knihu, tak na seriál se nesmírně těším. Hanu jsem si pořídila u Hostu a poslední pro mě povinnost byl komiks. Po dlouhém bádání to vyhrála Wonder woman, kterou jsem i přečetla.


Celkem jsem si domů odnesla 8 nových kousků + jednu novou kuchařku a jeden komiks. Ani jedné koupi nelituje a nesmírně se těším, až se pustím i do ostatních knih.

Za rok půjdu zase. Už teď se moc těším





V nabitém programu nechybí ani množství besed. Letos poprvé byla součástí programu také Humbook stage, která ale fungovala pouze v sobotu. Našli jste ji v samostatném stanu v areálu u hlavního vchodu. 


Velmi mě bavila beseda o LGBT tematice, kde nechyběli ani naši autoři.







Jak přežít veletrh? 
- obléct si něco pohodlného a hlavně lehkého. Celý veletrh je uzavřený a bohužel nemají pořešenou klimatizaci, takže se někomu může snadno udělat nevolno
- dostatek financí v hotovosti, ne všude totiž berou karty (zejména občerstvení) 
- batoh nebo velkou tašku; samozřejmě je možnost uložit si věci do šatny

Negativa veletrhu:
- obrovské množství lidí (zejména v sobotu)
- knihy kam se podíváš, takže se jen těžko odolává jejich koupi
- hrozné vedro a nedýchatelno



2 komentáře

  1. Krásný článek byl to moc fajn den<3

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný článek :) Když jsem ho četla úplně jsem vzpomínala na to, jak jsem tam byla taky :) jen ve všední den, takže jsem tam nikoho nepotkala :) ale už se těším za rok :)

    OdpovědětVymazat

Albatros