Recenze - Mořeplavec

Vydejte se na dobrodružnou plavbu za svým srdcem



Autor: Diana Gabaldon
Orig. název: Voyager
Název série: Outlander
Pořadí v sérii: #3
Rok: 1993; v ČR 2017
Počet stran: 1142
Nakladatelství:Omega
Překlad: Jana Novotná
Moje hodnocení: ✶✶✶
Claire se dozvěděla, že její manžel James Fraser nepadl u Culledonu, jak se milně domnívala. Neví, zda se má radovat nebo být nešťastná. Uběhlo dlouhých dvacet let, co se neviděli, oba se museli změnit a hlavně naučit se žít bez sebe. Claire má navíc s Jamiem dospělou dceru Briannu, kterou by musela opustit aby se mohla pokusit vrátit za svou láskou. 

Na Claire čeká nejtěžší rozhodnutí ze všech dílů - rozhodnutí mezi manželem a dcerou, dvěma největšími láskami jejího života. Mimo to sledujeme jak prožíval dvacet let Jamie. Jeho životní pouť přes vězně a vyvrhela, který se musel skrývat až k tiskaři. 

Claire se rozhodne vrátit za svou láskou, ale uvědomuje si, že to nejtěžší nebude přejít přes kameny...


 Recenze na Cizinku a na Vážku v jantaru


POSTAVY:
Claire - lékařka, odvážná žena, která nikdy nezapomněla na svou lásku
James "Jamie" - psanec, jenž se nikdy nevzdává
Brianna - dcera Jamieho a Claire, postupně se dozvídá pravdu o svém původu
Roger - zamiloval se do Brianny, pomáhá s Claire pátrat po Jamiem, je to historik
Frank - roky žil s Claire v přátelském manželství, Briannu hluboce miloval

OBÁLKA:
Omega vydala Mořeplavce opět s filmovou obálkou. Musím pochválit krásnou modrou barvu, která je pro Mořeplavce víc než typická. Dále se mi moc líbí fotografie na titulce, která ukazuje křehkost a zároveň blízkost Jamieho a Claire. Na druhou stranu mi tam chybí loď, neboť většina knihy se odehrává na moři. 

FILMOVÉ (SERIÁLOVÉ) ZPRACOVÁNÍ:
Ze třetí řady seriálu, který je natočen podle této knihy, jsem doposud viděla asi šest dílů, které se mi líbily. Ovšem vidím několik míst, které jsou natočené jinak, než jak tomu bylo v knize. A podle druhé poloviny knihy věřím, že těch rozdílů bude čím dál víc. Ovšem to nic nemění na faktu, že se mi seriál  líbí. 



MOJE HODNOCENÍ:
Po Cizince a Vážce v jantaru konečně připlouvá Mořeplavec! Nejočekávanější kniha tohoto roku, alespoň pro mě. Nemohla jsem se dočkat opětovného shledání Jamieho a Claire, které na sebe ale nechalo dlouho čekat. Kniha se prodává v průhledné folii a díky tomu si domů přineset knihu v perfektním a neopatlaném stavu. Hned po otevření jsem ucítila tu jedinečnou vůni, kterou tyto knihy mají.

Diana Gabaldon má neskutečnou fantazii a mimo to i historický přehled. V Mořeplavci posouvá hranice daleko dál a my se tak dostáváme až na Jamaiku. 

Claire a Jamie už nejsou mladí novomanželé, ale rodiče dospělé dívky Brianny. Oba si během 20 let odloučení prožili své. Zatímco Claire se zabydlela v Bostonu se svým prvním manželem Frankem, Jamie na tom byl hůř. Claire se vrátila do své doby, kde žila v daleko přijatelnějších podmínkách. Ovšem soužití s Frankem nebyl žádný med. Claire zpočátku odmítala jakékoliv dotyky Franka, ale po narození Brianny se její tělo nedokázalo bránit teplu mužského těla. Ovšem i přesto, že dříve milovala Franka, její srdce už mu nepatřilo. A tak po několika letech mezi nimi dochází k trvalé trhlině. Frank začíná žít dvojím životem a Claire věnuje všechen čas své lékařské kariéře a Brianně. 

Jamesův život byl drsnější. Nejprve jen o vlásek unikl jisté smrti, potom trpěl několik let ve vězení, kde poznal lorda Johna Greye. Právě postava Johna je novou posilou příběhu, která nabízí víc, než se na první pohled zdá. Tento mladý muž, který se vlastně poprvé objevil už ve Vážce v jantaru, se znovu setkává s Jamiem. Oba se nejprve nepoznávají. John nejprve nemůžu rusovlasému psanci přijít na jméno ale později podléhá jeho kouzlu, a to doslova. Diana umí šokovat a nebojí se psát o láskách mezi mužem a ženou, ale i mezi lidmi stejného pohlaví. Nejprve jsem se tohoto "zádrhelu" trochu obávala, ale posléze jsem si Greye docela oblíbila. Ovšem nebojte se, že by Jamieho srdce kdy mohlo zradit Claire.

Opětovné shledání Jamieho a Claire bylo romantické a místama až komické. Já se ho nemohla dočkat, neboť na sebe nechalo dlouho čekat. Oba zestárli, ale jejich srdce zůstala stejná.

Další chválou je i návaznost knih, neboť všechny knihy na sebe krásně navazují. Kniha je neskutečně čtivá a kdybych nemusela chodit do školy a do práce, četla bych ji v jednom kuse. Příběhem proplouváte ani nevíte jak. Kniha vás ani na chvilku nepustí. Moment překvapení střídá dobrodružství a naopak. Čeká nás ještě dlouhá pouť, než se dozvíme vše, čím si hrdinové za ta dlouhá léta prošli a přitom budeme sledovat sled událostí, které spolu prožívají.

Musím podotknout, že Diana se s Jamiem vůbec nemazlila. Obecně postavy dostávají hodně ran osudu a i Claire ale přijde mi, že ona ze všeho vychází nejlépe. Nejvíce líto mi bylo Franka. Ten nejen že ztratil svou lásku, navíc v boji, kdy svého soka nemohl ani osobně poznat. Stín jeho rivala stál v manželství s Claire jako zle postavný kůl v plotě. Frank se snažil s Claire znovu sblížit, ale nepodařilo se. Jeho život byl plný utrpení.

Mořeplavec má své jméno už jen díky tomu, že se její většina odehrává na moři. Tam naše hrdiny čeká nejedno dobrodružství. Je pravda, že mám radši části z pevniny než na moři a chvílemi to bylo až zdlouhavé, i přesto jsem si četbu užila.

Ráda bych na knize a obecně na sérii našla i nějaká negativa, ale to se mi nedaří. Snad jen dlouhé čekání na další díly. U této série není obrovský počet stran ke škodě, naopak.

Proč se ponořit do série Cizinka? Tuto knihu je docela oříšek žánrově zařadit. Jedná se o román, který na svých stránkách odkrývá neskutečný milostný příběh, ale mimo to, je to historický román založený na důležitých faktech skotské historie. Cestování časem přes kameny Craigh Na Dun je zase prvkem sci-fi.

Mořeplavce zakoupíte ZDE
Děkuji moc Knihám Omega a Knihy Dobrovský za zaslání recenzního výtisku.

4 komentáře

  1. Výborná recenze a krásné fotky :) Mořeplavce mám doma a už ho začínám číst :) Zatím jsem nadšená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky! jeé tvá slova mě vždy tak moc potěší <3 Už se těším na tvou recenzi :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze, knihu mám doma a jen co dočtu Vážku v jantaru vrhnu se na ni. :)) Autorka je prostě výborná vypravěčka. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze. Mořeplavec se mi moc líbil a ještě teď jsem z něj trochu vyřízená, navíc jsem začala koukat na seriál. :D

    Měj se krásně!
    http://vysvobozena.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Albatros