Recenze - Dům v Blankytně modrém moři - audiokniha

 Fantasy o nadpřirozených dětech, lásce a krásném světě


O čem je Dům v Blankytně modrém moři

Magický ostrov. Tajný úkol. Nebezpečné tajemství.
Linus Baker vede tichý, osamělý život. Je mu čtyřicet a žije v malinkatém domečku s ďábelskou kočkou a sbírkou starých elpíček. Jako sociální pracovník na oddělení péče o magickou mládež se celé dny stará o dobro dětí ve vládních sirotčincích.
Když si Linuse nečekaně předvolá nejvrcholovější management, obdrží velmi zvláštní a přísně tajný úkol – odcestovat do sirotčince na ostrově Marsyas, kde žije šest nebezpečných dětí: zahradní trpaslice, lesní víla, vyvern, neidentifikovatelný zelený sliz, špicodlak a Antikrist. Linus musí překonat strach a zjistit, jak pravděpodobné je, že by mohly přivodit konec světa.
Jenže děti nejsou jedinou záhadou na ostrově. Jejich opatrovatelem je totiž šarmantní a tajemný Arthur Parnassus, který udělá cokoli, aby své svěřence ochránil. Když se Arthur a Linus začnou sbližovat, vyplují na povrch dávná tajemství a Linus se musí rozhodnout, zda má dětem i Arthurovi zničit domov, nebo přihlížet, jak se svět ocitá v plamenech.
Dům v blankytně modrém moři je okouzlující, mistrně vystavěný příběh o cestě a hlubokém prožitku, jakým je nalezení neobvyklé rodiny na nečekaném místě – a poznání, že do té rodiny také patříte.

INFORMACE O NOSIČI:
Stopáž: 14 hodin, 43 minut
Interpreti: Saša Rašilov
Nosič: mp3
Nakladatelství: Audiotéka, Fantom Print, conQueer
Mobilní aplikace: Audiotéka
Rok vydání: 2021

POSTAVY:
Linus Baker - osamělý čtyřicátník, který žije s kočkou; pracuje jako sociální pracovník na oddělení péče o magickou mládež
Arthur Parnassus - opatrovník dětí na ostrově Marsyas


OBÁLKA:
Knihy T J Klune u nás naštěstí vycházejí s původními obálkami, které si ponechala i audiopodoba. Jsou krásně barevné, nevšední a plné detailů, takže vám potrvá opravdu dlouho, než na ní najdete všechny detaily. 


MOJE HODNOCENÍ:
Když vloni vyšla v papírové podobě Dům v Blankytně modrém moři, každý kdo ji četl si ji zamiloval. Nejprve jsem si myslela, že knize odolám, ale čím víc jsem se bránila, tím větší byla má zvědavost přijít na to, čím je tato kniha tak mimořádná.

Letos se mi podařilo navázat spolupráci s Audiotékou, a já si pro první recenzi nemohla vybrat lepší titul, nežli právě Dům v Blankytně modrém moři, kterou namluvil skvělý Saša Rašilov. Už jen poslech sám o sobě mě bavil, a to jsem se ještě nedostala ke chvále samotného příběhu

Děj mi připomínal Sirotčinec slečny Peregrinové a Harryho Pottera, proto věřím, že pokud jste fanoušci těchto dvou sérii, Dům si bezesporu zamilujete. Je to příběh, který u nás nemá obdobu, a já po jeho dočtení naprosto chápu, proč se do knihy všichni natolik zamilovali. 

Audiokniha má necelých 15 hodin k poslechu, které vám ale utečou jak nic. Saša Rašilov perfektně ztvárnil jednotlivé postavy, měnil tón hlasu u jednotlivých postav, a v jeho podání to bylo skvělé i kdyby knižní předloha pokulhávala, což tomu tak nebylo. 

Linus je osamělý čtyřicátník, který sice dělá svou práci opravdu dobře, ale nijak se nevymyká z davu. Nikdo si nepamatuje jeho jméno, je pro ostatní prakticky neviditelný. Žije se svou kočkou a vášní pro vinylové desky. Proto ho velmi překvapí, když dostane opravdu mimořádný úkol, který ho vysílá na cestu na ostrov Marsyas. 

Zatímco Linusův svět je šedivý a ponurý v rouchu úředničiny, život na ostrově je jeho naprostým opakem. Je plný barev, života, dobrodružství, a ač je Linus ze svého úkolu nejprve nepříjemně zaražen, později si k místu, a především k dětem samotným začíná dělat vztah. Střet těchto dvou světů ovšem přináší mnohem více, než si Linus kdy mohl pomyslet. 

Při čtení jsem se smála, zasnila a dokonce si i pobrečela. Příběh není plný akčních scén nebo přílišných zvratů, za to jeho atmosféra vás jistě pohltí. Dům v blankytně modrém moři je o hledání samu sebe, o lásce, o smyslu života. 

Za poskytnutí audioknihy na recenzi moc děkuji Audiotéce. Dům v blankytně modrém moři si poslechněte na Audioteka.cz


Žádné komentáře

Albatros