Recenze - Holubice a had

Válka mezi lidmi a čarodějnicemi | Muži tzv. chasseurové se pouští do bitvy


Autor: Shelby Mahurin
Orig. název: Serpent & Dove
Série:  Holubice a had
Pořadí: #31
Rok: 2019, v ČR: 2020
Počet stran: 464
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Petra Miketová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

Navždy spojeni, aby se milovali, ctili… nebo shořeli. První ze tří dílů čarodějnické fantasy.

Louise le Blancová před lety uprchla od všeho, co znala, a skryla se v ulicích Cesarine. Odvrhla svou magii a začala přežívat jen díky tomu, co se jí podařilo ukrást. Čarodějnice jako Lou tady lidi loví. Bojí se jich. A upalují je. Reid Diggory zaslíbil svou duši církvi jakožto chasseur a celý život žil podle jediného přikázání: nenecháš čarodějnici naživu. Jeho cesta se s Louinou nikdy neměla zkřížit, ale zákeřný úskok je donutí k nemožnému spojení: svátosti manželství. Válka mezi čarodějnicemi a církví je prastará a Louini nejnebezpečnější nepřátelé přináší osud horší než oheň. Dívka nedovede potlačit své stále se prohlubující city ani změnit podstatu svého bytí – musí se tedy rozhodnout. A láska, ta z nás všech dělá hlupáky.
Řekl jsem ti, abys zůstala ve Věži."
"A tys čekal, že tě poslechnu?"

POSTAVY:
Louise le Blanc - je čarodějka, která uprchla od své matky, svou magii získává ze země a patří mezi tzv. La Dame Blanches (Bílá paní), je odvážná, chytrá, sarkastická
Reid Diggory - lovec čarodějnic neboli chasseur, nemá rodiče, byl zamilovaný do dívky, ale ta se ho kvůli jeho poslání zřekla, je čestný a tvrdohlavý

OBÁLKA:
Zlatý motiv na obálce je nesmírně poutavý a zajímavý. Tato obálka se jistě řadí k jedněm z nejhezčích knih. Jsem velmi zvědavá, jak bude finální verze vypadat, ale už teď vás mohu nalákat na to, že se bude jednat o hardback. 

"Jsme lidé. Od počátku věků bylo údělem muže odolávat pokušení žen. I dokonalá Eva v rajské zahradě svedla Adama k hříchu."


MOJE HODNOCENÍ:
O knize jsem poprvé uslyšela od Míši, která nám knihu představovala na jarní Albatros merendě. Ihned jsem zahořela touhou si knihu přečíst. Proto jsem velmi ráda, že se ke mně dostala s předstihem reading copy! Kniha oficiálně vychází 9.dubna a vy byste jí rozhodně neměly zmeškat! 

Holubice a had je fantasy série, která původně měla čítat pouze dva díly, ale v uplynulých dnech se autorka nechala slyšet s prohlášením, že série bude nakonec trilogií. Sama z toho zatím nejásám, jelikož podobné natahování sériím jen škodí, ovšem uvidíme. Nechme se překvapit, neboť první díl z této série byl naprosto fantastický! 

Naděje nemá se smrtí nic společného. Smrt je smrt.


V zemi Belterra a městě Cesarine se odehrává děj celého příběhu avšak časově je neurčený. Není to příběh ze současnosti, spíše jsem si představovala takové patnácté nebo šestnácté století soudě podle zvyků, technologií a myšlenek. Hlavní hrdinka, čarodějnice Louise utekla od své matky a již dva roky se před ní skrývá. Pro své bezpečí skrývá svou magii, kterou se snaží nevyužívat, aby ji nemohli odhalit. Pokud někdo použije magii, zůstane její zápach viset ve vzduchu. 

Čarodějnice a jejich svět je v této knize nesmírně zajímavě a originálně zpracován. Čarodějnice tu jsou prezentovány a vnímány spíše záporně. Další jiná nadpozemská stvoření v této knize také nenajdete. V boji proti čarodějnicím již roky vládne arcibiskup, který si staví svou tzv. armádu chasseurů, kteří ctí pravidlo, že ani jednu čarodějnici nenechají naživu. Počet členů je přesně daný a nového člověka lze přijmout pouze tehdy, pokud někdo z řady chasseurů zemře. Čarodějnice se upalují na kůlu. 

Reid Diggory je velmi čestný muž, který bojuje s čarodějnicemi. Ve své duši ukrývá smutek po své velké lásce. Jednoho dne při honu na čarodějnici se dostane do kompromitující situace s Louise, kterou všichni považují za zlodějku. Pro záchranu obou je k dispozici pouze jediná možnost a to sňatek. Reid kvůli tomu nepřijde o svou pověst a práci a Louise nestráví zbytek svého života ve vězení. Navíc bude chráněna a nikoho by ani ve snu nenapadlo, že si čarodějnice vezme svého nepřítele. Pod lampou je největší tma. 

Louise a Reid jsou dva nepřátelé, aniž by to vlastně tušili. Louise je čarodějnice a Reid je lovec, jenže on netuší, kým jeho žena ve skutečnosti je. Ačkoliv se oba zprvu příliš nemusí a zpočátku si vůbec nedůvěřují, postupně se učí společně žít a zjišťují, že nejsou až tak špatní. Reid chce svou ženu chránit, což je věc, kterou Louise za svůj život nepoznala. Louise má velmi ostrý jazýček a svého muže ráda provokuje. Můžete se těšit na spoustu skvělých dialogů mezi nimi.

"Tak proč si to udělal?"
"Protože ses zeptala. Protože jsi moje žena, a jestli si někdo zaslouží vědět o mně to nejhorší, jsi to ty."
"Tak to se neboj, protože to už o tobě vím."
"Nápodobně."


Příběh je vyprávěn ze dvou úhlů pohledů, tedy Reida a Louise, kteří se střídají různě po kapitolách. Musím říct, že mi to naprosto vyhovovalo. Poznala jsem skvěle mysl obou hrdinů a navíc je krásně znát, jak se pomalu rodí vzájemné sympatie. Slow burn což je tzv. pomalu rostoucí romance, která je velkou podstatou tohoto příběhu, roste pomalu ale rozhodně vás bude bavit. Louise a Reid si k sobě pomalu staví most, který je ale také velmi křehký a zranitelný. Jejich vztah budete opravdu milovat. Nechybí vtipné slovní přestřelky, provokace či drsné hádky. Je to zkrátka romance jak má být, které nic nechybí! 

Louise je opravdu skvělá hlavní hrdinka, kterých v young adult fantasy sériích moc nenajdete, bohužel. Je odvážná, sarkastická, vtipná a sebe již dobře zná. Není to žádná malá holčička, která zjistí, že je mocná čarodějnice. Naopak, ona zná své schopnosti a perfektně je ovládá. Nepotřebuje, aby ji někdo neustále zachraňoval, dokáže to sama. 

Při čtení budete mít velkou chuť na skořicové pečivo, to mi věřte. 

Holubice a had je skvělým počátkem série, kterou vám ze srdce doporučuji. Rozhodně je výjimečná a jiná než ostatní. Dlouho jsem přemýšlela k čemu bych vám ji připodobnila. Nakonec jsem jistou podobnou atmosféru našla v Času čarodějnic nebo Šesti vranách

Čarodějnice a lovec čarodějnic spojeni v posvátném svazku manželském. Tenhle příběh mohl skončit jen jediným způsobem. Hranicí a sirkou. Proklínala jsem se za to, že jsem byla tak hloupá a dovolila jsem si příliš se mu přiblížit. 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Holubici a had zakoupíte na stránkách eshopu! 



3 komentáře

  1. No, jako nalákala jsi mě. Čarodějnice jsem už dlouho nečetla, tak by to byla příjemná změna. Na druhou stranu mě celkem mrzí, že je to “zase” série :/ . Tak možná počkám, až vyjde celá a jaké na ní budou ohlasy pak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neééé, určitě nečekej na další díly! Ten první je EPICKY BOŽSKY DOKONALÝ! Ten potřebuješ hned :D Druhý díl v zahraničí ještě ani nevyšel, a než vyjde, připravila by ses o tuto lahůdku! Teď jen musíme doufat, že ty ostatní díly nebudou velký špatný :(

      Vymazat
  2. Jsem ráda, že jsi z ní nadšená :D HumbookTipy jsou prostě kvalita :)
    Marky (endlessbibliophile)

    OdpovědětVymazat

Albatros