Svět knihy 2019 pátek

NEJVĚTŠÍ KNIŽNÍ VELETRH | Já a Svět knihy potřetí | Dojmy: den první


Ahoj všichni, 

před pár týdny konečně vypukl největší knižní svátek v České republice - Svět knihy. Letos se konal již 25. ročník a tentokrát bylo jeho hlavním heslem Latinská Amerika. Na holešovickém výstavišti v Praze se během čtyř dnů vystřídalo přes 50 000 návštěvníků, čímž se opět podařil překročit rekord. Jelikož jsem poprvé byla na veletrhu dva dny, rozhodla jsem se pro vás celkové dojmy z celého veletrhu rozdělit do více článků :-) 


Svět knihy jsem navštívila potřetí a jsem moc ráda, že jsem tam konečně byla dva dny. V pátek jsem se rozhodla pouze nakupovat a navštívit besedy, v sobotu jsem už nechtěla nic kupovat a udělala jsem dobře. Tak obrovské fronty u všech pokladen bych stoprocentně nedala. Mými nejlepšími parťáky po oba dva dny byly Terka, Pája a Mai, kterým i touto formou moc děkuji za nejlepší společnost <3 Myslím, že jsme si spolu ty dny skvěle užily. 

Zatímco každý rok bylo v květnu na veletrhu horko, letos bylo docela chladno. První den jsem měla sukni, ale druhý den jsem oblékla kalhoty. Nejen, že se v sobotu ochladilo, ale navíc i dost pršelo a ke konci dne přišla dokonce bouřka. Na některé stánky dokonce kapalo, tak silně pršelo, takže se museli knihy zakrýt igelitem, aby se ochránili. Naštěstí nebylo ošklivo celý den. 

Ještě před samotným veletrhem jsem vás informovala o tom, co si rozhodně nenechám ujít a mám ze sebe radost, že jsem až na jeden program stihla naprosto vše! Uspořádání jednotlivých stánků je rok od roku stejné, což mi naprosto vyhovuje a já se díky tomu krásně orientuji, koho kde mám hledat. Teda skoro, nebudu předstírat, že jsem se párkrát chvíli netočila v kruhu. 

Stánek Euromedia a Luxor
Naše první zastávka byla ve stánku Euromedia, kde jsou vždy úžasné slevové akce - Odeonky a jiné další tituly z jejich řad za výhodné ceny. Mezi nabídkou nechybělo ani několik knih od mého oblíbeného Iana McEwana, ale všechny ve slevě jsem již doma měla, takže jsem si odnesla jednu z jeho nejnovějších - Myslete na děti! Mezi knihami v nabídce byly opravdové perly, mezi kterými nechyběl ani můj nejmilejší Nicholas Sparks ve slevě! Pochlubte se mi, jakou knihu jste u nich ulovili vy! 

Terka ulovila svého zlatého Bludišťáka
Velkou hvězdou veletrhu z neknižního světa byl zlatý Bludišťák, kterého jste mohli sehnat na stánku České televize. Kája, Terka, Verča a Kuba si pořídili vlastního. Pokud i vy stojíte o svého Bludišťáka, koukněte na eshop České televize nebo se zastavte na Kavčích horách, kde ho můžete zakoupit. Kromě nově zlatého seženete také různé barvy. 

Já a profesor Martin Hilský
Mou každoroční zastávkou a již tradicí se stala návštěva stánku Atlantis, který vydává knihy Williama Shakespeara překládané od Martina Hilského. Když jsem byla na veletrhu poprvé v roce 2017, tak jsem tam pana Hilského potkala a mrzelo mě, že jsem neměla s sebou své vydání Romea a Julie (což je mimochodem kniha, kterou moc miluji a doporučuji), abych si ji od něj nechala podepsat. Ale alespoň jsem si vyslechla debatu. Vloni jsem svou chybu napravila a knihu s sebou vzala. A letos jsem byla rozhodnutá jednu knihu si koupit. Na seznamu jsem měla Marnou lásky snahu a Mnoho povyku pro nic. Ještě jsem uvažovala nad knihou Zimní pohádka, která se chystala k vydání. A samozřejmě, že na veletrhu měly všechny tři. Chvíli jsem se rozmýšlela a potom jsem se rozhodla pro původní dvě. Obě jsem si nechala podepsat a ještě jsem se s panem Hilským nadšeně vyfotila. 

Dita Krausová a její kniha
Dita Krausová, autorka knihy Odložený život, o jejíž besedu jsem bohužel přišla, je neskutečně silná dáma. Jsem moc ráda, že jsem ji alespoň na okamžik potkala. Svou biografickou knihu mi podepsala. Na její besedu jsem slyšela pouze chválu. Zastavili jste se na její besedě? Pokud ano, určitě mi napište, co vás zaujalo. 

Viktorie Hanišová
Samozřejmě jsem nemohla opomenout stánek Hostu, kam jsem si šla cíleně pro knihu Houbařka od Viktorie Hanišové. Tato kniha patří mezi jedny z nejoblíbenějších Káji, takže jsem si ji kupovala s téměř jistotou, že bude skvělá. Autorku jsem na veletrhu také potkala. Besedu jsem nestihla, ale jsem moc ráda, že autorku uvidím v září na Book clubu. Viktorie vydala celkem tři knihy - Houbařka, Anežka a nově také Rekonstrukci. Její první dvě knihy jsem si nechala podepsat. 

Peter Stamm
Téměř na poslední chvíli jsem společně s Terkou dorazila na autogramiádu Petera Stamma. Jeho nejnovější útloučká kniha Jemná lhostejnost světa zní anotací skvěle. Doufám, že se k ní brzy dostanu. 

Pája a vějíř od Joty

Ani letos nakladatelství Jota nezklamalo a pro návštěvníky měli připravené své již tradiční vějířky. Letos sice nebyly tolik třeba, jelikož nebylo takové horko, ale jsem ráda, že byly! Letos je zdobil 4.díl úspěšné série Sirotčinec slečny Peregrinové. 


O zábavu nebyla nouze! A to bychom nebyly my, kdybychom se nevyfotily u Yoli stěny! Máte také svou fotku u stěny? Níže přidávám už jen pestrou fotogalerii s popisky, tak snad se vám budou líbit. 

Napište mi, zda jste na SK 2019 byli, co jste stihli za besedy nebo nákupy a jak se vám líbil :-) 


FOTOGALERIE NÍŽE ↓↓↓

První den to vypadalo, že se na nás zřítí nebesa










Míša s Dory

Mladá Fronta pohotově upravila výzdobu

stánek nakladatelství Host

knihy od Hostu jsou krásné

stánek nakladatelství Jota

Mai a já vybíráme knihu od Yoli

4 komentáře

  1. Beseda s paní Krausovou byla super. Rozhodně bylo zajímavé si její vyprávění poslechnout, protože mě ještě víc navnadilo na knihu. Tu jsem si koupila a nechala podepsat, jen jsem se ještě nedostala ke čtení. Tak snad to klapne brzy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A četla jsi Osvětimskou knihovnici? Já se na obě chystám a moc se těším :) Bude to silné čtení, ale věřím, že se mi knihy budou líbit.
      Mrzí mě, že jsem besedu zmeškala.. Doufám, že se mi ještě někdy naskytne možnost na ni zajít, protože paní Krausová pořádá besedy docela často

      Vymazat
  2. Teda, jsi dobrá, že to dokážeš psát takhle zpětně! Já tou dobou maturovala, takže jsem letos na SK byla jen na skok, ale moc jsem si to užila i tak :)

    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No dost mi pomáhají fotky, které jsem pořídila, jinak bych o tom tolik nedovedla mluvit, bohužel. Nemůžu uvěřit, že už je to tolik měsíců, co byl SK?! Už aby se chystal další ročník <3

      Vymazat

Albatros