Recenze - Amulet: Paní kamene

MIDDLE GRADE KOMIKS | Dobrodružství à la Star wars, Pán prstenů nebo Alenka v říši divů


Autor & kresby: Kazu Kibuishi
Orig. název: Amulet: The Stonekeeper
Název série: Amulet
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2008, v ČR: 2018
Počet stran: 192
Nakladatelství: Paseka
Překlad: Michal Prokop
Moje hodnocení: ✶✶✶✶/a půl

Po rodinné tragédii se Emily, Navin a jejich maminka stěhují do tajemného domu po pradědečkovi.
Hned první noc unesou maminku chapadlovitá stvoření a sourozenci jsou vtažení do skrytého světa, kde existují nadpřirozená stvoření i mluvící zvířata, létající lodě i roboti, chodící domy i temní elfové.
A kde naštěstí čekají noví přátelé a hrdinové. Aby toho nebylo málo, Emily se stává nositelkou mocného amuletu, který jí může propůjčit velkou sílu a usnadnit její cestu. Ale za jakou cenu?

Velkolepá fantasy sága se stala fenoménem a základním kamenem komiksové tvorby pro děti a mládež.


OBÁLKA A KRESBY:
Amulet se těší jednoduché obálce, která dostala to štěstí, být v hardbacku. Celou sérii píše a kreslí Kazu Kibuishi, což se mi dost zamlouvá. Tento čtyřicetiletý japonec má na svědomí také velmi oblíbené ilustrace k Harrymu Potterovi. Kazu kreslí jednoduché ale poutavé postavy, které jsem si oblíbila. Dokonce jsem díky jedné z postav měla pocit Dejavu jedné počítačové hry - The Neverhood, znáte tuto hru? 


MOJE HODNOCENÍ:
V poslední době vyhledávám čím dál více komiksy. Přitom jako dítě jsem neustále četla Kačera Donalda. Amulet se řadí žánrem mezi Middle grade, tedy literatura pro starší děti. Sama jsem dlouho otálela s nápadem pustit se do této série, ale jsem moc ráda, že jsem se pro to rozhodla.

Hlavními hrdinami této knihy jsou dva sourozenci Emily a Navin, kteří při tragické nehodě přišly o milovaného tatínka. Spolu s maminkou se museli přestěhovat do nového domu, kde začíná jejich dobrodružství. Hned první noc v novém domě je jejich maminka unesena zvláštním tvorem a oba sourozenci se samozřejmě vydávají na záchrannou pouť své maminky. Přitom poznávají zajímavá stvoření a dozvídají se tajemství své rodiny.

Velmi jsem si zamilovala zajímavé nové bytosti, které tento příběh přinesl. Nejvíce si mou přízeň získal růžový zajíc Miskit, který hrdinům samozřejmě velmi pomáhá. V knize navíc není nouze o smutné, vtipné nebo akční momenty. A dalším plusem vidím hlavního záporáka, který mi zjevem připomíná Legolase z Pána prstenů a povahou Darth Vadera ze Star wars.


Pro milovníky Star wars, pána prstenů nebo třeba takové Alenky v říši divů je to to pravé. U nás poměrně dlouho trvalo, než se k nám tato série také dostala. Zatímco ve své domovině se očekává vydání již devátého dílu, u nás doposud vyšly díly pouze tři. První díl spatřil světlo světa už v roce 2008. Věřím, že nás Paseka nepřipraví o další osudy.

Ačkoliv se jedná primárně o čtení pro mladší čtenáře, série dokáže zaujmout i starší čtenáře. Sama jsem z prvních dvou dílů, které jsem doposud stihla přečíst nadšená. A těším se na další díly. Dobrodružství dvou dětí mě baví a zajímá. Na začátku prvního dílu jsem byla velmi smutná, jak na mě dolehly události ze začátku.

Dalším plusem je nepředvídatelnost, kdy se autor nebojí riskovat a s hrdiny podniká různé kousky. Celý příběh se točí kolem jedné základní dějové linky, což by mohlo částečně zklamat starší čtenáře. Ovšem za sebe mohu říct, že i když se jednalo o lehké čtení, celý příběh jsem si neskutečně užila. Komiks jsem měla za chvilku přečtený a kdybych měla hned v ten okamžik druhý díl u sebe, okamžitě bych se po něm vrhla. Dnes mám přečtený  druhý díl a musím říct, že i ten mě hodně bavil.

Sérii Amulet mohu ze srdce jen doporučit. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Lukášovi a Pasece. Amulet Paní kamene zakoupíte na jejich eshopu se slevou






Žádné komentáře

Albatros