Recenze - Catwoman Zlodějka duší

DC hrdinové | Netopýr není doma, kočky mají pré


Autor: Sarah J. Maas
Orig. název: Catwoman: Soulstealer
Název série: Ikony DC
Pořadí v sérii: #3
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 376
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Ivana Svobodová
Moje hodnocení: ✶✶✶

Po Wonder Woman a Batmanovi přichází třetí díl úspěšné série o mládí superhrdinů. Kočičí žena z pera bestsellerové Sarah J. Maasové.
Je čas zjistit, kolik životů tahle kočka vlastně má. Selina Kyleová se po dvou letech vrací do Gothamu, ovšem tentokrát jako Catwoman. Hraje nebezpečnou hru na kočku a myš, domlouvá zvláštní spojenectví, v noci se zaplétá s Batwingem a ve dne s pekelně krásným sousedem Luciusem Foxem. Přestože si myslí, že své minulosti unikla, šeredně se mýlí. Zvládne obětovat to, co je jejímu srdci nejbližší?


"Proč se stylizuješ zrovna do kočky?"
"Proč se stylizuješ zrovna do netopýra?"
Dostala ho. "Byla to součást rozsáhlejšího designu."
"Designu tvého kolegy, předpokládám."

POSTAVY:
Selina Kyle - jako sedmnáctiletá dívka si musela vybrat mezi pěstounskou péčí a novým životem, nepoznala nikdy svého otce, její matka bere drogy a žije si svým životem
Maggie - třináctiletá sestra Seliny, má cystickou fibrózu
Luke alias Batwing - pomáhá Batmanovi
Harley Quinn - jakmile zaslechne o možnosti dostat jejího Jokera z basy, okamžitě se vydává vstříc novému dobrodužství

OBÁLKA:
Příběhy DC hrdinů mají velmi pěkně zpracované obálky. Těší mě, že jsou v hardbacku (hurá, konečně mám od Maasové nějaký hardback). U Catwoman mě na obálce mate pouze barva jejích vlasů, jelikož než se stala Catwoman, byla bruneta, ale jako Catwoman je blondýna.. Takže mi brunetka s maskou na obálce moc nedává smysl. Jinak jsem nadšená. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Catwoman se objevila v řadě Batmanových filmů, ale sama jsem tuto postavu ve filmu ani seriálu neviděla. O to víc jsem se těšila na její knižní příběh. 


MOJE HODNOCENÍ:
Filmy a příběhy o hrdinech mám ráda. V dětství jsem sledovala animovaný seriál Spiderman a nebo starý hraný seriál Superman. Až později jsem začala vnímat rozdíl mezi Marvelem a DC. V současné době mám radši Marvel, jelikož mi jeho hrdinové přijdou známější a reálnější. Příběh mladé Wonder woman mám doma od vydání, ale doposud jsem se k ní stále nedostala. Batmana mám doma od Vánoc a také jsem ji nečetla. I přesto jsem se ale s nadšením pustila do Catwoman. Pokud jste nečetli předchozí díly, myslím, že nebudete nijak zdlouhavě tápat, jelikož co díl, to vlastní příběh.


"Vím, kdo jste," odpověděl s náznakem úsměvu, při kterém ženy obvykle rudly nebo se začaly chichotat. 
Ona však jen naklonila hlavu na stranu a přitom se jí záplava zlatých vlasů svezla na stranu. "Tak to jste oproti mně ve výhodě."


Catwoman alias Selina Kyle je mladá dívka, která nemá lehký život. Netuší kdo je její otec, její matka dělá vše možné, jen ne matku a často ani netuší, kde se právě nachází a tak na Seleně zůstalo, aby se začala starat o svou mladší nemocnou sestřičku, která trpí cystickou fibrózou. Bohužel toto onemocnění je nevyléčitelné, a Selina se snaží udělat pro svou sestřičku první poslední aby jí bylo co možná nejlépe. 

Jenže obě jsou nezletilé. Selina má navíc záznam v trestním rejstříku a navíc si přivydělává bojem. Tato dívka rozhodně není žádná křehká dívenka, umí se o sebe postarat. Jenže jednoho dne se u jejích dveří objeví sociálka a odvedou její sestřičku do jiné rodiny. Selinu by měli také dát do rodiny, ale nabídnou jí nabídku, která se neodmítá. Místo v Lize vrahů, která jí může otevřít hodně nových možností. A ona tak konečně může zužitkovat to, co se naučila. 

Uběhne nějaký čas a ze Seliny se stala Holly, mladá dědička, za kterou byste nehledali žádnou bojovnici. Selina se velmi změnila a díky šanci, kterou dostala, má daleko větší možnosti než dřív.  Proto se vrací do Gothamu s plánem, který hodlá dotáhnout do konce. Jako Catwoman má jasný cíl a k jeho dosažení si vybere dvě spojenkyně - Ivy a Harley Quinn. Toto ďábelské trio ale stojí proti Batwingovi, který v Batmanově nepřítomnosti nezůstává jen tiše přihlížet, ale snaží se je zastavit.

Vše se navíc značně zkomplikuje, jelikož se Selina a Luke stávají sousedy. Ani jeden netuší, kdo je ten druhý. Nesmím zapomenout zmínit ani postavu Harley Quinn, která dějem zajímavě zamíchá.  Jakmile jsem ji v ději objevila, radostně jsem si zapěla. Další zajímavou postavou je Poison Ivy, kterou ale z jiných příběhů vůbec neznám.


"Proč ses dnes namáhala s mou záchranou?"
"Protože jsme dvě strany jedné mince."


Catwoman napsala Sarah J. Maas, která zkrátka psát umí. Není se tedy čemu divit, že z celé série je právě Catwoman nejdelší. I přesto se ale nemusíte bát žádných zdlouhavě natahovaných pasáží. Celá kniha je napsána v er-formě a po kapitolách se střídají pohledy na Luka a Selinu. Kniha mě chytla už od první věty. Ovšem i přesto, že kniha byla hodně čtivá, asi jsem čekala trošku něco víc. Navíc jsem od Maasové čekala větší romantiku, která se ale nedostavila. I přesto, že jsem nedostala to, co jsem zpočátku očekávala, jsem s knihou spokojená.

Hlavní hrdinka je opravdu skvěle a i místy vtipně napsaná. Jejímu chování jsem věřila a celé její dobrodružství mě bavilo. A závěr? Zápletka byla jasná od prvních stran a přesto mě něco, co se přihodila na konci překvapilo. Knihu mohu rozhodně doporučit a sama se musím pustit do předchozích dílů, abych měla srovnání.


"Být normální je past." Zamrkal. Píseň už končila, když mu Selina pošeptala: "Nenechte se tím spoutat."


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Catwoman Zlodějku duší zakoupíte na eshopu se slevou!


2 komentáře

  1. Mrzí mě, že tě kniha až tak neokouzlila. Já z ní byla nadšená. Od začátku do konce jsem celý příběh hltala a nemohla jsem se odtrhnout. :D Navíc Ivy, Harley a ještě k tomu Joker... Zbožňuju všechny tři! <3 Moc pěkná recenze! Mimochodem ta věta "Netopýr není doma, kočky mají pré" je skvělá! Když jsem na ní narazila v knížce, ohromně mě pobavila. XD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to mrzí, že mě tolik neoslovila. Možná jsem ji četla ve špatném rozpoložení jenom.. Nevím :-( Přitom všechno v ní je takové, co se mi líbí.. Citáty z knihy byly hodně dobré a dlouze jsem promýšlela, které se dostanou do recenze :-)

      Vymazat

Albatros