Recenze - Povídky podivných

Kdo předcházel podivným dětem?




Autor: Ransom Riggs
Orig. název: Tales of the peculiar
Pořadí v sérii: #povídky
Rok: 2016, v ČR 2017
Počet stran: 176
Nakladatelství: Jota
Překlad: Bronislava Grygová
Moje hodnocení:✶✶✶✶


Ještě dříve, než slečna Peregrinová vytvořila smyčku – domov a útočiště – pro dnes již dobře známé podivné děti, existovaly příběhy o podivných dětech a zvířatech, které se nejprve tradovaly ústní cestou, dokud se jejich písemného zpracování neujal v roli editora jeden z nejpovolanějších, podivný Millard Nullings. Jedná se o příběhy z historie podivných, ve kterých se dozvíme, že děti nejprve bez problémů žily ve společnosti lidí běžných, obyčejných, ale jejich zvláštní schopnosti a nadání je postupně vytlačovaly na okraj, až je obyčejní lidé vyhnali ze svého středu úplně. Některé z deseti povídek čtenáři zčásti znají ze zmínek v trilogii o podivných dětech ze sirotčince slečny Peregrinové – třeba tu o laskavém obru Cuthbertovi či o holubech z katedrály Svatého Pavla – jiné jsou zcela nové a uvádějí nové, neznámé hrdiny, a kromě jiného se dozvíte o první ymbryně i o tom, jak se postupně naučila vytvářet smyčky, v nichž bylo možno žít.






Neviditelný Milliard Nullings, kterého známe ze série Sirotčinec slečny Peregrinové sepsal povídky z historie a dávných legend o všech podivných. Kromě těchto uchvacujících příběhů vás jistě chytnou za srdce neskutečně krásné kresby, které se v knize nacházejí. 

Přiznám se, že je poněkud obtížné napsat recenzi na povídkovou knihu, každý příběh je o jiných bytostech, v jiné době a s jinými postavami. Nerada bych vám prozradila děj. Při četbě jsem se ponořila do jiného světa. Ačkoliv jsem si čtení prvního dílu Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti užila, na další díly se zatím nechystám. Důvodem je filmové zpracování, které mě natolik odradilo, že jsem váhala i nad povídkami. Ovšem pro ty, kteří to máte stejně, dejte alespoň povídkám šanci! Film se sice nepovedl a z příběhu udělal docela frašku, která neakceptovala ani jednotlivé postavy natož to, kam se měl děj ubírat, ale povídky si vaši pozornost zcela zaslouží.

Nejenže díky povídkám o podivných zavítáte do jiných světů, ale hlavně poznáte postavy, které se mnohdy chovali líp, než lidé. Být podivný totiž neznamená být špatný

Určitě stojí za zmínku příběh o první smyčce, která se v knize nachází v kapitole číslo 3 a s názvem První ymbryna. Tento příběh se mi velmi líbil a ukázal nám jak náhodně vznikla první smyčka a zachránila tak několik bytostí.

Povídky podivných jsou vyprávěny v er-formě a Milliard do děje vstupuje jen neptatrně, kdy nám pomáhá více pochopit jednotlivé pojmy a okolnosti. Dále u několika povídek dovyprávěl vlastní konec. Důvod pro jeho závěr byl ten, že nikdo pořádně nevěděl, jak legenda skončila a z dostupných pramenů někdy dovyprávěl co znal, jindy dovyprávěl tak, aby byl spravedlivý závěr.

Kromě ilustrací a jednotlivých příběhů rozhodně stojí za zmínku také předmluva, která mě posadila do židle a já s chutí četla příběhy, které mi vypravěč přinášel. Příběhy obsahují i morální poučení, že i ti, jenž se staví na dobrou stranu jsou občas horší, než ti špatní. 

Samotné povídky nejsou nijak dlouhé, takže se v ději velmi snadno zorientujete a vše ubíhá velmi rychle.

Ze všech deseti povídek jsem si vybrala jen pár, o kterých bych tu chtěla ještě říct pár slov. Tyto povídky se mi dostali pod kůži a ještě nějaký čas potrvá, než je dostanu z mysli. Jelikož vám nechci vzít překvapení ze zápletky, o těchto povídkám hovořím až na konci mé recenze a je označena spoilerem. Čtení jen na vlastní nebezpečí.



10 příběhů

Báječní kanibalové
Princezna s rozeklaným jazykem
První ymbryna
O ženě, která se přátelila s duchy
Cocobolo
Holubi od Svatého Pavla
O dívce, která dokázala zkrotit noční běsy
Kobylka
O chlapci, který dokázal poručit moři
Legenda o Cuthbertovi


OBÁLKA:
Kniha má nádhernou obálku, která působí příjemně starodávně. Jedinou nevýhodu vidím v tom, že je kniha o dost vyšší než ostatní knihy ze série. Díky tomu si ale můžeme vychutnat daleko větší ilustrace, které každou povídku uvádějí.



Povídky podivných mi zaslalo nakladatelství Jota

Kde knihu koupit? ZDE






!!!POZOR MALÉ SPOILERY O ZÁPLETKÁCH 4 POVÍDEK!!!

Báječní kanibalové 
Tato trochu nechutná povídka vypráví o podivných lidech, kteří mají dar, že pokud si useknou končetinu, znovu jim doroste. Starají se o své živobytí až do dne, kdy se u nich objeví kanibalové, kteří pro ně mají nabídku - za každou jejich čerstvou končetinu dostají obrovské množství zlata. Chudí lidé s tím nakonec souhlasí a přesně u této povídky platí lidové moudro: S jídlem roste hlad. U této povídky jsem byla nejprve znechucena představou kanibalů a odřezaných končetin, které příliš nelahodili mému žaludku ale nesmírně mě zajímalo, jak to s lidmi nakonec dopadne. Závěr byl trefný a plně jsem s ním souhlasila.

Princezna s rozeklaným jazykem
Příběh o krásné princezně, která před svou svatbou princi prozradí své tajemství, že má rozeklaný jazyka a záda poseta šupinami. Princ ji nazve zrůdou a uteče od ní. Zoufalá princezna je uvězněna ale nedá se a uteče. Jednoho dne narazí na člověka, prince, který je také podivný. Jelikož se tento mladík ocitne v nezávidění hodné situaci, princezna mu pomůže a doufá, že potom nebude sama podivná, ale mýlí se. Tato povídka opět ukazuje na realitu života, kdy s dobrotou by měl člověk nejdál dojít, avšak ve většině případů se tak bohužel neděje. I tato povídka se mi velmi líbila.


Kobylka
U této povídky jsem málem uronila slzu. Dojemný příběh muže, který nejprve ztratí svou ženu a potom i svého syna na základě vlastní hrdosti. Spravedlivý závěr a velmi milý příběh.

Legenda o Cuthbertovi
Další smutný příběh, který pojednával o obrovi, který lidem pomáhal až ho kvůli tomu čaroděj zaklel. Lidé se k němu ale neobrátili zády a ač se obr nemohl ani pohnout, ani promluvit, lidé ho navštěvovali. Krásný příběh, který uzavírá celou povídkovou knihu.

4 komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha mě docela láká, vypadá to jako takové podivné pohádky :) Četla jsem první díl Sirotčince a ten mě bavil :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hezká recenze a moc se mi líbí tvůj blog!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc Jani, jsem ráda, že se ti líbí a doufám, že se ti bude líbit i nadále :-)

      Vymazat

Albatros