Recenze - Sedm manželů Evelyn Hugo

 Příběh legendy, která milovala, uměla získat od lidí co sama chtěla, přesto nikdy nebyla pořádně šťastná. To je příběh Evelyn Hugo. 


Autor: Taylor Jenkins Reid
Orig. název: The Seven Husbands of Evelyn Hugo
Rok: 2017, v ČR: 2023
Počet stran: 440
Nakladatelství: Kontrast Vintage
Překlad: Martina Šímová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

Stárnoucí a uzavřená hollywoodská filmová ikona Evelyn Hugo je konečně připravena říct pravdu o svém okouzlujícím a skandálním životě. Ale když si pro tuto práci vybere neznámou reportérku časopisu Monique Grantovou, nikdo není ohromen více než samotná Monique. Proč ji? Proč teď?

Monique není zrovna na vrcholu světa. Manžel ji opustil a její profesní život nikam nevede. Bez ohledu na to, proč si ji Evelyn vybrala k napsání své biografie, je Monique odhodlaná využít této příležitosti k nastartování své kariéry.

Monique, která je povolána do Evelynina luxusního bytu, fascinovaně poslouchá, jak herečka vypráví svůj příběh. Od cesty do Los Angeles v 50. letech až po rozhodnutí opustit showbyznys v 80. letech a samozřejmě sedm manželů na cestě. Evelyn rozvíjí příběh o nelítostných ambicích, nečekaném přátelství a velké zakázané lásce.

Monique začíná pociťovat velmi reálné spojení s legendární hvězdou, ale jak se Evelynův příběh blíží ke svému závěru, je jasné, že její život se tragicky a nezvratně protne s Monique.

POSTAVY:
Evelyn - slavná herečka, která byla chudou dívčinou, která si svou slávu pracně vydobyla 
Monigue - redaktorka, která nemá v práci velké uznání, Evelyn ji kontaktuje, aby právě ona byla ta, co s ní povede rozhovor
Celia - herečka, která je velmi talentovaná, hraje s Evelyn v Malých ženách
Harry - jeden z manželů Evelyn za kterého byla nejdéle provdána


OBÁLKA:
Jestli by některou knihu byl hřích připravit o svou původní obálku, byla by to rozhodně Evelyn. Skvělá, nadčasová obálka, kterou snad všichni milujeme. Jsem nadšená, že je Evelyn v hardbacku, který jí právem náleží. 

Její šaty s hlubokým výstřihem odhalují její stále bujné poprsí, a mně náhle dojde, že přesně ta věc, která ji proslavila, ji nakonec zničí.


MOJE HODNOCENÍ:
Kniha, která obletěla několikrát knižním světem, kterou všichni považují za nejlepší knihu svých životů, Evelyn. Na český překlad této kultovní záležitosti jsme si sice chvíli museli počkat, ale to čekání rozhodně stálo za to. 

Všichni, které jsem milovala, jsou po smrti. Už nezbyl nikdo, koho bych chránila. Nikdo, pro koho bych lhala, kromě mě. 

Sedm manželů Evelyn Hugo je kniha, kterou jsem si chtěla přečíst již několik let. Všichni mi je neuvěřitelně doporučovali, a já sama knihu mám v angličtině, jen jsem se k ní stále nedostala. Poslední měsíce jsem již netrpělivě čekala na český překlad. A když mi kniha dorazila před Vánocemi jako reading copy, umírala jsem blahem. Dnes mohu říct, že naprosto rozumím hypu kolem knihy. 

Evelyn je mou čtvrtou knihou od autorky, a ano, měla jsem od obrovská očekávání, ale tentokrát to nebylo vůbec na škodu. Evelyn je totiž ještě lepší než si jen dokážete představit. Čím to? Evelyn není žádná naivka, je si dobře vědomá svých předností a nebojí se jich využít k získání vlastního prospěchu. Nicméně je to také žena, která má své sny a potřeby, žena, která prožije osudovou lásku, a po letech se rozhodne o svém životě veřejnosti povědět pravdu. 

Filmové hvězdy jsou zkrátka filmové hvězdy. Jistě, všechny po chvíli vyhasneme. Jsme lidé plní nedostatků stejně jako všichni ostatní. Nicméně jsme vyvolení, protože jsme výjimeční. A neexistuje nic, co se výjimečnému člověku líbí víc než další výjimečný člověk.

V čem je příběh Evelyn Hugo tak mimořádný? Taylor Jenkins Reid má mimořádný talent na psaní fiktivních postav, které vám doslova žijí před očima. Ač jsou její knihy zcela fikcí, vy máte neustále pocit, že osoby o kterých čtete žily. Ať už se jedná o členy legendární kapely, Hollywoodské herce, nebo sportovce, máte tendenci věřit, že jejich osudy nejsou smyšlené. A to možná i proto, jak reálně jsou Taylořiny postavy napsány. Nejsou to dokonalí lidé, dělají chyby, možná víc chyb, než by bylo třeba. A přesto si její postavy zamilujete

Evelyn není dokonalá žena, je nádherná, přitažlivá a ambiciózní, což jí není k neprospěchu. Přesto je její život plný nečekaných a mnohdy nepříjemných zvratů. Evelyn se rozhodne o svůj životní příběh podělit s veřejností, a jako prostředníka tohoto sdělení si vybere mladou a neznámou redaktorku Monique, které svůj příběh vypráví. Mezitím sledujeme různé novinové ústřižky, které ukazují pohled veřejnosti na Evelyn. A nechybí ani kapitoly ze života samotné Monique, jejíž život také nebyl jednoduchý. 

Můj život po Donovi byl příběh, který jsem psala sama, byl to chaos i radost, které plynuly z mých vlastních rozhodnutí, a řetězec zkušeností, díky nimž jsem nakonec dostala všechno, co jsem kdy chtěla. 

Sedm manželů Evelyn Hugo je naprosto jedinečná kniha, kterou máte opravdu problém odložit. Osudy Evelyn jsou mnohdy bolestivé, a vy jen čekáte, co ji ještě potká. Evelyn ale také není žádný svatoušek, možná vám poleze na nervy, možná ji budete milovat, ale jedno je jisté. Nebudete mít klid, dokud neotočíte poslední stránku. 

Trápila jsem se, protože jsem selhala. Protože jsem si vybrala muže, který se ke mně nehodil. Protože jsem vstoupila do nesprávného manželství. Protože pravda je taková, že ve svých pětatřiceti letech jsem ještě nikoho nemilovala natolik, abych se pro něj obětovala. Ještě nikdy jsem nikomu tak moc neotevřela své srdce. 

Já si Evelyn vlastně oblíbila, sice jsem nesouhlasila se všemi jejími rozhodnutími, ale její charakter mě velmi bavil. Závěr byl velmi dojemný, přesto nezvratný. Líbilo se mi i samotné rozuzlení, proč si Evelyn nakonec vybrala právě Monique. Nečekala jsem tento zvrat, a to mě potěšilo. Nyní mám pár týdnů po dočtení této senzace, a já plně chápu celý ten hype kolem této knihy. Evelyn je rozhodně nejlepší knihou od autorky, a je to jedna z těch top knih, které jsem za svůj život přečetla. 

Některá manželství nejsou zase tak úžasná. A ne každá láska hory přenáší. Občas se rozejdete proto, že jste se k sobě nikdy nijak zvlášť nehodili. Rozvod občas není ztráta, která vám zničí život. Někdy dva lidé jednoduše procitnou z mlhy.


Za poskytnutí reading copy moc děkuji Kateřině a Knihy Dobrovský. Sedm manželů Evelyn Hugo zakoupíte na jejich e-shopu se slevou! 


Žádné komentáře

Albatros