Recenze - Bez citu

 Tři teenageři unikli rozpojení, přesto je ten největší boj teprve čeká


Autor: Neal Shusterman
Orig. název: UnWholly
Název série: Unwind dystology
Pořadí v sérii: #2
Rok: 2012; v ČR 2022
Počet stran: 368
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Petr Kotrle
Moje hodnocení: ✶✶✶✶/a půl

Tři přátelé, jejichž cesty svedla náhoda sice unikli rozpojení, děsivé proceduře, která z nich měla učinit zdroje náhradních orgánů pro vyvolené, ale zdaleka nemají vyhráno. Connor, Risa a Lev ve zvráceném světě budoucnosti potkávají nečekané spojence i kruté a bezcitné protivníky a z těchto setkání vyvstávají otázky, kde život začíná a končí – a co vlastně znamená žít. Dlouho očekávané pokračování románu Bez šance přináší nejen napětí a akci, ale jak už to u Neala Shustermana bývá, také mnoho podnětů k zamyšlení, které není snadné vystrnadit z hlavy.


POSTAVY:
Connor - jako vedoucí Hřbitova má důležitý úkol, kterého se zhostil zodpovědně, mezitím bojuje s rukou, kterou má od rozpojence, včetně toho faktu, od koho tu ruku má
Risa - pracuje na Hřbitově jako zdravotnice, smířila se s tím, že už nikdy nebude chodit, a snaží se tu být pro Connora, kterého miluje
Lev - poté, co netleskl se i on stal celebritou, jed v jeho těle způsobil, že otrávil své orgány pro všechny ostatní, jeho tělo se zafixovalo v aktuální podobě a už se nikdy nezmění. Jediné, že se mu rostou vlasy
Starkey - rodiče ho kvůli jeho prohřeškům chtějí nechat rozpojit, on během svého útěku zabije policistu, a dostává se do tábora ke Connorovi, kterého zprvu obdivuje, ale pak se rozhodne, že ho sesadí
Miracolina - byla zplozena jako desátek pro záchranu svého nemocného bratra, se svou situací je zcela smířená a vidí v tom poslání, když je unesena aby nebyla rozpojena, je plná hněvu a snaží se utéct 
Cam - byl kompletně složen z částí rozpojených dětí, jedná se o zcela nový projekt. Cam se ze začátku musí učit všemu, má ty nejlepší a nejchytřejší části dětí
Nelson - bývalý policista, který o svou práci a reputaci přišel když mu utekl Connor a Lev, stal se z něj dodavatel na pirátském trhu s orgány, je velmi krutý a posedlí pomstou

"Umřu?"
"Jasně že ně." Ve skutečnosti Risa netuší, jestli bude žít, nebo zemře, ale slyšet něco takového není moc uklidňující a nikdo nechce znát pravdu, když takovou otázku pokládá.

OBÁLKA:
Série dostala zcela nové obálky, které jsou velmi povedená. Ač jsem měla ráda první obálku, jsem ráda, že série vychází nyní jako paperback. 

Hodně se bojím. Ale když věříš, že to všechno bude mí dobrý konec, můžeš si užít i ten strach. Můžeš ho využít, aby ti pomohl, a ne ho nechat, aby ti ublížil. 


MOJE HODNOCENÍ:
Po sedmi letech jsem se pustila do druhého dílu této dystopické série. Ač jsem se zprvu bála, že po tolika letech si nebudu skoro nic pamatovat, mýlila jsem se. Dvojka navazuje na události jedničky, a ačkoliv Neal Shusterman zdlouhavě nepřipomíná předchozí děj, nijak jsem se v ději neztrácela. Naopak, jsem měl pocit, že jsem první díl četla velmi nedávno.

Každý v nitru duše věří, že jemu se to nestane - že bez ohledu na to, jak jsou vztahy napjaté, budou mít rodiče dost rozumu, aby nepodlehli inzerátům.

Bez citu je druhý dlouhé roky vyhlížený díl čtyřdílné série, která je opravdu výborná. Má skvělé hlavní postavy, děsivou myšlenku světa, která ale bohužel je tak realistická, že to velmi děsí. V druhém díle se představují zcela nové postavy, vrací se i postava z jedničky, která by se mohla ztratit z překladu, ale to bychom přišli o pěkně zápornou postavu. Dozvídáme se střípky informací o světě, ve kterém hrdinové přežívají, a především poznáváme nové spolky. 

Ačkoliv je Connor hlavní hrdina příběhu, ve dvojce je lehce upozaděný. Je to způsobeno také tím, že prostor dostávají nový hrdinové, nebo tím, že se naše trojka dostává do jiných míst, kde poznávají další spolky a lidi, kteří bojují proti rozpojování, nebo naopak. Zkrátka a dobře, nové postavy většinou v sériích nemám příliš v oblibě, ale zde jsem si je oblíbila, záporáky tedy ne, ale zajímalo mě, co s nimi bude. 

Vězení je pořád vězení, bez ohledu na to, kolika vrstvami vaty se obalí. 

Bez citu není ochuzena ani o akční scény, nebo úmrtí. Neal Shusterman se toho zkrátka nebojí, a jde do všeho naplno. O husí kůži v tomto díle opět nebude nouze. Sama jsem knihu četla asi pět dní, z toho dva dny byl víkend, kdy jsem na knihu ani nesáhla. Kdybych ale měla více času, měla bych ji přečtenou za dva dny, jak moc mě pohltila. Sérii rozhodně doporučuji nejen fanouškům young adult, jelikož si myslím, že právě dospělejší čtenáři odhalí pravou podstatu lehkých filozofických myšlenek autora.

Po událostech prvního dílu společnost stále věří v rozpojování. Ačkoliv je svět otřesen, ještě to nestačilo k tomu, aby si lidé uvědomili, že to co dovolují jsou zvěrstva. Čapnuté děti, desátky nebo sklizňové tábory, stále se jedná o velmi živá témata, a ačkoliv by se dalo říct, že o všem už Neal vyprávěl v jedničce, stále jsou nové a nové věci, které se dozvídáme. Neal dokonce přichází s novým experimentem v podobě novodobého Frankenstaina, což je velmi děsivé, naštěstí i pro svět, který autor ve svém příběhu vybudoval. 

Příběhy o Connorovi a Rise již zapustily hluboké kořeny v moderním folklóru, protože je jen málo podmanivějších věcí než psanecká romance. Jsou Bonnie a Clyde nové éry; vděčný motiv pro nárazníkové nálepky a trička. 

Romance mezi Connorem a Risou pokračuje, ačkoliv není nijak zásadní pro děj, a rozhodně tu nepotkáte žádné emotivní romantické okamžiky. To je další plus, který na knize vidím. Ač mám sama v oblibě romantiku v knihách, zde mi sedí, že je jen takovým doplňkem. Nikoliv základním kamenem příběhu. Navíc se tu zrodí další malá lehká linka ve stylu hate to love, která mě velmi bavila, a doufám, že v dalším díle bude pokračovat. 

Bez citu je po dlouhé době skvělým druhým dílem série, nikoliv nějakým výplňkovým dílem, ale plnohodnotným dílem, který vás bude bavit. Nemám knize absolutně co vytknout. Po dočtení opět potřebuji další díl, a mně nezbývá než doufat, že se ho dočkám dřív, než za sedm let jako tomu bylo u toho prvního. 

Život člověka je buď nitka v nádherném goblénu, nebo je lidstvo jen beznadějně zašmodrchaný uzel.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Káje a Euromedii. Bez citu zakoupíte na e-shopu Knižního klubu, nebo Luxoru se slevou!

Žádné komentáře

Albatros